Gerard Bertrand’s bio-dynamische Cru Rosé | Clos du Temple

Gérard Bertrand is één van de grootste wijnproducenten van de Lanquedoc. Zijn bezit omvat 600 hectares en 11 domaines. En: hij maakt méér dan dat, want hij werkt samen met evenzoveel – in hectares – winegrowers. In 2002 kocht hij Chateau Hospitalet, dit werd het epicentrum van zijn bedrijf. Voor Bertrand werken honderden mensen, in de grond staan 1,5 miljoen wijnstokken. Deze moeten 10 keer gesnoeid worden, 15 miljoen snoeibewegingen per jaar. Een hele business en een hoop werk, maar toch was Bertrand nog niet klaar. In 2011 introduceerde Bertrand al zijn Naturae lijn; witte, rode en rosé wijnen die zonder sulfiet gemaakt zijn. In 2012 ontvingen deze Naturae wijnen al de Sial d’Or, een prestigieuze prijs voor innovatieve wijnbouw. Want Bertrand is helemaal ín bio-dynamie, hij heeft inmiddels 350 hectares wijngaarden die bio-dynamisch zijn, en deze passie leidde hem naar het ultieme project: Clos d’Ora. Dat is inmiddels acht jaar geleden. Nu komt Bertrand met biologisch-dynamische toprosé: Clos du Temple.

Lodewijk XIV dronk rosé van Carbières

Clos du Temple ligt in het hart van de Languedoc in het historische terroir van Carbières. Misschien niet zo bekend, maar dit is de bakermat van de rosé. Oude documenten die teruggaan tot 1357 tonen aan dat rosé uit Carbières werd geserveerd op officiële banketten, ook die waar de Zonnekoning Lodewijk XIV aanzat. In dat geval kregen de rosé de toevoeging koninklijk gecontroleerd, royalement contrôlée.

Het terroir van Clos du Temple bestaat uit leisteen en kalksteen met voldoende hydratering. De hoogte van de wijngaarden op 240 meter en de zuid-zuidwest ligging dragen ​​bij aan de balans is en aromatische frisheid.

De 8 hectare van Clos du Temple zijn verdeeld in zeven kleine percelen op de hellingen omgeven door wilde vegetatie. Cinsault, grenache noir en syrah zijn de belangrijkste druivenrassen van de Cabrières. Viognier en mourvèdre complementeren de blend.

Bio-dynamie

Wie Gérard Bertrand weleens ontmoet heeft, weet dat hij een uiterst serieus mens is die bio-dynamie hoog op de agenda heeft. Hij voelt zich verantwoordelijk voor de aarde die hij nalaat en daar is geen woord Spaans bij, daar staat Bertrand voor. Clos du Temple wordt dan ook biodynamisch verbouwd. Paard en muilezel gebruiken zorgen voor de verbinding tussen het mineraal, het plantaardige, het dier en de mens.

De oogst vindt plaats bij zonsopgang. Met de hand geplukte druiventrossen worden in kleine dozen geplaatst om ze in ideale staat te houden. Elk perceel wordt apart geplukt en apart gevinifieerd.

Omdat de winery midden in de wijngaarden ligt, is het transport van druiven minimaal. Het beste sap wordt geselecteerd. Het persen gebeurt bij lage temperatuur om smaken, aroma’s en versheid te behouden.

Het gebruik van sulfiet wordt vermeden. De rijping gebeurt op nieuwe Franse eiken vaten uit Tronçais en Jupilles gedurende zes tot acht maanden, onder bâtonnage – het doorroeren – van het vat. Volgens de biodynamische, astrale kalender worden op fruitdagen de wijnen van de verschillende percelen geproefd.

Gebotteld in een prachtige fles

Inspiratie voor Clos du Temple-fles werd gevonden in de architectonische structuur van de oude tempels. De fles beweegt naar boven, verandert van hoekig naar rond. Dit symboliseert de aarde en de kosmos volgens de principes van de bio-dynamie. De gouden lijnen verwijzen naar de pelgrims die vroeger naar de streek kwamen en de heuvels die Clos du Temple omringen. De elegante verhoudingen van de fles zijn geïnspireerd door de gulden snede Phi hier gesymboliseerd door de kleur koningsblauw.

Clos du Temple proefnotitie

De blend van de vier rode druiven grenache noir, cinsault, syrah en mourvèdre en de witte viognier geeft deze rosé een perfecte balans, een grote lengte en met een heerlijke frisheid. Clos du Temple heeft een lichte zalmkleur en is bloemig met rijp steenfruit – abrikozen en perziken. De rosé is mineralig met waanzinnige lengte. Iedere slok brengt weer een ander facet naar voren. Het is een wijn met balans, lengte, intensiteit en complexiteit.

Clos du Temple 2019 werd door de Global Rosé Masters 2020 verkozen tot beste rosé ter wereld, met de hoogste score van 96/100.

Het is geen goedkope wijn door de bio-dynamische manier van werken en de vele investeringen om deze wijn mogelijk te maken. De adviesprijs is 190 dollar. De Sligro verkoopt de Clos du Temple voor 160 Euro ex BTW. Je haalt echt iets heel speciaals in huis met deze wijn

 

Charlotte van Zummeren


Rubriek(en):
Wijn
Hoofdmenu
error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl