Luigi Bosca | Malbec! Maar ook riesling en pinot noir

Pablo Cuneo was in het land, hij is hoofd-wijnmaker van Luigi Bosca.  Carlijn Drenth van ORB nam hem mee op een tour door Nederland voor o.a. een meat & malbec. Want vlees en malbec past ontzettend goed bij elkaar. De eigenaren van Luigi Bosca is de familie Arizu. ‘De wijngeschiedenis van mijn familie gaat terug tot 1901, toen zijn we begonnen met wijnmaken’, zei CEO Alberto Arizu bij een eerder bezoek. De Spaanse Leoncio Arizu kwam in 1890 als zevenjarige naar Argentinië. In 1901 werd hij manager van het wijnbedrijf van zijn oom Balbino. Sinds de wijnen als Luigi Bosca in 1984 op de internationale markt kwamen, verwierf Luigi Bosca een grote reputatie door hun intensiteit, fruit en diepgang. Het bedrijf van de familie Arizu is geen kleine jongen, ze hebben 618 hectare in Lujan de Cuyo en omstreken. Luigi Bosca was de eerste wijnmaker die werd geclassificeerd voor een C.D.O. Cuyo Denomination de Origin en dat is geen geringe prestatie.

Pablo Cuneo is voor het eerst in Nederland en hij heeft mazzel, want de zon straalt ook in november er vrolijk op los. Cuneo maakt een tournee door Europa. In Argentinië stuurt hij een team aan van 5 wijnmakers.

Malbec in Argentinië

Lujan de Cuyo, dé Argentijnse regio voor malbec, is een streek met een hoge ligging, intense zon en koude nachten. Dat is goed voor de beste malbecs van Argentinië. In Mendoza, Lujan de Cuyo en Uco Valley, liggen totaal zo’n 42.000 hectares malbec. Lujan de Cuyo is de grootste malbec streek ter wereld en Argentinië is ook het land waar malbec als mono-cepage groot groeide. Uiteraard is daar Cahors, maar qua reputatie zijn de malbecs uit Argentinië als een raket de lucht ingeschoten, ook voorbij Cahors inmiddels.  Het aanbod van Luigi Bosca is gigantisch, te veel om op te noemen, want ze produceren 52 verschillende wijnen. Het beste is om even en kijkje te nemen op Luigi Bosca  De familie Arizu brengt in Nederland drie series op de markt: Finca La Linda, Luigi Bosca Reserva en als topserie de bijzondere Selectos de Familia Arizu, met als paradepaardjes de prachtige Gala-wijnen.

Proeven

Hieronder een selectie van de wijnen van Luigi Bosca

  • La Linda Malbec: ‘easy, drinkable wines.’ Beetje hout, soepel.
  • La Linda Private Selection Malbec Old Vines: van 50 jaar oude stokken, hogere concentratie en zeer fruitig
  • Luigi Bosca Malbec: mooie rokerige diepgang, ook hier een blend van diverse wijngaarden
  • Luigi Bosca Malbec D.O.C.: single vineyard met 70 jaar oude stokken. Concentratie, balans, mint, cassis. Deze wijn wordt veel in eigen land verkocht, ongeveer veertig procent. De appellation schrijft hier 2 jaar ouderen op hout en fles voor. Terroir van kalksteen en zand
  • Luigi Bosca Malbec Terroir Los Miradores: De druiven groeien op 1150 meter hoogten op de heuvels van Uco Valley. Erg geconcentreerd, cassis, mint en bloemig. Persoonlijke favoriet.
  • Luigi Bosca Gala 1 Malbec – Petit Verdot – Tannat 2013: Een van de vier Gala blends. 14 maanden houtrijping, druiven uit Lujan de Cuyo en een promillage van 14.5%. Ga er voor zitten, gooi de biefstukken op de grill en geniet.
  • Luigi Bosca Finca Los Nobles Malbec – Verdot 2011: Ook hier komen de duriven van 1150 meter hoogte in Lujan de Cuyo, 100 jaar oude stokken, een ‘field’ blend met verdot. Ouderdomspotentieel van zeker 20 jaar als je zo lang kunt wachten.

Ze maken ook nog een riesling en pinot noir van wijngaarden op hoogte.

  • Luigi Bosca pinot noir: een onverwachte pinot noir uit Argentinië. Licht, delicaat, met het typische droogje van deze druif. Fruit en backbone. Echt een heerlijke wijn.
  • Luigi Bosca Gala 3 chardonnay, Riesling en viognier. Fruitig, aromatisch en zacht. Het beste van de drie druviensoorten.

Luigi Bosca, een bedrijf met een rijke geschiedenis en prachtige wijnen.

 

Charlotte van Zummeren

 

ORB Luigi Bosca

 

 


Rubriek(en):
Wijn
Hoofdmenu