Zeker nu | Zomers (gekoeld) rood van AH

De temperaturen lopen op en de terrassen zitten weer vol. Het is tijd voor zomerse wijn. Hoewel de gedachten dan vaak uitgaan naar witte en rosé wijnen, is er ook genoeg zomers rood te krijgen.

De crux zit hem dan in de temperatuur van de wijn. Dat is zo belangrijk. In het algemeen drinken Nederlanders de witte wijn te koud, rechtstreeks uit de koelkast op zo’n vijf graden. En de rode wijn drinken ze te warm. Op kamertemperatuur. Maar de term kamertemperatuur komt van zeker een eeuw geleden. Toen er nog geen centrale verwarming was en het binnen niet warmer was als 16 – 18 graden. Tegenwoordig is het vaak binnen 20 tot 22 graden en dat is te warm. Voor wijn zeker.

Grofweg kun je ervan uitgaan dat jonge, fruitige rode wijnen op 13 tot 15 graden gedronken kunnen worden. In de ijskast daalt de temperatuur per uur 5 graden. Dus een uurtje in de ijskast voor het beste resultaat. Bij hoge alcoholpercentages is het ook beter de wijn te koelen, anders wordt de wijn te log. Een half uurtje in de ijskast volstaat dan.

De zomerse rode wijnen hieronder vind je bij Albert Heijn of bij AH online en die moeten echt gekoeld worden. Het kan in een koeler met ijs, staat feestelijk. Proost!

Zomers gekoeld rood

  • AH Excellent Selectie Viña Lorea Rioja Crianza:  Crianza is de Spaanse term voor minimaal een jaar houtrijping. De wijn is zacht en soepel, maar blijft fruitig. Een mooi klassiek glas wat makkelijk combineert met vlees, pasta en kaas. Ook solo een goede keuze. € 6,99
  • Cono Sur Bicicleta pinot noir Een heerlijk, luchtig en sappig glas pinot noir. De naam Bicicleta slaat erop dat de crew met de fiets de wijngaarden ingaat en niet gemotoriseerd, bio-wijnbouw staat hoog in het vaandel bij Cono Sur! € 6,49
  • Fontanafredda Briccotondo Dolcetto Bio Piemonte betekent ‘voet aan de berg’, want de streek wordt omgeven door drie bergketens. Om kwaliteitswijnen te maken moet je hier over zuidelijke hellingen beschikken. Fontanafredda heeft er daar maar liefst 7 hectare van, en dat is bijzonder in dit versnipperde gebied. Dolcetto is een easy-going druif, soepel en doordrinkbaar. De wijngaarden voor deze wijn worden biologisch verbouwd. € 7,99
  • Georges Duboeuf Moulin à Vent Gamay is een druif met veel fruit. Het levert hele soepele wijnen op – zoals de Beaujolair Primeur – en stevige wijnen. De meeste stevige cru uit de Beaujolais is de Moulin à Vent. Fruitig en vol body. Een echte eetwijn. Net zoals zijn collega’s moet je deze koelen. We blijven het zeggen hoor. € 13,99
  • La Motte Millennium Een stevige jongen uit Zuid-Afrika van merlot en cabernet franc met 14 maanden houtopvoeding. Denk aan kersen en cacao met een mooie structuur. Bij een stukje vlees komt deze wijn nog beter tot zijn recht. Deze wijn heeft in 2021 ook nog een gouden medaille gekregen bij Mundus Vini en dat is niet de eerste de beste wijncompetititie.  € 12,99
  • Lenz Moser Blauer Zweigelt  Zweigelt is een typisch Oostenrijks druivenras, een kruising tussen de Oostenrijkse blaufränkisch en sankt-laurent, ontdekt door Fritz Zweigelt in 1922. Deze zweigelt van Lenz-Moser is lekker licht, uitgesproken fruitig en heel soepel. Gekoeld op z’n best. Geen geld voor deze wijn. € 5,99

Het is dus aan te raden deze wijnen te koelen!

ChvZ

 


Rubriek(en):
Wijn
Hoofdmenu
error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl