Languedoc | Solas van Laurent Miquel

Languedoc is niet alleen een van de grootste wijnstreken van Frankrijk, het is ook een streek met veel geschiedenis. Laten we bijvoorbeeld eens kijken naar Laurent Miquel, dit wijnhuis kent een lange geschiedenis. In 1791 werd het vijf eeuwen oude huis Cazal Viel, dat lang gerund werd door monniken, overgenomen door de familie Miquel. Wijnbouw was toen iets wat de familie erbij deed. Bijna 200 jaar later wordt er in deze Zuid-Franse wijngaarden op grote schaal druiven verbouwd. Henri Miquel, ook wel monsieur syrah genoemd en dat weet je meten wat een van zijn favoriete druiven is, brengt in 1980 zijn eerste vintage uit. Henri kocht ook in andere Languedoc appellations zoals de Corbières wijngaarden. Inmiddels is wijnhuis Laurent Miquel een van de grote jongens in de Languedoc.

Vandaag de dag zet zoon Laurent Miquel, van de achtste generatie alweer, het werk van zijn vader en voorouders voort. Voor Laurent is wijnmaken vooral een kwestie van de juiste wijnstokken op het beste terroir en bij voorkeur op hoogte en met kleine rendementen en tot slot ook nog eens met duurzame wijnbouw. Dit heeft geleid tot een groot huis met hoge kwaliteit.

Het bloed kruipt..

Het hart van Laurent stroomde in het begin van zijn carrière nog niet voor de wijn, zoals dat vaker gebeurd met jongelingen die in hun ouders bedrijf kunnen instromen. Hij haalde een Master’s Degree aan de universiteit van Leeds en werkte daarna in de auto-industrie in Engeland. Different cook! Hij ontmoette er zijn Ierse vrouw Neasa.

Zoals die dingen gaan.., de Languedoc riep. Dit dreef Laurent tot een inschrijving in de school van Landbouwkunde van Montpellier; Laurent ging oenologie studeren. In de tussentijd draaide hij mee in het bedrijf met zijn vader om na het beëindigen van zijn studie voltijds de winery te leiden. Echtgenbote Neasa werkt ook in de winery, ze doet o.a. de marketing.

Vandaag de dag worden de wijnen van Laurent Miquel naar meer dan veertig landen over de hele wereld geëxporteerd.

Als Frans-Iers koppel combineren Laurent en Neasa het beste van beiden. Solas is Iers voor ‘licht’ en (oud) Frans voor ‘vreugde, plezier of genieten’. Dat zijn de wijnen ook: licht en plezierig. Er is een:

  • Houtgelagerde Solas chardonnay met licht botertje. Niet te heftig, doordrinkbaar
  • Een kei-fruitige Solas pinot noir die het glas uitdanst, veel wijn voor weinig geld. Aanrader!
  • Een zacht tropisch bloemige Solas viognier: Laurent Miquel is gespecialiseerd in viognier, erg goed!
  • Een zacht vettige Solas grenache blanc, een wegdroomwijn.

Deze wijnen zijn nu in de aanbieding bij de Wijnkring, 6 flessen voor € 39,80 i.p.v. € 59,70

Rennen naar de Wijnkring!

ChvZ

 

Wijnkring Solas


Rubriek(en):
Wijn
Hoofdmenu