Giscard d’Estaing | AOP Estaing

De 94-jarige oud-president Giscard d’Estaing van Frankrijk is overleden. Bij zijn overlijden werd vermeld dat hij na zijn politieke carrière wijnboer is geworden. Dat stemde nieuwsgierig. Uit Wikipedia blijkt dat de oud-president geboren is onder de naam Giscard in Duitlsand waar zijn vader diplomaat was, pas later is daar d’Estaing aan toegevoegd. Uit die streek bij de Lot kwam zijn familie en blijkbaar is hij daar op latere leeftijd als vigneron teruggekeerd.

AOP

Het is een heel klein en eeuwenoud gebied dat eerst door monniken werd geleid. Estaing, zo’n 20 ha, ligt in het departement Midi-Pyrenées op kalkhoudende heuvels langs de rivier de Lot. Coubisou, Sébrazac en Estaing zijn de gemeenten binnen deze AOP en daar komen we de naam de oud-president weer tegen.

Het begon als een VDQS, in 1945 werd de V.D.Q.S Vallée du Lot gecreëerd. In 1965 werd de V.D.Q.S Estaing toegekend. In 2012 werd het een AOP.

De witte wijnen zijn van chenin blanc, mauzac rousselou (muscadelle). De rode en rosé worden gemakt van mansois (fer), gamay, cabernet franc, cabernet sauvignon, merlot, négrette de banhars and pinotous d’estaing (pinot noir), en van abouriou, castets, duras, jurançon, mouyssaguès en négrette.

Over de vigneron Giscard d’Estaing hebben we (nog) niet veel kunnen vinden.

Meer weten?: AOP Estaing


Rubriek(en):
Actualiteiten
Hoofdmenu
error: Copyright 2021 | Winebusiness.nl