Koningsdag | & de wijnglazen-grip

Leden van het Koninklijk Huis hebben de gewoonte glazen bij de kelk te vatten. Een doodzonde in wijnland. De temperatuur van de hand beïnvloedt zo de temperatuur van de wijn. Heel fout dus. De oplossing van dit prangende kelkvraagstuk ligt in de oude adellijke etiquette. Naar verluidt gold in vroeger tijden dat de steel van het glas de minder welriekende handen op een juiste afstand van de wijn houdt. Zo kan de stank de geur van de wijn niet beïnvloeden. De enigen die toentertijd geen vieze handen hadden, waren leden van het koningshuis en zij kunnen daarom de glazen gewoon bij de kelk vasthouden. Een simpele reden voor een terugkerend dilemma. En dat tegenwoordig de temperatuur van de wijn belangrijker is dan geurende handen, want de persoonlijke verzorging is in de loop der jaren enorm vooruitgegaan, zal de royals een zorg zijn. Door zo het glas beet te pakken, geven zij blijk van hun afkomst.

Maar wat blijkt nu: op een wijnreis hoorden we van collega van de Rhoer dat zij ooit zelf rechtstreeks aan de Apeldoornse tak van het Koningshuis heeft gevraagd waarom zij het glas zo vasthouden.

Simpel: ze doen dat juist vanwege al die mensen die tegen hen oplopen bij recepties waardoor alle wijn eruit spettert. Zonde. Wijn hoort niet op de grond, maar in de mond.

Tegenwoordig – getuige de foto hierboven – pakt de een het glas bij de hand en de ander bij de kelk. Het kan dus verkeren.

Waarvan akte.

Charlotte van Zummeren

Foto: Unsplash @NadyaFilotova

 


Rubriek(en):
Columns

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu
    error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl