Kopke’s stille wijnen | Chique Winemakers Collection

Kopke is befaamd vanwege hun Port, maar het bedrijf is bepaald niet onverdienstelijk als het gaat om het vinifiëren van stille wijnen. Sinds een jaar heeft Kopke een nieuwe loot aan de stille wijnstam: de Winemakers Collection. Vorig jaar is een witte wijn uitgebracht en dit jaar een rosé van 100% tinta cao.

De Tinta Cão Reserva Rosé 2019 is de tweede op rij na de lancering van de Grand Reserva White, Arinto & Rabigato 2015 in 2019. De witte wijn komt van schistterroir in de Baixo Corgo op 300 meter hoogte. De witte wijn heeft vier jaar op barriques gelegen. De Grand Reserva White is het summun aan zachtheid, mineraliteit en verdieping. Eenmaal geproefd blijft het zachte tropische karakter met crème in het geheugen hangen.

De Winemaker’s Collection is het resultaat van een lange voorbereiding. In het afgelopen decennium heeft de wijnmaker elke druivensoort in de verschillende micro-terroirs in de Douro gevolgd en bestudeerd. Daar waar de druiven het beste resultaat hadden, werden ze geoogst voor de Winemakers Collection. De uitgebrachte edities zijn beperkt in aantal, genummerd en gesigneerd door de oenoloog, Ricardo Macedo.

De druiven voor de rosé zijn afkomstig van 30 jaar oude wijngaarden in de Cima Corgo op 400 meter hoogte. Begin augustus 2019 werden de druiven met de hand geoogst. 80% fermenteerde in roestvrijstalen vaten en de resterende 20% in twee jaar oude Franse eiken vaten. De wijn heeft zes maanden gerijpt in roestvrijstalen vaten met wekelijkse battonage, wat bijdraagt aan de complexiteit en structuur. De Tinta Cão Rosé Reserva 2019, heeft fijne zuren, rijpe tannines en kan ouderen. Het is een elegante, zachte en fruitige rosé met mooie, bloemige tonen.

Een top witte wijn en een toprosé, beiden beperkt verkrijgbaar in een oplage van iets meer 2.500 flessen. Ze kosten een kleine dertig Euro, maar dan heb je ook wat. Ze zijn te vinden bij Wijnhandel van Ouwerkerk, als je geluk hebt.

ChvZ

Wijnhandel van Ouwerkerk


Rubriek(en):
Wijn
Hoofdmenu