Hoe toast Royalty? | & miniflesjes huiswijn van AH

Koninklijke dagen liggen weer in het verschiet. Het Britse volk loopt uit voor het huwelijk van Harry en Megan en in Nederland is het natuurlijk 27 april Koningsdag. Genoeg royalty om naar uit te kijken de komende tijd. Interessante kwestie is in dit verband hoe royals hun glas vasthouden, want er zal veel getoast worden bij alle feestelijkheden. Even googlen op internet naar deze glaskwestie en dan verschijnen diverse blogs bij de selectie van Google, die over dit onderwerp een item hebben geplaatst. Meerdere van deze blogs verwijzen zelfs naar Johannes van Dam, die zich er blijkbaar ooit over heeft opgewonden. Andere sites hebben het over receptie gebruiken. Want wat deed bijvoorbeeld Koningin Beatrix zichtbaar duidelijk op alle foto’s waar zij met een glas in de hand staat?

Ze hield het glas vast bij de kelk. Een doodzonde in wijnland. De temperatuur van de hand beïnvloedt de temperatuur van het glas op deze wijze. Heel fout. Willem-Alexander en Maxima doen het de ene keer zoals het hoort en de andere keer pakken zij ook het glas bij de kelk. Sommigen zoeken de verklaring voor deze wijn faux-pas in de zogenaamde receptie etiquette. Op drukke gelegenheden wordt het glas in een party-stand vastgehouden. Een stevige grip om de kelk, zodat als iemand die je tegen je oploopt of je aanstoot, het kostelijke vocht niet uit het glas gewalst wordt.

De oplossing van dit kelkvraagstuk ligt in de oude adellijke etiquette. Naar verluidt gold in vroeger tijden dat de steel van het glas de minder welriekende handen op een juiste afstand van de wijn houdt. Zo kan de stank de geur van de wijn niet beïnvloeden. De enigen die toentertijd geen vieze handen hadden, waren leden van het koningshuis en zij kunnen daarom de glazen gewoon bij de kelk vasthouden. Een simpele reden voor een terugkerend dilemma.  En dat tegenwoordig de temperatuur van de wijn belangrijker is dan geurende handen, want de persoonlijke verzorging is in de loop der jaren enorm vooruitgegaan, zal de royals een zorg zijn. Door zo het glas beet te pakken, geven zij blijk van hun afkomst.

De gewone Nederlander kan dit kelkdilemma op Koningsdag omzeilen door op op pad te gaan met reeds thuis voorgekoelde mini-flesjes van de Albert Heijn huiswijnen. Dit zijn petflesjes met een inhoud van 250 milliliter. Het is dan niet meer nodig om obers te wenken op overvolle terrassen en je drinkt ook niet teveel, wat ook weer zo’n item is van de laatste tijd. Winebusiness.nl proefde ze allemaal en raadt voor de Koningsdag de Australische volle witte wijn, de stevige Chileense rode wijn en de soepele Zuid-Afrikaanse rode wijn aan. Pret à porter met een schroefdopje en het kost slechts een paar Euro’s. Gezellige Koningsdag gewenst!

 

ChvZ


Rubriek(en):
Columns
Hoofdmenu
error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl