Hamilton Russell stoomt door

Het is bijna karakteristiek voor de appellation Hemel-en-aarde. Vanuit Kaapstad rijd je in stralend blauw warm weer richting Hermanus. Dan beland je in de natte mist. We zijn dan ook in een cool climate area. ‘You are punctual as usual’, zegt Anthony als we hem begroeten. Deze afspraak is net zoals vorig jaar namelijk maanden geleden in Nederland gemaakt. Er zijn meerdere gasten, waaronder de bevriende eigenaar van Graham Beck, Anthony Beck. Hij is met de wijnmaker van zijn andere wijnhuis Steenberg met de helikopter overgekomen voor de lunch bij Anthony en zijn vrouw Olive. Anthony wijst de drie Hemel-en-Aarde appellations aan op de kaart. Dat heeft hij destijds maar mooi voor elkaar gekregen binnen het district Walker Bay. Valley en Upper zijn maritiem met resp. o.a. graniet en schalie. Ridge ligt hoger en 9 kilometer van de zee af. Anthony wijst naar de chardonnay wijngaarden; ‘they are 125 meters from the sea and there is a nice scenic road to drive back’.

Kurken testen op TCA

Anthony laat zien waar in het geheel de Hamilton Russell, Southern Right en Ashbourne wijngaarden liggen van resp. 170, 113 en 460 hectares. De witte Ashbourne werd vroeger op amfora gerijpt. Daar is hij nu van af gestapt. De wijnen werden niet of nauwelijks verkocht. Ashbourne white is nu een blend van chardonnay en sauvignon blanc, Ashbourne rood is van pinotage, net zoals de rode Southern Right. Niet alle hectares zijn under vine overigens en het terroir, zoals eerder gesteld, verschilt. De sauvignon blanc groeit op zandsteen en de pinot noir en chardonnay op klei. De temperaturen hebben een gemiddelde van 25 graden celsius, zoals in de Bourgogne.

Zijn wijnen worden opgevoed op Francois Frères vaten, hetzelfde huis levert aan Domaine de la Romanee Conti. Én, nieuw in het bedrijf, sinds 2016 worden alle kurken van de Estate wijnen getest op TCA. Hij kwam op het idee na een gesprek met mensen van Opus One in Californië. Die wijnen waren te duur om na te sturen als er onverhoopt eentje kurk had. Dat wilden ze vermijden. In veel restaurants in Zuid Afrika vind je wijnen van Hamilton Russell en ze zijn altijd één van de meest kostbare. Dus ook Anthony Hamilton Russell kan het zich niet meer veroorloven.

Hamilton Russell heeft drie ranges: de Ashbourne white en pinotage, de Southern Right pinotage en chardonnay en de Estate wines pinot noir en sauvigon blanc. Anthony licht toe ‘de SB is tropical, no new zealand style. We have 5 klones and we control the fermentation with wild yeast from the vineyard. Sand and clay soils. So it doens’t happen pure naturally. The chardonnay is from vineyards closest to the sea: 1500 meters. Due to that influence the average is 24 Celsius, almost the same as in Burgundy. No kidding we can be confused with better burgundy’s’.

Ashbourne alive

Voor het hoger gelegen huis van Anthony en Olive stuitten we op een kolossale Ierse wolfshond. Het beest is gigantisch, de kop komt tot borsthoogte. Een en al aardigheid, Ashbourne – want zo heet de hond, Hamilton Russell is van origine een Ierse familie – wil alleen maar spelen en knuffelen. Een enorme schildpad wacht ons ook op. Bijna zeventig jaar oud en goed ‘ter been’. De huisbediende vertelt dat het hek voor de trap speciaal voor deze schildpad is aangelegd, hij kan trappen lopen en gaat er dan vandoor. Zijn collega-schildpad, een vrouwtje,  is negentig jaar oud. Binnen wordt een heerlijke lunch met Estate wijnen uit 2015 opgediend waarna we gezamenlijk weer de helikopter van Anthony Beck zien opstijgen. Een memorabele middag was het weer bij Hamilton Russell.

ChvZ

 

 


Rubriek(en):
Interviews

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu
    error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl