Gramona Amuse Wedstrijd | De winnaars

12 oktober werd in het Landhuis van Wolfslaar te Breda de finale van de 5de editie van de Gramona Amuse Wedstrijd gehouden. De Gramona Amuse Wedstrijd is een van de grootste wijn-spijs wedstrijden voor alle restaurants in Nederland, van elk niveau of keuken, met elk jaar rond de 50 deelnemers. Omdat het dit jaar een jubileum editie was, was de opdracht een amuse te creëren passend bij de 2012 Gramona III Lustros Brut Nature, één van de top mousserende wijnen van Gramona met een consumentprijs van € 42,00.

11 restaurants streden om de 1e, 2e en 3e plek. 10 finalisten zijn uit 48 inzendingen gekozen door de jury. De 11 finale plaats werd gewonnen door Restaurant Poterne door het halen van de meeste stemmen van het publiek via de website Gramona Amuse . In totaal hebben 2.198 personen een stem uitgebracht op een amuse.

WINNAAR  New York Basement in Rotterdam, chef  Erik de Kloe, wineporfessional  Thijs Anton Hulst

Amuse: Krokante rouleau van langoustine met finger lime parels, yuzu, schuim van groene curry en sambai vinaigrette.

2e Prijs         De Provenier in Schiedam, chef Marcel van Suijlekom, wineprofessional Astrid van den Kerkhoff

Amuse: Gebakken tarbotfilet gecombineerd met langzaam gegaarde Kalfswang, shiitakes, gebrande hazelnoot, cappuccino van bospaddenstoelen, licht geraspte kumquat en Baerii kaviaar.

3e Prijs         Kook Atelier Op Oost in Oosterend, chef  Joram Timmerman, wineprofessional  Shari Schuurman

Amuse: Ceviche van oester, à la minute gegaard in tiger milk, komkommer en bleekselderij. Oesterschuim met gember en gepofte quinoa.

De jury van de 5e editie van de Gramona Amuse Wedstrijd bestond uit:

  • Jan van Lissum – directeur The Wine & Food Association/Proefschrift, tevens juryvoorzitter
  • Noël Vanwittenbergh – SVH Wijnmeester, sommelier restaurant Ciel Bleu**, Sommelier Award 2019 (Michelin) & Sommelier van het Jaar 2014 (Gault&Millau)
  • Adrian Zarzo – Chef & eigenaar Restaurant Zarzo*, Eindhoven
  • Koen van der Plas – Sommelier Award 2020 (Michelin) & Sommelier van het Jaar 2019 (Gault&Millau)

Tijdens de finale werden alle richtlijnen van het RIVM in acht genomen. Zo werden alle amuses en wijnen geserveerd aan de jury door één persoon die tevens een mondkapje droeg. De jury zat op meer dan 1,5 meter van elkaar waarbij ertussen plexiglas schotten geplaatst waren. Door de maatregelen heeft de jury de winnaars bekend moeten maken via ZOOM. De video van de bekendmaking van de winnaars kunt u bekijken via deze link Gramona

DE PRIJZEN

WINNAAR

  • Een reis voor 2 nachten en 2 personen naar Barcelona inclusief vlucht en hotel (gepland voorjaar 2021).
  • Een bezoek aan Gramona, de kelder, wijngaarden en een zeer verzorgde wijn-spijs degustatie.
  • Een volledig verzorgd diner voor 2 personen in Barcelona in een restaurant bekroond met minimaal 2 Michelin sterren.

2de prijs

  • Een reis voor 2 personen naar Barcelona inclusief vlucht (gepland voorjaar 2021).
  • Een bezoek aan Gramona, de wijngaarden en een uitgebreide tapas lunch met de Cava’s van Gramona in de kelder.

3de prijs

  • Een volledig verzorgd diner voor 2 personen bij Restaurant Basiliek (1 Michelin ster) in Harderwijk, de winnaar van de 4e editie van de Gramona Amuse Wedstrijd.

Rubriek(en):
Culinair
Hoofdmenu