Kopstootjes-automatiek? | Jazeker, Cocktailbar Dutch Courage heeft een heuse automatiek

In corona-tijd een bar beginnen? Wereldwijd bekroonde bartenders Tess Posthumus en Timo Janse doen het. Waar coronamaatregelen de verbouwing flink vertraagden, opent cocktailbar Dutch Courage vanaf 14 september officieel de deuren. De cocktailbar op de Amsterdamse Zeedijk 12 is een ode aan jenever en oud-Hollandse likeuren en combineert 150 verschillende jenevers met een uitgebreid aanbod aan jenever cocktails. Primeur: in de Amsterdamse bar vind je ook de eerste kopstootjes-automatiek ter wereld. Dutch Courage is dagelijks geopend vanaf 15.00 uur tot 01.00 uur en op vrijdag en zaterdag tot 03.00 uur.

EERSTE KOPSTOOTJES-AUTOMATIEK TER WERELD 
Dat kopstootje, een glaasje jenever in combinatie met een biertje, is vanzelfsprekend aan de bar te bestellen bij de door Posthumus en Janse opgeleide bartenders. Daarnaast heeft Posthumus in Dutch Courage eindelijk een idee kunnen verwezenlijken waar ze al langer mee rondliep. Op Zeedijk 12 vind je de eerste gekoelde kopstootjes-automatiek ter wereld. Posthumus en Janse selecteerden hun drie favoriete combinaties en zo trek je de miniatuur kruikjes met jonge, oude of 100% moutwijn jenever én een koud flesje bier uit de muur. Dit past binnen de ideeën van Posthumus en Janse om cocktails en jenever toegankelijker te maken voor een breder publiek. Posthumus: “Het is natuurlijk gewoon superleuk om iets uit de muur te trekken. Nostalgisch voor de Nederlander en een speciale ervaring voor de toerist. En ook nog eens lekker corona-proof!”.

Op 1 april ontvingen Tess Posthumus en Timo Janse de sleutels van hun nieuwe zaak in hartje Amsterdam. In een periode waar alle horeca gesloten was vanwege corona, was er helaas niet direct reden tot een vreugdedansje. Wat wel? “Je hebt een paar nachtmerries en zweetaanvallen, krijgt tips van je hele omgeving, en besluit er vervolgens volle bak voor te gaan”, aldus Timo Janse. En zo was de naam van de tweede cocktailbar van Posthumus en Janse ineens nog toepasselijker dan aanvankelijk bedacht.

De term Dutch Courage en jenever gaan namelijk hand in hand. Waar de Nederlandse en Engelse soldaten ten tijde van de Tachtigjarige Oorlog zij aan zij vochten, dronken de Engelsen zich, tijdens de strijd, geregeld moed in met Dutch Courage, oftewel een flinke slok jenever die ze kregen van de Nederlandse soldaten.

JENEVER EN COCKTAILS
En het bleef niet bij de Engelsen alleen. Al honderden jaren speelt Nederlands gedistilleerd een grote rol op het wereldtoneel. Tess Posthumus: “Onze traditionele jenever werd breed verhandeld en over de hele wereld gedronken. En tijdens de Amerikaanse ‘gouden eeuw van de cocktail’ (1850-1920) was jenever naast brandy, whiskey en rum, één van de vier dranken die als basis in cocktails werd gebruikt. 25% van alle klassieke cocktails zijn op basis van jenever. Bij Dutch Courage laten we onze gasten opnieuw verliefd worden op deze traditionele drank en andere mooie distillaten, zoals Nederlandse gin, rum en oud-Hollandse likeuren. De Zeedijk, van oudsher een buurt waar de kruiden en specerijen het land binnenkwamen, is daarmee vanzelfsprekend de ideale locatie.”

ODE AAN JENEVER EN NEDERLANDSE GEZELLIGHEID
Cocktail bar Dutch Courage combineert 150 verschillende jenevers uit Nederland, België, Frankrijk en Duitsland met een uitgebreid aanbod aan jenever cocktails en is een ode aan jenever en oud-Hollandse likeuren. Ook buitenlands gedistilleerd, met verhalen die terugleiden naar Nederland, zijn verkrijgbaar. Timo Janse: “We willen een goede balans bieden tussen enerzijds een cocktailbar van hoog niveau en anderzijds de gezellige laagdrempelige sfeer van de bruine kroeg. We doen dus ook niet aan reserveringen. Naast een cocktail op basis van de Nederlandse geschiedenis, kan je hier ook terecht voor een jenever tasting flight of een kwalitatief kopstootje met lokale bieren.”

Over Tess Posthumus    
Tess Posthumus studeerde Media & Cultuur aan de Universiteit van Amsterdam en rondde in 2014 haar Master Sociologie. Tess is altijd gefascineerd geweest door de geschiedenis van binnenlands gedistilleerd en de Nederlandse horeca. Tijdens haar afstuderen aan de UvA heeft ze haar sociologische scriptie dan ook over jenever en de invloed van globalisatie op onze Nederlandse drankcultuur geschreven. Sinds 2009 werkte ze bij de Amsterdamse bar Door 74, waar haar talent niet onopgemerkt is gebleven: Tess won diverse internationale competities en werd in 2013 de internationale winnaar van The Mixing Star van Disaronno. Sinds 2015 stond ze meermaals in de top 10 van International Best Bartender, georganiseerd door Tales of the Cocktail in New Orleans. Tess reist als freelance hospitality professional de wereld over en wordt internationaal ingehuurd als consultant, ontwikkelt signature cocktails, en geeft masterclasses. Haar eerste twee boeken ‘Cocktails met Tess’ en ‘Masterclass: Cocktails’ liggen samen met haar eigen lijn cocktailshakers in de winkels. Komend jaar wordt haar derde boek in Engeland en Amerika uitgegeven. Dit boek ‘Dutch Courage, the story of genever’ gaat in op de geschiedenis van jenever, de klassieke cocktails en het huidige jeneverlandschap.

Over Timo Janse
Timo Janse startte in 2000 in de horecawereld. Janse werkte sinds 2008 (jaar van opening) als manager van de internationaal gerenommeerde cocktailbar Door 74 en won de afgelopen jaren vele nationale en internationale cocktailprijzen. Hij is bestuurslid van de Nederlandse Bartenders Club, verantwoordelijk voor de non-alcoholische cocktail competitie Shake It! en is de auteur van het gelijknamige non-alcoholische cocktailboek. Ook is Janse het creatieve brein achter Revolution Cherry, de kwalitatieve cocktailkers gemaakt van Nederlandse kersen en eau de vie uit de Betuwe.

Gezamenlijke projecten
In december 2017 openden Tess en Timo hun eerste bar op het Singel 460 in Amsterdam, Flying Dutchmen Cocktails. Naast de prijzen die het duo op eigen titel won, is ook de bar in het monumentale Odeon pand meermaals in de prijzen gevallen. Zo won het onder andere Esquire Best New Cocktailbar, Entree Beste Cocktailbar 2018, werd het genomineerd voor International Best New Cocktailbar door Tales of the Cocktail en staat de bar in de cocktailbar top 15 van Gault&Millau en op de Discovery lijst van World 50 Best Bars. Naast het succes achter de bar, organiseren horeca profs Tess Posthumus en Timo Janse samen met Albert van Beeck Calkoen sinds 2017 Amsterdam Cocktail Week. Een week lang geven de meest toonaangevende bars van Amsterdam workshops en ontwikkelen zij signature cocktails en longdrinks in samenwerking met een alcoholisch en non-alcoholisch drankmerk.


Rubriek(en):
Actualiteiten
Hoofdmenu
error: Copyright 2021 | Winebusiness.nl