Le Beaujolais Nouveau est arrivé | Domaine Perrachon mét en zonder ‘soufre’

Het is weer zover. Les Beaujolais Nouveaux sont arrivés. De Beaujolais Nouveau is zowat de populairste primeurwijn ter wereld. Le nouveau Beaujolais est arrivé! Beaujolais Nouveau is mede door deze slogan waarschijnlijk de meest succesvolle wijn ter wereld. Naar verluidt worden er jaarlijks zo’n 55 miljoen flessen van verkocht. En dat is nogal wat.

Sinds 1985 is de derde donderdag van november de datum om de net geoogste wijn op de markt te brengen, maar de wijnboeren uit de Beaujolais deden dit natuurlijk al veel langer. In Nederland werd de spanning erin gehouden door Willem Duys – wie kent hem nog – die hoogstpersoonlijk naar de Beaujolais ging om de eerste flessen op te halen.

Deze primeurwijn komt uit de generieke Beaujolais in het zuiden (ca 7.500 ha) en de Beaujolais Villages (ruim 5.000 ha). De Beaujolais Nouveau wordt gemaakt volgens de methode macération semi-carbonique met een intercellulaire gisting. Deze methode levert soepele wijnen met een heldere kleur, een uitgesproken fruitig aroma, weinig zuren en nauwelijks tannines. Het zijn smaakvolle slobbertjes.

Over Beaujolais valt uiteraard veel meer te vertellen.

De Beaujolais heeft een terroir van graniet. De asgrauwe kleur en harde contouren zijn duidelijk te zien in de wijngaarden. De weersomstandigheden zijn gematigd, maar de verschillen tussen zomer‐ en wintertemperaturen zijn groot. Over het algemeen heeft de verderop gelegen zee invloed met in de zomermediterrane accenten en in de winter soms continentale invloeden met een koude, droge noordoosten wind. De Saône rivier matigt de grootste verschillen. De gemiddelde neerslag in het Beaujolais wijnbouwgebied is 739 mm per jaar. Lange, droge periodes zijn niet ongewoon. Hagelstormen beschadigen regelmatig de oogst tijdens de drukkende, warme zomers. Ook in 2016 heeft de Beaujolais te lijden gehad onder de vorst en hagel.

Over Domaine Laurent Perrachon

Het domaine Laurent Perrachon werd opgericht in 1877, maar de familie Perrachon vestigde zich al in 1601 in Juliénas. Nu staat de 7e generatie wijnmakers aan het roer van dit familiedomein, waar traditie en kennis van de voorouders in ere wordt gehouden met als belangrijkste doel: de essentie van het terroir tot uiting brengen in de wijnen. De cru’s worden op de Bourgogne manier gemaakt dus niet met maceration carbonique en intercellulaire gisting, dit gebeurt wel bij de Nouveaux: Perrchon maakt er een met en een zonder choufre (zwavel/sulfiet).

En het is nu tijd voor de Beaujolais Nouveau!

Er zijn veel aanbieders van Beaujolais Nouveau die onderling wel verschillen, maar overeenkomstig hebben dat ze allemaal bijzonder fruitige producten maken, soepel, sappig en laag alcoholisch met 12,5%.

Perrachon Beaujolais Nouveau is super fruitig met mooie zuren, een heerlijke wegdrinker. Komt u maar met het volgende glas.
Perrachon Nouveau sans soufre: geen sulfiet en een jonge robuuste ‘koorknaap’ met de baard in de keel. Stevig, charmant en authentique. Minder uitbundig fruit, veel karakter.

Les Beaujolais Nouveaux sont arrivés!

ChvZ

Info over verkrijgbaarheid, even een mailtje naar info@monnik-dranken.nl en het antwoord komt snel.


Rubriek(en):
Wijn
Hoofdmenu