Lisennes

Generieke Bordeaux: Chateau de Lisennes

 

soubie 2De generieke Bordeaux is een appellation waar niet veel wijnprofessionals voor warm lopen. De wijnen zijn vaak te hard en te tannineus om een goede indruk achter te laten. In dezelfde prijsklasse zijn er dan toegankelijkere wijnen uit Spanje en Italië. Soms loop je tegen een product aan wat het tegendeel bewijst en dat product is in dit geval Chateau de Lisennes uit Tresses.

 

Clairet

De Clairet appellation uit Frankrijk is niet heel bekend. Eeuwen geleden heetten de lichte rode wijnen die vanuit Bordeaux naar Engeland werden verscheept Claret of Clairet. Er was weinig schilcontact en de wijn werd daardoor licht van kleur, net zoals de rosé nu.

 

Vin clar noemde ze dat en dit werd in het Engels claret. Deze wijnen worden nog steeds gemaakt en horen typisch bij Bordeaux, je vindt ze nergens anders. Verschil met rosé is de langere inweking en soms een korte houtopvoeding. De smaak is dieper, voller en fruitiger dan van een rosé. Inderdaad lichte rode wijnen met een zekere crèmigheid. Chateau de Lisennes is één van de wijnhuizen die een bekroonde Clairet maken. Het label van de Lisennes clairet is herkenbaar door drie kleine, verticaal geplaatste plaatjes, waardoor het een stripachtig uiterlijk heeft.

 

Package

Chateau de Lisennes maakt rode wijnen en de clairet. Om tot een volledig pakket te komen, nemen ze wijnen af van andere boeren om onder eigen label uit te brengen. Dat is een droge Entre-Deux-Mers en een Cremant de Bordeaux.

 

De familie Soubie is de eigenaar van dit chateau. Jean-Luc Soubie is van de vierde generatie en tevens oenoloog. De eigenaar van 53 hectares wijngaarden in Tresses op ongeveer 15 kilometer van Bordeaux, drukt zijn sympathieke stempel op het familiebedrijf. Juist omdat Jean-Luc wil dat zijn kinderen doorgaan met de winery heeft hij gezocht naar alternatieve wijzen van wijnbouwen om de wijngaard gezond te houden en zo min mogelijk bestrijdingsmiddelen te gebruiken. Het idee wat bij Jean Luc ten grondslag ligt is dat gezondere wijnstokken betere wijnen leveren. Dit heeft geresulteerd in een Terra Vitis certificering die eind 2009 rond kwam. Daarnaast legt Jean-Luc zijn wijnen op, omdat hij wil dat ze op dronk zijn als ze verkocht worden.

 

Beleid

De Nederlandse Marleen Wondergem werkt al vier jaar bij Chateau de Lisennes. Wondergem deed de Hotelschool in Maastricht en werkte her en der in Nederland. Tien jaar geleden verhuisde zij naar Bordeaux en kwam na een korte wijnopleiding bij Lisennes terecht. Wat begon als een oriënterende stage, liep uit op een dienstverband. Over het opleggen verklaart zij: ‘De bedoeling is dat we de wijnen verkopen als ze op dronk zijn. Vandaar dat Jean-Luc de oude koelingen in gebruik heeft genomen om de wijnen op te kunnen slaan. Dit zijn de twee koelingen in de kelders waar vroeger appels werden opgeslagen toen Lisennes nog meer deed dan alleen wijn verbouwen. Lisennes heeft ook de productie weten op te voeren. Waar één stok wordt gerooid, komen er twee voor in de plaats en produceren we ongeveer anderhalf maal zoveel. Op deze manier heeft Soubie beetje bij beetje een voorraad kunnen aanleggen waardoor we de wijnen kunnen verkopen als ze op dronk zijn. Restaurants en menig particulier hebben geen plek meer om op te slaan. Soms zijn sommige wijnen toch aan de jonge kant als we ineens erg veel van één wijn verkopen, maar het lukt tot nu toe goed.’. In Spanje is dit aan de orde van de dag en hebben winieries gigantische ruimtes om de wijnen op te slaan. Dat is in Bordeaux lang niet altijd het geval, vandaar deze creatieve oplossing van Jean-Luc Soubie. Geen appels, maar wijn. De wijngaarden zijn beplant met 4.000 per hectare. Dit tezamen met groene oogst, verschillende grassoorten en bloemen zorgen voor een geconcentreerde kwaliteit.

 

De wijnen

Onder eenzelfde stripachtig label als de Clairet brengt Chateau de Lisennes een volle en frisse Entre deux Mers op de markt. Net zoals de aangenaam droge Crémant de Lisennes betrokken van andere wijnboeren. Het instapniveau van de rode A.O.C. Bordeaux is de Cuvée de l’Artiste, een stevige jongen met 60% merlot. Deze wijn komt beter tot zijn recht als hij iets gekoeld wordt. Drie rode wijnen van Chateau Lisennes vallen onder de appellation Bordeaux Superieur. Dat zijn Cuvée Tradition, Cuvée Presige en l’Esprit Lisennes. De Cuvée Tradition is een blend van cabernet sauvignon (65%) en merlot. De Prestige is een mono-cepage van merlot en l ‘Esprit Lisennes is gemaakt van enkel cabernet sauvignon. Dit is de premium wijn van het Chateau, gebotteld in een stevige fles. Deze wijn is zijdezacht met tonen van cassis, koffie, leer en chocolade. Binnen de A.O.C. vind je niet snel iets vergelijkbaars, de wijn is dan ook op diverse concoursen onderscheiden. Dat geldt ook voor Cuvée Prestige, die daarnaast ook nog eens twee sterren in de Guide Hachette heeft gekregen. De Prestige is een wijn die opbloeit bij Hollandse kazen en dat geldt ook voor de Tradition. De tannines vallen weg tegen de structuur en smaak van de kaas en de wijnen worden fruitig en zacht.

 

Tot slot

Bordeaux kent zo’n 5.000 chateaux en wijnhuizen en het overgrote deel valt onder de generieke Bordeaux. Chateau de Lisennes onderscheidt zich positief in dit Bordelaise stuwmeer van basis rode wijnen. De Clairet is een meesterwerkje en de L’Esprit de Lisennes een mono-cepage van cabernet sauvignon die je voor die prijs niet vaak tegenkomt. De prijzen liggen grofweg tussen de vijf en vijftien Euro, waarbij de L’Esprit de premium wijn is. De wijnen zijn her en der in Nederland te verkrijgen. Het makkelijkste is het om de verkoopadressen op te vragen bij Chateau de Lisennes. De roep gaat tegenwoordig naar wijnen met veel fruit, alcohol en backbone. De Lisennes heeft als antwoord op die roep wijnen met een beschaafd en smaakvol innerlijk.

 

 

Charlotte van Zummeren

www.lisennes.fr, export@lisennes.fr


Rubriek(en):
Archief

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu
    error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl