Max Reserva Red Blend | Een Oranje blend

Er bestaat in Chili een Nederlandse Vereniging die op 15 oktober 1948 is opgericht door een klein groepje Nederlanders. Het is bijna niet meer voor te stellen hoe zij destijds ruim zes weken per boot onderweg zijn geweest om in Chili een nieuw bestaan op te bouwen. Eenmaal in Chili kwamen zij regelmatig bijeen om contact te houden met elkaar en het Oranjegevoel.

Begin dit jaar ging er weer een groepje Nederlanders naar Chili, hun tocht  nam circa 12 vlieguren in beslag. Ze gingen er niet heen om te blijven. Nee, ze gingen daar een speciale Errázuriz wijnblend voor de Nederlandse markt maken.

Even terug

Errázuriz is een van de meest vooraanstaande en spraakmakende wineries van Chili. Om te beginnen is het bedrijf een family estate opgericht in 1870, bijna 150 jaar oud dus. Daarnaast is het huis befaamd om zijn wijngaardselecties. Errázuriz heeft wijngaarden in drie verschillende gebieden, rondom Santiago. Vanaf het Andes gebergte tot aan de kust van de Pacific zijn Errázuriz’ wijngaarden te vinden van het Estate. Alle wijngaarden zijn afzonderlijk uitgezocht vanwege hun bijzondere terroir kwaliteiten voor de aangeplante druivenrassen. Tot slot maakt Erráruziz internationale bekroonde icoonwijnen.

In Nederland worden deze wijnen verkocht via de winkels en website van de Wijnkring en Errazurizshop En deze wijnen zijn een succes en dat is niet verwonderlijk gezien de hoge kwaliteit. De Wijnkring vond het tijd voor een eigen blend. Afgelopen januari zijn dus een aantal Wijnkring ondernemers naar Chili getogen om bij Errázuriz te werken aan eigen blend: de Max Reserva Red Blend.

Dat is niet zomaar een klusje. De uiteindelijke blend van 70% cabernet sauvignon, 15% merlot, 10% syrah en 5% petit verdot afkomstig uit de Max Reserva wijngaarden uit de vallei van Aconcagua is tot stand gekomen na urenlange blend- en proefsessies. Roderik Snijders van Slijterij/Wijnhandel & Tabakorie De Smörre uit Oldenzaal, Marlie van Gelderen van Van Gelderen Wijn uit Venlo en Remko van Looijengoed van Schuttelaar Wijnen & Geschenken in Zwolle zijn Wijnkring ondernemers en proefden mee. Ze vonden het allemaal een zware en niet te onderschatten klus, maar ze zijn zeer tevreden met het resultaat.

Max Reserva Red Blend

De Red Blend is een diep donkerrode zwoele wijn, licht kruidig en met veel lengte. Een echte winterwijn, een avondwijn, een wijn om bij te mijmeren, een wijn om bij weg te dromen. Ideaal voor lange winteravonden bij de open haard. Iets gekoeld komt deze prachtige wijn beter tot zijn recht. Uiteraard is de Red Blend een uitstekende begeleider van vleesgerechten.

De Max Reserva wijnen kosten € 14,95 en dat geldt dus ook voor deze Red Blend. Met deze blend kun je je bezoek verrassen. Een klasse Chileen met Nederlandse invloeden.

En die Nederlandse vereniging in Chili? Die bestaat nog steeds en komt regelmatig bijeen om het Oranjegevoel te behouden!

 

Charlotte van Zummeren

 

Wijnkring Max Red blend

 


Rubriek(en):
Wijn
Hoofdmenu