Gall & Gall | Uruguay | Bodega Garzón!

Alberto Antonini was in het land en deze heer is een grootheid in de wijnwereld. Hij werkte o.a. bij Frescobaldi, Argento en Antinori en wordt gezien als een malbecspecialist. Maar hij kan veel meer. The Drinks Business noemde hem in 2013 als een van de vijf belangrijkste consultants op wijngebied in de wereld. En Antonini is nu in Amsterdam om het nuttige met het aangename te verenigen. Gall voert de wijnen van Garzón, dit is een prachthuis in Uruguay dat Antonini mede op de kaart heeft gezet en daarover komt hij het journaille verhalen in Amsterdam. Een van zijn dochters studeert in Rotterdam en bij de Van Baerle Brasserie kon Antoni na de masterclass zijn dochter weer zien na een paar maanden zonder contact ‘and that is long for an Italian family!‘ Dus dit werd een welbestede dag in Nederland. Terug naar Uruguay, want daar gaat Antonini het over hebben.

Uruguay is bekend om het vlees van de koeien die heerlijk grazen op de pampa’s én om de tannat. Argentinië heeft malbec op de wereldkaart gezet, tannat is bijna synoniem met Uruguay. De druif is 130 jaar geleden uit Frankrijk gekomen, inmiddels hebben ze hun eigen klonen. Want wijnbouw is in Uruguay wijder verbreid dan menigeen weet.

Entrepreneur Alejandro Bulgheroni creëerde in 1999 in Uruguay in de streek Garzón op zo’n 20 kilometer van de hoofdstad Montevideo samen met zijn vrouw een high-tech agrarische omgeving waar ze olijfolie gingen maken. Inmiddels behoort de Colinas de Garzón tot een van de tien beste olijfolies ter wereld.
Bulgheroni – die samen met compaan Carlos Pulenta al meerdere wineries heeft in Argentinië, Bordeaux, Californië en Toscane – besloot wijn te gaan maken.
Hij ging samenwerken met  Antonini. 200 hectares toverde Antonini om tot 1.000 verschillende percelen wijngaard. Omdat er op het terrein ook nog veeteelt en landbouw is, is het een bio-divers gebeuren en oogt het als een Toscaans landschap.

Winemaker | consultant

Antonini vond tannat een logische keuze, maar haalde de klonen uit Madiran. Hij plantte nog elf andere variëteiten aan. Antonini gebruikt foudres en barriques. Alles ongetoast, zodat de smaak van het fruit komt. De ligging aan de kust bood mogelijkheden voor albariňo en sauvignon blanc en het terrein en terroir was uitgestrekt genoeg om ook pinot noir, marselan en cabernet franc aan te planten. Voor Antonini kunnen de wortels van de wijnstokken niet diep genoeg reiken, want daar zit het beste voedsel. Het terroir kent kiezels, of zoals ze het zelf zeggen ‘Garzón’s soil belongs geologically to what is known as Crystalline Basement, which originated 2.5 billion years ago. As it altered and eroded through millions of years of geological processes, ballast, like the previous rock formations, gave shape to this fantastic thin and rocky soil, with excellent drainage and very rich in minerals which the vine roots absorb. This endows the wine with mineral wealth, excellence, complexity and gracefulness.’

Dit is een wijnwaarheid als een Uruguyaanse koe, want de wijnen van Garzón zijn werkelijk fantastisch. Alle wijnen zijn op dronk, sommigen kunnen worden opgelegd.

Ook niet belangrijk: Bodega Garzón is 100% sustainable. Alles is volgens de strenge LEED regels  (Leadership in Energy & Environmental Design) gecertificeerd, inclusief de wijngaarden, het wijnmaken en de gastvrijheid – de bodega heeft nog een restaurant en een hotel -, samen met het duurzame, groene land- en wijnbouwbouwmanagement. Om aan de strenge LEED-voorschriften te voldoen, startten ze een busbedrijf om de werknemers van nabijgelegen steden op te halen en terug te brengen.

We proefden de volgende wijnen. Ze zijn niet goedkoop en toch iedere cent waard.

De wijnen:

Reserva Tannat              € 16,99: De Reserva Tannat is diep geconcentreerd, zacht en rond, barstend van het fruit. Gall stuurde 2015, in de kelder lag nog een 2012. Naast elkaar geproefd. 2015 is al een openbaring, 2012 is daarnaast nog zachter, fluweel met een lengte van hier naar Montevideo. Drinken kan, opleggen ook.
Pinot Grigio                       10,99: sur lie opgevoed, erg fruitig
Reserva Albariňo              10,99: is op hout opgevoed, ronder en tropischer dan zijn Spaanse zusjes
Tannat Merlot                   10,99: merlot geeft soepelheid aan de tannat
Single Vineyard Tannat  24,99: is elegant met een zwart fruitmandje. Mineraliteit en verdieping. Serveer deze op een graad op vijftien.

Estate Pinot Noir Rosé       10,99: lichtvoetige rosé van de pinot noir
Estate Cabernet Franc Tannat    10,99: de cabernet franc geeft wat extra fruit aan de ronde tannat.
Cabernet Franc Reserva     14,99: cabernet franc is niet de meest makkelijke druif om een mono-cepage van maken. Maar als je wil genieten van een sappige wijn met lichte houtopvoeding én een bite, dan ben je hier aan het goede adres.
Reserva Marselan                14,99: kruising tussen cabernet sauvignon en grenache. Kracht van de cabernet en sap van de grenache. Stevige jongen.
SV Petit Verdot                    27,99: ook petit verdot zie je niet vaak als mono-cepage. Stevig, vol, geconcentreerd. Veel fruit.
Estate Viognier                    10,99: tropisch, aromtisch  en vooral heel bloemig. Fantastisch bij de Aziatische keuken.
Estate Sauvignon Blanc     10,99: een sauvignon uit he tboekje. Stuivend en fris.
SV Pinot Noir                       27,99: een echte pinnot met sap en drogende zijde zachte tannines. Iets koelen.
SV Albariňo                          27,99: je proeft de zee in deze wijn, de wijngaard ligt niet ver van de oceaan. Ziltig en mineraal. Apart.

Gall | Garzon

ChvZ


Rubriek(en):
Wijn

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu