Jean Leon: a man, a time, a wine

In de omgeving van Barcelona proefde ik wijnen van Jean Leon. Dit wijnbedrijf is nu in handen van Bodegas Torres, maar het heeft een hele eigen bijzondere geschiedenis

De jonge Jean Leon – hij heette toen nog Angel Ceferino Carrion Madrazo – besloot begin 20e eeuw op de bonnefooi naar de Verenigde Staten te gaan om een beter leven voor zichzelf te vinden. De economische omstandigheden waren bar en boos in Spanje, hij ging eerst naar Frankrijk en werkte daar in de haven en in restaurants. In de Franse havenstad Le Havre kwam hij als verstekeling aan boord van een schip naar de VS en eenmaal daar kreeg hij tal van baantjes. Op zijn 17e werd hij kelner bij Villa Capri in Hollywood, het restaurant van Frank Sinatra en Joe DiMaggio. Tout Hollywood kwam er en zo leerde Jean Leon acteur James Dean kennen. Met hem startte hij het Italiaanse restaurant La Scala dat in de jaren 50 en 60 het meest luxueuze en pretentieuze place to be was voor the rich and famous. Jean Leon – die naam had hij inmiddels – was dus een zeer succesvol restaurateur, maar zijn ambitie dreef hem verder. Zijn liefde voor goede wijnen bracht hem ertoe zijn eigen wijngaard te starten in Spanje. In Torrelavit, 50 km ten westen van Barcelona vond hij een domein met uitstekende bodemgesteldheid en micro-klimaat voor wijnbouw. Daar begon hij enthousiast en de wijnen werden snel een succes.

Jean Leon was bevriend met Miguel Torres en omdat hij geen erfgenamen had die de winery wilde overnemen, sprak hij met hem af dat Torres de winery mocht kopen mits de naam Jean Leon gehandhaafd bleef. En zo geschiedde het.

Het nummer 3055 verwijst overigens naar Jean Leon’s baan als taxichauffeur in NY: zijn licence nummer was 3055. Dit was maar één van zijn baantjes, het leven van Jean Leon leest als een spannende roman. Hij kende alle sterren en hij maakte van alles mee. Opvallend: op de avond van de dood van Marilyn Monroe bracht hij op haar verzoek nog een pastaschotel naar haar huis. Een paar uur later was zij dood. Hij verklaarde tegen de politie dat Robert Kennedy ook aanwezig was in Monroes huis.

De wijnen van Jean Leon zijn stuk voor stuk klassewijnen. De cabernet sauvignon Le Havre en La Scala kunnen zo tien jaar ouderen, super. De 3055 Chardonnay is zo subtiel en zacht dat je ze niet snel zult vergeten. Jean Leon is een aanrader!

De wijnen zijn verkrijgbaar bij perfectewijn.nl
Jean Leon 3055 merlot                                 € 13,49

Jean Leon 3055 rose                                      € 13,49

Jean Leon 3055 chardonnay                        € 13,49

Jean Leon Vinya le Havre CS                       € 21,91

Jean Leon Vinya Palau merlot                    € 23,99

Jean Leon Vinya gigi chardonnay              € 19,99

Jean Leon Vinya la scala cab sauv              € 39,99

Verkrijgbaar bij Perfecte wijn


Rubriek(en):
Wijn
Hoofdmenu