Fine-dining-restaurants G4 | ‘Wij nemen de gezondheid van gasten wél serieus, maar krijgen de hardste klappen.’

De Nederlandse fine-dining-restaurants verenigd in de G4 zijn verbijsterd over het kabinetsbesluit om de horeca drie weken om 20.00 uur te sluiten. Met een besmettingspercentage van slechts 2,9 % voor de gehele horecasector vindt een fractie daarvan plaats in gastronomische restaurants. Juist daar kunnen gasten een hele avond veilig doorbrengen. Het kabinet beoogt het aantal bewegingen te beperken, maar het tegenovergestelde is het geval omdat gasten na 20.00 uur op pad gaan naar bijvoorbeeld bioscoop, theater, vrienden of familie. De G4 werkt graag mee aan een afgewogen pakket coronamaatregelen en oplossingen, maar met de huidige buitenproportionele maatregelen wordt ons levenswerk en ons nationaal gastronomisch erfgoed wederom bedreigd.

Wij nemen de gezondheid van gasten wél serieus, maar krijgen de hardste klappen.

Verbijsterd zijn we. Het blijkt opnieuw dat politici in Den Haag geen idee hebben wat er in onze fine dining restaurants speelt. Wij, de toprestaurants van Nederland, worden diep in ons hart geraakt.

We hebben de hele pandemie ons steeds geschikt naar nieuwe regels. We zijn lange tijd gesloten geweest, we hebben ons gehouden aan aangepaste openingstijden, aan het maximum aantal gasten en aan de anderhalve meter. We hebben de coronacheck bij elke gast gedaan. We zijn telkens het braafste jongetje van de klas geweest, maar blijkbaar is het niet genoeg en moeten ook wij onze restaurants om 20 uur sluiten. Het is buiten proporties en zo oneerlijk.

Besmettingspercentage gehele horeca slechts 2,9%

Waarom? Uit cijfers van Koninklijke Horeca Nederland blijkt dat besmetting in de hele horeca laag is: 2,9 procent. We hebben het dan over de hele sector: van kroeg op de hoek, fastservice-restaurant, eetcafé, bistro tot en met Michelinsterren-restaurant. Van die kleine 2,9 procent vindt slechts een fractie plaats in onze gastronomische restaurants. Wij willen niet de strijd aangaan met collega’s in andere segmenten van de horeca, maar wij krijgen wel de hardste klappen. Want onze diner-ervaring begint pas tegen 20 uur.

Juist méér bewegingen vanaf 20.00 uur

Natuurlijk gaan we vanaf nu eerder open voor een early dinner. Maar wat gaan de gasten doen als ze om 20 uur bij ons moeten vertrekken? Naar de bioscoop? Het theater? Naar vrienden? Of familie? In plaats van een hele avond bij ons veilig doorbrengen – wij nemen de gezondheid van onze gasten wél serieus – wordt nu de kans op besmetting juist groter. Het kabinet beoogt het aantal bewegingen te beperken. Het tegenovergestelde is het geval: eerst uit eten en daarna nog op pad.

Wij werken graag mee aan afgewogen pakket maatregelen

Dat er iets moet gebeuren om de zorg te ontlasten begrijpen we. We snappen ook dat iedereen daaraan een steentje moet bijdragen. Daarom pleiten wij voor een afgewogen pakket aan maatregelen en oplossingen. Daar werken wij graag aan mee, maar dit gaat ons echt te ver! Ons levenswerk en ons nationaal gastronomisch erfgoed worden nu weer bedreigd door maatregelen waarbij in onze ogen elke nuance ontbreekt.

Voorzitter Stichting G4

Patrick van Zuiden


Rubriek(en):
Culinair
Hoofdmenu
error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl