Fitou | Domaine Sarrat d’en Sol

De Languedoc blijft verrassen. Stond de streek vroeger bekend als de wijnschuur van Frankrijk, tegenwoordig komen er heuse toppers vandaan. We zoomen vandaag in op Domaine Sarrat d’en Sol in de Fitou.

Languedoc

Het wijnlandschap in de Languedoc-Roussillon is een ware lappendeken en dat behoeft enige uitleg. Er bestaan zo’n veertig appellations en de aard van de appellations varieert naar aanleiding van de ligging. In het westen van de Languedoc wordt er gewerkt met Atlantische rassen zoals cabernet sauvignon en merlot. Richting de Middellandse Zee wordt er meer grenache, cinsault etc. verbouwd. De verdeling is gebaseerd op de ligging en het klimaat. In het westen is het koeler met meer regen, daar gedijen de Atlantische rassen beter. In het zuiden komen de geconcentreerde wijnen van o.a. grenache meer tot hun recht.

Fitou

Fitou was de eerst appellation van de Languedoc, in 1948 ontving de streek de appellation, 25 jaar voordat het nabijgelegen Corbières deze eer kreeg. Net zoals de rest van de Languedoc gaan de roots van Fitou terug tot aan de oudheid. Grenache en carignan zijn de belangrijkste druiven, vanaf 1977 kwam daar syrah bij. Deze druiven moeten voor minimaal 75% in de blend zitten. Cinsaut, terret noir, malvoisie, macabeu, muscat en picpoul mogen een aandeel van 25% hebben.

Domaine Sarrat d’en Sol

Het Domaine Sarrat d’en Sol is een klein domein van 5 hectares en is ontstaan rond een schaapskooi uit de 14e eeuw. Inmiddels is die omgebouwd tot een gîte omringd door de oude wijngaarden. De naam betekent Heuvel van de Zon in het Occitaans.

Sarrat d’en Sol ligt op de grens van de Roussillon en de buurman Hautes Corbières. De wijngaard Sarrat d’en Sol, die gewoonlijk Haut-Fitou wordt genoemd, ligt perfect voor het droge en winderige klimaat van de Middellandse Zee. Het terroir is van klei en kalksteen.

De druiven worden met de hand geplukt en de delen van de blends worden afzonderlijk gevinifieerd. Eigenaar Nicolas Brassou werkte eerst voor een coöp, maar wilde zijn eigen wijn maken. Daar is samen hij met zijn vrouw Sylvie bijzonder goed in geslaagd. De Domaine Sarrat d’en sol is 60% carignan aangevuld met grenache en syrah en is op inox opgevoed en de Arménie bevat 50% carignan en heeft wel barrique opvoeding gekregen..

Het zijn alle twee hele strakke, elegante, pure wijnen met mineriteit en veel sap. Een voorkeur kan ik niet aangeven, want die heb ik niet.

De wijnen zijn helaas nog niet in NL te koop, maar hopelijk komt daar verandering in. Emilia Kloostra Email Kloosvins vertegenwoordigt het domaine én spreekt Nederlands. Dus bellen maar.

 

Charlotte van Zummeren


Rubriek(en):
Wijn
Hoofdmenu
error: Copyright 2021 | Winebusiness.nl