Jury Côtes du Rhône wijn-spijswedstrijd maakt winnaars bekend

Deze week was de finale van de Côtes du Rhône wijn-spijswedstrijd voor Nederlandse chefs en sommeliers bij Kookschool Keizer Culinair in Amsterdam.
De jury bestond uit drie horeca- en wijnprofessionals, te weten:
• Marjon Prummel, hoofdredacteur van het vakblad Misset Horeca
• Job de Swart MW, marketingmanager bij Les Généreux
• Edwin Raben, voorzitter van het Nederlandse Gilde van Sommeliers, online sommelier en wijndocent

Van de 32 ingestuurde combinaties belandden uiteindelijk vijftien wijn-spijscombinaties in de finale. De overtuigende winnaars zijn volgens de jury:
• Chef Lars Albers en sommelier Chiel Seuren van Restaurant Noble uit ‘s Hertogenbosch
• Chef Johan van Groeninge en sommelier Arne Maat van Restaurant Avant-Garde van Groeninge uit Eindhoven.
Volgens de jury was de cuisson van de octopus die Lars Albers van Restaurant Noble als basisingrediënt had gekozen perfect uitgevoerd. Het gerecht bevat ingenieus afgestemde smaken in een natuurlijke harmonie en samenhang. De witte Côtes du Rhône “La Redonne” 2016 van Jean-Luc Colombo die sommelier Chiel Seuren had gekozen combineert naadloos en tilt het geheel omhoog. Deze Côtes du Rhône is uitmuntend en opvallend fris. De presentatie was zeer overtuigend.

Volgens de jury blonk het langoustinegerecht van Johan van Groeninge uit in verfijning en gaf subtiele smaakcomponenten tussen langoustine en kalf. Arne Maat combineerde het gerecht met de Côtes du Rhône ‘La Dame Rousse’ 2016 van Domaine de la Mordorée. Deze Côtes du Rhône rosé, als enige rosé in de finale, is volgens de jury van hoog niveau en versterkt het gerecht. Volgens de jury was zowel de uitleg als de presentatie subliem en overtuigend.

Deze gelukkige duo’s hebben een volledig verzorgde wijnreis naar het Rhônedal gewonnen en Business France zal binnenkort namens de Côtes du Rhône een lunch voor wijnrelaties organiseren in samenwerking met deze twee restaurants.
Tijdens deze lunches zullen de winnende gerechten en wijnen in het zonnetje worden gezet.

Naast deze twee gelukkige winnaars heeft de jury besloten dat 3 andere duo’s een eervolle vermelding verdienen, te weten:
• Chef Pascal Ariëns en sommelier Martijn Struijk van Restaurant By Pascal in Oosterhout.
• Chef Sander van Zandvliet en sommelier Koen van Agt van Restaurant Valuas in Venlo.
• Chef Cedric Garcia en sommelier Charlotte Wagner van Restaurant Moshik in Amsterdam.

De Côtes du Rhône wijn-spijswedstrijd is een initiatief van de brancheorganisatie Inter-Rhône die graag de Côtes du-Rhône en Côtes du Rhône Villages onder de aandacht van de Nederlandse horeca wil brengen. Vandaar dat Nederlandse restaurateurs werden uitgedaagd om mee te doen aan een wijn-spijswedstrijd met een Côtes du Rhône of Côtes du Rhône Village. De restaurateurs mochten een wijn-spijscombinatie insturen met een wijn in één van de wijnkleuren (rood, wit, rosé), zolang het maar een AOC Côtes du Rhône of AOC Côtes du Rhône Villages betrof.
De eerste selectie werd door de jury gemaakt aan de hand van de omschrijving van de wijn en het gerecht en de finalisten mochten hun combinaties aan de jury laten proeven op maandag 22 oktober in kookschool Keizer Culinair Amsterdam.

Rhone wijnen

Foto: Lars Albers en Chiel Seuren @Eelco van Wieringen


Rubriek(en):
Culinair
Hoofdmenu