Herfst- & | Wildwijnen

Als er iets een sfeervol seizoen is, is het de herfst met de prachtig verkleurende bladeren, een nog lekker schijnend zonnetje, ochtenddauw en het begin van de lange avonden. Bij de herfst hoort wild, een van de meest duurzame en magere vleessoorten. Het wildseizoen begint in oktober en duurt tot en met tweede kerstdag. Je moet wel van wild houden, de smaak is intens. Bij intense smaken horen complexere wijnen. Daarvan bespreken we er vandaag drie. Drie herfst- en wildwijnen met een zeer natuurlijke twist.

Chapoutier Saint-Joseph Deschants 2017: Maison M. Chapoutier heeft al drie eeuwen meegemaakt, de oprichting was begin 19e eeuw, kun je nagaan wat een ervaring. De Michel Chapoutier van onze generatie is een pionier pur sang. Hij heeft Chapoutier bio-dynamisch gemaakt. Michel Chapoutier is is een naam van hier tot Tokyo, een levende legende. Chapoutier maakt onwaarschijnlijk veel wijnen, vandaag hebben we het over de Saint Joseph. De appellation Saint-Joseph strekt zich uit over ongeveer vijftig kilometer op de rechteroever van de Rhône, van Chavanay in het noorden tot Guilherand in het zuiden. De helling van Saint -Joseph en de helling van Saint-Épine zijn van oudsher bekend. De wijngaarden van de Saint-Joseph bevinden zich op de helling van Saint-Joseph, gelegen tussen Mauves en Tournon en een uitloper van het Massif Central. De bodem is graniethoudend en dat geeft mineralige wijnen. Vinificatie en rijping vindt plaats in betonnen cuve, een deel rust op barrique. Het is een mineralige, bloemige en fruitige wijn met zoethout en kruiden. Licht koelen doet de wijn goed.

Château Maris La Touge 2018: Ook Château Maris werkt volgens de biologisch-dynamische zaaikalender. Hierbij is het ritme van de zon, maan, planeten en sterren bepalend voor de oogst, het zaaien en het wijnmaken. Maris geldt als een voorloper op het gebied van duurzame landbouw. Zo is de chais – de wijnmaakkelder – als eerste in de wereld gemaakt van hennep. Hennep is een organisch materiaal dat CO2 verbruikt. Door de plantaardige materialen blijft de chais op temperatuur, er is geen koeling of verwarming nodig. Chateau Maris is grotendeels zelfvoorzienend, de opgeslagen CO2 wordt gebruikt en zonnepanelen leveren de elektriciteit. La Touge de instapper en met recht de voorbode van de kanonnen die hierna in de range komen. Een hele fijne wijn van de cru la Livinière met syrah, grenache en carignan. De vinificatie op houten ‘eieren’ zorgen voor het behoud van fruit en dat is goed te merken. Niet zomaar een slobbertje dit is WIJN met zachte tannines, structuur en fruit, diep, donker en cassisfruit.  Licht koelen verdient aanbeveling.

GD Vajra Barolo Albe 2016: Het leven is goed in Piemonte. Door de combinatie van glooiende heuvels, wijnbouw, kerken en kastelen wordt Piemonte ook wel omschreven als het Toscane van het noorden. En wat betreft de wijn: In de jaarlijkse top 100 van wineries van Wines & Spirits staan steevast een paar wijnbedrijven uit de Piemonte. G.D. Vajra is een van die wijnbedrijven uit de top 100 en over de Barolo Albe van G.D. Vajra hebben we het hier. De belangrijkste druif van Varja is uiteraard de nebbiolo, dit is de druif van de Barolo en de Barbaresco, de bekendste rode wijnen van Piemonte en dus ook van G.D. Vajra. De familie Vaira produceert hun Barolo’s op traditionele wijze: nadruk op elegantie met een verfijnd bouquet en een gebalanceerde smaak. Dit lijkt normaal, maar dat is het niet. Heel veel Barolo’s zijn voor de gemiddelde consument te zwaar en te log. Die van Vajra zijn dat zeker niet. Dit bereiken zij door naast roestvrijstalen vaten voor de vinificatie te werken met grote foeders van Sloweens eiken. De Vajra Barola Albe is een sappige Barolo met de typische tonen van leer, champignons en truffel.

De herfst is een heerlijk seizoen.

ChvZ


Rubriek(en):
Proeverijen
Hoofdmenu
error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl