De Loach versus JC Boisset: California versus Bourgogne

Jean-Charles Boisset – van het huis Jean-Claude Boisset – was in het land en dat ging niet onopgemerkt voorbij. Een vrolijk gezelschap van journalisten meldt zich bij de Van Baerle Brasserie waar je zowaar voor de deur kon parkeren. Voordat hij zijn presentatie begint, start Jean-Charles met het welbekende Bourgognelied waar het gezelschap vrolijk op meeklapt en zingt. Jean-Charles Boisset is eloquent; een begenadigd spreker die er geen genoeg van krijgt. Het familiebedrijf in de Bourgogne is sinds 1975 ook actief in de Russian River Valley. Daar nam Boisset De Loach winery over. Op deze dag worden de wijnen van deze streken met elkaar vergeleken. Het adagium is bij beide wineries hetzelfde. Zo schoon mogelijk werken. ‘When people are silent, the earth can speak.’ Een gevleugelde uitspraak van de familie. Duurzame wijnbouw staat hoog in het vaandel. Geen wonder dat de wijnen van De Loach allemaal biologisch zijn gecertificeerd of biodynamisch worden geproduceerd. JC Boisset heeft niet de officiële stempels; de schone werkwijze is er wel. Jean-Charles heeft iets met de VS, zijn Engels klinkt ook Amerikaans. Maar het gaat vandaag om de wijnen.

Wijnen (prijzen tussen haakjes)

Ter tafel staan de instappers Boisset pinot noir 2015 en De Loach California PN 2015. Beiden goede kwaliteit, duidelijke herkenbare pinots veel fruit, soepel, licht en het aangename ‘droogje’. (18 vs 14 Euro)
Hierna de Russian River PN 2015 en de Boisset Prem Cru Les Valozières 2014. Beiden wat meer tannines dan de voorgangers, maar ook meer verdieping. Hebben eten nodig. (25 vs 41 Euro)
De Loach Maboroshi Russian River PN 2013 en de Chambolle Musigny 2013: hogere wijnen. Maboroshi heeft een tweede fermentatie op lees in het vat gehad en is wat tannineuzer. De Chambolle Musigny is ‘organic not certified’ en fruitiger dan zijn Amerikaanse collega.(47 vs 45 Euro)
Our Finest Selection 2013 en de Chorey-Les-Beaune Les Beaumonts 2015. De laatste is een AOP sinds 1969. De eerste is heel krachtig, de tweede subtieler. (39 vs 24 Euro)
De Estate Vineyard Russian River valley PN 2014 en de Clos de la Roche 2014. De Estate heeft een Demeter kenmerk. Een zwoele wijn met veel structuur. De Clos de la Roche uit Morey Saint Denis is en topwijn met balans, lengte, complexiteit en intensiteit. (68 vs 150 Euro)

We sluiten af met twee chardonnays: De Loach 2014 en Boisset Ursulines 2014. De Loach heeft heel veel smaak, Ursulines is subtiel. Veel kwaliteit voor een generieke Bourgogne. (19 vs 14 Euro)

Gall & Gall

Achter de schermen is het team van Gall & Gall druk in weer het portfolio te upgraden. De wijnen van Boisset en DeLoach horen daarbij. De complete selectie van hierboven is misschien nog niet compleet bij alle filialen, maar daar wordt aan gewerkt. En hoe valt het oordeel uit, zult u denken. Naar de Russian River Valley of naar de Bourgogne? Dat is zoals altijd een kwestie van smaak. De Californische wijnen hebben meer kracht en structuur en die van Bourgogne zijn fruitiger en eleganter. Bij de lunch lijken de Bourgognes beter en bij het avondeten de Californische wijnen. Of omgekeerd natuurlijk.

Beiden bieden het beste wat pinot noir te bieden heeft, dat is in ieder geval duidelijk.

 

ChvZ


Rubriek(en):
Proeverijen

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu
    error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl