Zomer! | Château Gassier

Hoewel rosé vaak als zomer of lente drank wordt gezien, biedt de zalmkleurige rosé uit de Provence met zijn mineraliteit en verdieping genoeg gastronomische mogelijkheden. Ook buiten de zomer. Een top rosé uit de Provence is verfijnd, elegant, droog en fruitig met minerale tonen. En deze wijnen maakt Château Gassier. Gassier is sinds 2016 organisch gecertificeerd en een topper in Saint Victoire.  Château Gassier is lid van de Advini groep waar bijvoorbeeld ook Ogier en Laroche deel van uit maken.

Wijngaarden

De winery ligt op een paar kilometer van Aix-en-Provence aan de voet van Mont-Saint-Victoire. Op dat punt komen drie appellations van de Provence samen: Côtes, Côteaux d’Aix en Côteaux Varois. Château Gassier bezit totaal zo’n 40 hectaren op verschillende terroirs. In het westen is de bodem van zand ideaal voor syrah. In het zuiden is de droge en rotsachtige grond perfect voor grenache en vermentino. In het oosten is aan de voet van de berghelling, diepe en rotsachtige grond geschikt voor cinsault. In het Noorden biedt de klei en kalksteen bodem goede omstandigheden voor grenache. Zo kan voor iedere wijn de perfecte blend gemaakt worden.

De wijngaarden aan de voet van de Sainte victoire liggen op 400 meter hoogte; in het noorden beschermd door La Montagne Sainte-Victoire, in het zuiden door het Massif du Regagnas en Les Monts Auréliens in het oosten. De druivenstokken staan hier lekker met het koppetje in de zon en de voetjes in het water. De oppervlakte van de wijngaard van Sainte-Victoire wordt gezien als de meest ongerepte in Frankrijk en is geclassificeerd als natuurreservaat ‘ Grand Site de France’. Het is een aparte appellation sinds 2005. Opbrengsten zijn hier wat lager dan in de rest van de Provence: 50 ipv 55 hl/ha en wijnen moeten minimaal 50% grenache en/of syrah bevatten. Gassier werkt samen met het natuurgebied Grand Site Sainte Victoire om de flora en de fauna van het gebied te beschermen.

De familie Gassier kocht Château Gassier en haar 40 hectare wijngaard in 1982. In 2004 hebben de families Gassier en Jeanjean besloten hun krachten te bundelen en het Château gezamenlijk te runnen. Baron Georges Gassier, die samen met zijn vader de wijngaarden beheert, is de vijfde generatie van de familie.

Wijnen

Château Gassier maakt voornamelijk rosé’s. In de portfolio zit nog één witte wijn in beperkte oplage en voor de rest is het rosé wat de klok slaat. De instapper is de Esprit: fruitig, fris en droog.
Hierna komt Château Gassier Loubeiro rosé, loubiero betekent de kam van een gebergte. Deze wijn is een AOP Côtes de Provence. Dit is een wat hogere wijn met iets meer grenache dan de esprit, fruit en verdieping.
Château Gassier Pas de Moine rosé gebotteld in een fraai gevormde fles. Deze wijn heeft finesse, mineraliteit en lengte.

De Château Gassier 946 is, net zoals de Pas de Moine, een Saint Victoire. De wijn heeft houtopvoeding gehad. De kleur is anders dan de andere drie, iets meer in de richting van geel en oranje. De wijn is intens, zacht en heeft lengte met een klein beetje vanille, rozen en framboos.
Een eetrosé.
Een lunch onlangs in de Hotel l’Europe met business development manager Magali Berenger bewees hoe moeiteloos de 946 kan ouderen. De jaren 2015, 2016 en 2017 kwamen ter tafel en opvallend was hoe makkelijk de 946 zich aan tafel toont. Zalm, kreeft, garnalen…alles kan de 946 aan.

 

Horeca

De Esprit is links en rechts in winkels te vinden voor ca € 11,00. De overige wijnen van Gassier worden uitsluitend in de horeca geschonken. Gassier heeft een brede spreiding in steden zoals Amsterdam (Kitchen & Bar van Rijn) Den Haag (Bite Me!), Rotterdam (Westerpaviljoen) en daarnaast wordt Gassier bij alle Holland Casino vestigingen verkocht. Château Gassier vind je daarnaast vaak bij (food) festivals zoals TREK, op Rolletjes of Oerol. Verschillende strandtenten zoals Bar Bistro Later aan Zee (voorheen Beachclub Vroeger) in Bloemendaal, Plazand Zandvoort, van Speijk in Egmond aan Zee of Solbeach in Scheveningen schenk ook de wijnen van Château Gassier. Gelegenheid genoeg dus om van deze gastronomische wijnen te genieten. 2017 is al op  markt, maar 2016 en 2015 zijn nog heerlijk. Laat de zon maar schijnen!

ChvZ

 


Rubriek(en):
Wijn
Hoofdmenu