Limburg: Europees baken voor jong toptalent | Jonge Europese toptalenten te gast voor Young European Talent 2018

Afgelopen dagen waren 50 toptalenten uit 5 landen op het gebied van de sport, wetenschap, politiek, cultuur en bedrijfsleven te gast in Limburg. Daar wachtte hen een driedaags programma met interessante bezoeken, lezingen, workshops en netwerk momenten bij het Gouvernement, VDL-Nedcar, Brightlands, Bonnefantenmuseum, St. Servaas Basiliek en de gemeente Maastricht.
De vijftig talenten (18-35 jaar) zijn geselecteerd door de verschillende ambassades en ministeries van Frankrijk, België, Luxemburg en Duitsland. De honorair consuls; Ward Vleugels, Camille Oostwegel, Fernand Jadoul en Henri van Lidth de Jeude zijn verantwoordelijk voor de organisatie.

Young European Talent heeft drie doelstellingen: ten eerste, het structureel faciliteren van een internationaal hoogkwalitatief netwerk voor jonge en toekomstige decisionmakers in Europa, ten
tweede, Limburg structureel op de kaart zetten als een internationaal georiënteerde regio die over de grenzen heen kijkt – het wegdenken van de grenzen – om internationale toptalenten een netwerk en inspirerende omgeving te bieden en ten derde, het ‘binden’ van deze talenten aan Limburg door hen op de hoogte te houden van ontwikkelingen in Limburg op het gebied van openbaar bestuur, bedrijfsleven, wetenschap, sport en cultuur.
SprekersTijdens Young European Talent 2018 zullen verschillende sprekers de groep toespreken waaronder Yves Bertoncini (Vice-president Europese beweging), Franse ambassadeur in Nederland, Duitse ambassadeur in Nederland, Gouverneur Bovens, Maria van der Hoeve, Jennifer van der Leegte (VDL) , Jaochim Hauser (BMW Munchen), Inge Massen (Global communications director DSM), Bert Kip (Brightlands), Margareta Merke (Boostani), Prof. dr. Jöckenhovel (RWTH), Jo van de Brand (Einstein telescoop), Jos van Emden (Team lotto NL Jumbo), Bert van Marwijk, Stijn Huijts (Bonnefantenmuseum), Deken Dautzenberg (St. Servaas basiliek), Burgermeester Penn-te-Strake.

In 2017 verwelkomde Limburg vijftig toptalenten uit vijf Europese landen voor een driedaags programma met uitzonderlijke sprekers (o.a. Feike Sijbesma, Bert van Marwijk, Jennifer van der
Leegte), bijzondere ontmoetingen en interessante bezoeken aan o.a. VDL-Nedcar, Brightlands, Jumping Indoor Maastricht, de Sint-Servaasbasiliek, het Bonnefantenmuseum en aan het stadhuis van Maastricht). De talenten in de leeftijd van 18 t/m 35 jaar werden op basis van hun specifieke talenten geselecteerd door de betreffende consuls, ambassades, ministeries en andere overheidsdiensten. Vanwege het grote succes van het project in 2017 is besloten Young European Talent een vervolg te geven in 2018. De vier honorair consuls hebben daartoe een nieuwe stichting opgericht, de stichting Young European Talent. De stichting werkt nauw samen met de Provincie Limburg die het project financieel ondersteunt.

Quotes

Fernand Jadoul – Honorair Consul voor het Groothertogdom Luxemburg: ‘Deze groep jonge ambitieuze mensen zijn de toekomst van Europa. YET is een mooie combinatie van
jongeren die iets willen maken van hun toekomst en die we vervolgens uitnodigen in Limburg. Stuk voor stuk positievelingen die zich reeds bewezen hebben op hun specifieke terreinen of die met veelbelovende ideeën en concepten rondlopen. Hoe mooi is het dat we juist deze jonge mensen in een van de euregio’s van Europa met de meeste potentie ontvangen.

Camille Oostwegel – Honorair Consul voor de Republiek Frankrijk
Het is bijzonder dat wij hen in Limburg kunnen ontvangen. Dit past geheel binnen de Limburgse traditie van gastvrijheid. Maar ook binnen het historische feit dat wij door de eeuwen heen steevast over de grenzen heen hebben gekeken en nog steeds doen. Het is een uniek project hetgeen nergens anders in Europa, zo ver wij weten, wordt uitgevoerd. Ook op dit vlak loopt Limburg vooruit en behoudt het steeds die open blik over de grenzen heen.


Rubriek(en):
Actualiteiten
Hoofdmenu