Gavi dei Gavi | La Scolca

Cortese oftewel gavi is een druivenras uit het oostelijke deel van Piemonte in Italië, bekend vanwege de DOCG Gavi dei Gavi: een gavi die gemaakt is van gavi en de hoogste kwalificatie in de Italiaanse wijnwetgeving heeft gekregen.  Cortese levert milde wijnen met matige zuren en is licht aromatisch. Monferrato, dat ligt onder Milaan, is het belangrijkste gebied voor cortese. De wijnen Gavi dei Gavi hebben een alcoholpercentage van rond de 12%. Cortese is ook erg geschikt voor de productie van mousserende wijnen.

Eén van de meest bekende en befaamde producenten van cortese of gavi is het familiebedrijf La Scolca. Begin van de twintigste eeuw werd La Scolca overgenomen door de overgrootvader van de huidige presidente Giorgio Soldati. La Scolca is inmiddels het oudste bedrijf in Monferrato. Tegenwoordig is La Scolca een hypermodern bedrijf wat nog steeds geleid wordt door de familie Soldati. La Scolca geldt als de producent van Gavi dei Gavi.

De naam La Scolca stamt af van de naam Sfurca wat uitkijkpunt betekent. In het verleden stond er een boerderij op het land van La Scolca die als uitkijkpost diende. De wijnen van La Scolca worden internationaal geroemd door vele sterren en de Gavi dei Gavi Black Label is zelfs de huiswijn van Queen Elizabeth.

D’Antan©

In de gepatenteerde D’Antan reeks maakt La Scolca een stille wijn en een mousserende Millisimato Reserva die meer dan tien jaar ouderen. Ze zijn gebotteld in een breed aflopende champagne-achtige fles. De stille wijn heeft een alcoholpercentage van 11,5 % en een tot nadenken stemmende verdieping, terwijl de wijn licht verteerbaar blijft. In de smaak een amusant licht bittertje, wit fruit en een aantrekkelijk stinkertje wat je meestal alleen bij rode wijnen ziet, maar hier bijzonder attractief is.

De mousserende Millisimato Reserva D’Antan is een vintage met brioche, fruit en lengte. Deze kan zo de concurrentie met een vintage Champagne aan. Een aanrader als je iets wilt schenken wat anders is.

Black label

Deze heeft lang op lees gelegen. Mild, licht bittertje en ook fris met een prettig alcoholpercentage van 12%. Wij begrijpen queen Elizabeth wel. Ook Elton John en Roger Federer zijn happy fans van deze wijn.

In Nederland worden de wijnen van La Scolca geïmporteerd door Wine & Spirits en als je googlet zie je ze vanzelf bij meerdere wijnhandels. Goede wijn behoeft geen krans en la Scolca wordt al internationaal geroemd, maar is en blijft een producent die prachtige cool climate wijnen maakt.

 

Charlotte van Zummeren

De wijnen van La Scolca worden geïmporteerd door Wine & Spirits: WS La Scolca


Rubriek(en):
Proeverijen
Hoofdmenu