Kopke’s stille wijnen | Chique Winemakers Collection

Kopke is befaamd vanwege hun Port, maar het bedrijf is bepaald niet onverdienstelijk als het gaat om het vinifiëren van stille wijnen. Sinds een paar jaar heeft Kopke de Winemakers Collection. De Winemaker’s Collection is het resultaat van een lange voorbereiding. In het afgelopen decennium heeft de wijnmaker elke druivensoort in de verschillende micro-terroirs in de Douro gevolgd en bestudeerd. Daar waar de druiven het beste resultaat hadden, werden ze geoogst voor de Winemakers Collection.

Twee jaar geleden is een witte wijn uitgebracht en vorig jaar een rosé van 100% tinta cao. Dit jaar presenteert Kopke de derde loot aan de stam. De derde in de serie is gemaakt van 70% folgazão en 30% rabigato en heeft gerijpt in 300L Franse eikenhouten vaten. De wijn is een zeer elegante en verleidelijke Grande Reserva met opmerkelijke breedte, lengte en complexiteit.

Voor de wijnen uit de Winemaker’s Collection worden alleen de beste wijnen van de kwaliteit Reserva en Grande Reserva in aanmerking genomen. Alle uitgebrachte edities zijn beperkt verkrijgbaar, genummerd en ondertekend door de wijnmaker, Ricardo Macedo.
Ricardo Macedo “Deze nieuwe wijn is een goed voorbeeld van wanneer we moeten wachten – alle geweldige wijnen hebben tijd nodig. Folgazão is geen uitbundige druivensoort, dus na vier jaar rijpen springt nu al zijn potentieel eruit. In een blend met rabigato, die frisheid en mineraliteit aan de wijn geeft, hebben we nu een zeer elegante, gestructureerde wijn met een groot ouderdomsspotentieel.

De Grand Reserva White, Arinto & Rabigato 2015 werd gelanceerd in 2019. De witte wijn komt van schistterroir in de Baixo Corgo op 300 meter hoogte. De witte wijn heeft vier jaar op barriques gelegen. De Grand Reserva White is het summun aan zachtheid, mineraliteit en verdieping. Eenmaal geproefd blijft het zachte tropische karakter met crème in het geheugen hangen.

De druiven voor de Tinta Cão Reserva Rosé 2019 zijn afkomstig van 30 jaar oude wijngaarden in de Cima Corgo op 400 meter hoogte. Begin augustus 2019 werden de druiven met de hand geoogst. 80% fermenteerde in roestvrijstalen vaten en de resterende 20% in twee jaar oude Franse eiken vaten. De wijn heeft zes maanden gerijpt in roestvrijstalen vaten met wekelijkse battonage, wat bijdraagt aan de complexiteit en structuur. De Tinta Cão Rosé Reserva 2019, heeft fijne zuren, rijpe tannines en kan ouderen. Het is een elegante, zachte en fruitige rosé met mooie, bloemige tonen.

Twee top witte wijnen en een toprosé, beiden beperkt verkrijgbaar in een oplage van iets meer 2.500 flessen. Ze kosten een kleine dertig Euro, maar dan heb je ook wat. Ze zijn te vinden bij Wijnhandel van Ouwerkerk, als je geluk hebt.

ChvZ

Wijnhandel van Ouwerkerk


Rubriek(en):
Wijn
Hoofdmenu