E & J Gallo | California Collection

E&J Gallo doet meer, veel meer dan het instapniveau waarvan ze bekend zijn. Gallo is, ook al weet niet iedereen dat, zelfs langdurig toegewijd aan kwaliteitswijnen. Huidig aandeel kwaliteitswijnen is 30% vergeleken met 1% 20 jaar geleden en 70% van de activiteiten komt van merken die Gallo 15 jaar geleden niet had.

Premium

Gallo maakt dus premium wijnen, en deze premium wijnen tellen – en dit is geen grap, hoewel het voor velen hard to believe zal zijn – ruim 200 verschillende wijnen. Sommige worden in hele kleine oplages gemaakt. Gallo is natuurlijk gigantisch groot met een totaalaantal flessenproductie van pakweg 1200 miljoen. Wereldwijd heeft Gallo 5.000 mensen in dienstmet  wineries in Nappa, Sonoma en Santa Barbera om er maar een paar te noemen.

Gallo investeerde maar liefst 1.000.000.000 dollar in de afgelopen 7 jaar. Het merk heeft nu 3700 hectare, inclusief Stagecoach en Monte Rosso. Gallo is zelfs toonaangevend op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen en heeft de 14e plek in de Amerikaanse top 100 van favoriete werkgevers in 2018.

De volgende topwineries zitten nu o.a. in het portfolio van Gallo: Bear Flag, Talbott Vineyards, J Vineyards & Winery, Louis M. Martini & Orin Swift.

Bear Flag Zinfandel dankt zijn naam aan de historische Bear Flag opstand in 1846. Kolonisten trokken in 1846 naar Californië in de hoop op een betere toekomst. In plaats daarvan stuitten ze op een hardvochtige, tirannieke overheid die hen de rechten ontnam om land te kopen. De opstandelingen verzamelden zich op precies de plek waar zich nu het historische Sonoma Square bevindt. Door slim vernuft wisten zij de autoriteiten omver te werpen zonder dat er ook maar één kogel aan te pas kwam. Diezelfde barakken, waarin de kolonisten tijdens hun dappere opstand hun toevlucht zochten, herbergen nu de originele California Bear Flag die meer dan 170 jaar geleden gehesen werd. Bear Flag Zinfandel is van de druiven van een aantal van de beste zinfandel wijngaarden in Californië: Dry Creek AVA en de iconische Monte Rosso in Sonoma County. De wijn is robuust, opulent, krachtig en super fruitig. Een Bokito zinfandel, genieten. De fles van Bear Flag is een kunstwerk. De inkt van de gouden belettering bevat voor een deel echt goud, en de tekst vertelt het heroïsche verhaal over het ontstaan van de Bear Flag.

Talbott Vineyards Het wereldwijd vermaarde Talbott verbouwt volledig op eigen landgoed pinot noir en chardonnay in een cool climate terroir. Sleepy Hollow Vineyards is een begrip in Santa Lucia. De druiven van de in 1972 geplante wijnstokken geven ongekend veel smaak. Het unieke van de wijnen van Talbott is dat het fruit voor het volledige assortiment afkomstig is van dezelfde plek. Het enige dat verschilt, is het vinificatieproces.

Sleepy Hollow chardonnay is een van de weinige wijngaarden ter wereld met een wijn die een zeldzame 100 punten scoorde bij een speciale retrospectieve proeverij van de toonaangevende Wine Spectator. De wijn had oorspronkelijk in 1990 hetzelfde totaal behaald.

Over de Sleepy Hollow Pinot Noir meldde Lisa Perotti-Brown MW het volgende en daar sluiten we ons volledig bij aan: “Een neus vol samengeperste frambozen, cranberries en bosgrond met hints van potpourri en kaneel. Een medium bodied wijn met fluweelachtige tannines en een heerlijke frisheid. Met de uitbundige smaak van bessen en een lange afdronk.

Robert Parker maakte vervolgens van Louis M. Martini een fenomeen toen hij 2010 omschreef als de beste cabernet sauvignon voor 17 dollar ter wereld. ‘De wijn is vol en gelaagd in de mond met een sensationele rijkheid en lengte. Deze kun je wel 20 tot 25 jaar laten liggen.’ Louis M. Martini was een van de eerste wijnmakers die zich na de drooglegging in Napa Valley vestigden en is al bijna 90 jaar actief. Deze winery maakt diverse klasse cabernet sauvignons. Martini werkt alleen met cabernet.

Orin Swift is een andere vermaarde aankoop. Het verhaal van Orin Swift Cellars begint in 1995, toen Dave Phinney voor de grap inging op het voorstel van een vriend om naar het Italiaanse Florence te vertrekken. In die periode kwam hij in aanraking met wijn en vinificatie, en hij was verkocht. Enkele jaren later rondde hij zijn universitaire studie af en kreeg hij zijn eerste baan bij Robert Mondavi Winery in 1997 als tijdelijke seizoensarbeider voor de oogst. Hij besloot dat als hij zo hard moest werken, hij dat uiteindelijk alleen voor zichzelf wilde doen. In 1998 richtte hij daarom Orin Swift Cellars op. Orin is de tweede naam van zijn vader en Swift de meisjesnaam van zijn moeder.
En ook hier blaast Robert Parker de loftrompet. ‘Bij hem verandert alles in goud. De manier waarop hij omgaat met druiven van ogenschijnlijk overal ter wereld is ongebruikelijk, maar zijn briljante wijnen, creativiteit en ongeëvenaarde mengtalent hebben hem een ongelooflijk cv opgeleverd. Lezers die op zoek zijn naar karakteristieke wijnen met een stevige persoonlijkheid en complexiteit moeten het aanbod van Orin Swift bekijken. Het zijn in geen enkel opzicht timide wijnen, maar de kwaliteit is onmiskenbaar, en als u net als ik vindt dat een wijn puur beoordeeld moet worden op hoe lekker deze smaakt, dan zult u net zo versteld staan als ik van de producten van Orin Swift.

Alle wijnen van Orin Swift hebben een fantastische packaging. Winebusiness.nl proefde de Abstract, een prachtige opelente blockbuster van grenache, syrah en petite sirah met een schitterend label dat bovenaan dit artikel staat.

Gallo is inderdaad veel meer dan instap. Al bovengenoemde wijnen zijn verkrijgbaar bij Perfecte Wijn

 

ChvZ

 

Foto: Label Abstract van Orin Swift


Rubriek(en):
Proeverijen
Hoofdmenu
error: Copyright 2021 | Winebusiness.nl