Wijnhuis Tanagra | W.O. McGregor

Zuid-Afrika kent zes wijnstreken, de wijnen uit die streken hebben de kwaliteitstoevoeging Wine of Origin. Vandaag gaan we naar McGregor. Het ligt in de lieflijke McGregor Vallei in de wijnstreek Breede Rivier Vallei in de Kleine Karoo. McGregor staat ook bekend om haar mooie rozen en fruitteelt. Het gebied kent relatief kleine wijngaarden, waarbij hoge kwaliteit wijnen worden geproduceerd. Dat geldt zeker voor het wijnhuis Tanagra. De eigenaren bezitten 78 hectares land in McGregor, waarvan maar 12 met wijnstokken beplant zijn. De wijngaarden zijn ook nog eens single vineyards, wat de wijnen een heel eigen karakter geeft.

German touch in Tanagra

De Duitsers Robert en Anette Rosenbach waren werkzaam als consultants in Duitsland, maar ze wilden eens wat anders. Terug naar de natuur, werken met hetgeen het land brengt. Midden in de prachtige McGregor vallei, omgeven door wijngaarden, fynbos en een mystieke bergketen, vonden zij het landgoed Tanagra.

De gigantisch grote wilde vijgenboom die op de wijngoed staat (foto), is de naamgever van het huis. Tanagra is het Khoisan woord voor ‘grote schaduw’. Het Khoisan-volk leefde duizenden jaren geleden in Zuid-Afrika, hun taal werd gekenmerkt door tongkliks, die je in het huidige xhosa ook nog hoort. Robert en Anette verhuisden in 2009 vanuit Duitsland naar deze oase en hebben de farm omgetoverd tot een florerende schoonheid waar duurzaamheid hoog in het vaandel staat. De German touch gecombineerd met Zuid-Afrikaanse gastvrijheid staat garant voor een deugdelijke organisatie van wijngoed en gastenverblijf.

Tripadvisor

Naast het maken van wijn heeft dit wijnhuis dus ook een gastverblijf oftewel een Wine and Guestfarm. De scores zijn fenomenaal en tot 2 keer toe hebben zij de Tripadvisor Award gewonnen voor beste wijn- en gastverblijf.

The proof of the eating..

Tanagra maakt een exclusieve serie met de hand geoogste en gemaakte wijnen. De focus ligt op wijnen van één wijngaard, met de typiciteit van naar fynbos geurend terroir in dit deel van de Kleine Karoo. De wijngaarden liggen direct naast het Vrolijkheid Nature Reserve, omgeven door wild fynbos en sappige vetplanten. De wijnen zijn hierdoor uniek, geconcentreerd en uitermate aromatisch. Wijnmaken op Tanagra begint in de wijngaarden, met minimale interventie, om wijnen zoals de natuur ze bedoeld heeft.

In Nederland zijn de volgende wijnen beschikbaar. Deze wijnen zijn door Platters en Decanter ‘gedecoreerd met goud ’en ‘best value’, dan ben je echt niet de eerste de beste. Het zijn klassewijnen. Alle wijnen komen van single vineyards. De Monnik Dranken is de trotse importeur:

TANAGRA Colombard – € 10,95: Er staat veel colombard in McGregor, de stijl van Tanagra is volledig anders dan de normale dunnere halfzoete wijnen. Tanagra Colombard is droog met tropisch fruit en een vleugje hout. Deze wijn kan ook 1 tot 3 jaar ouderen.

TANAGRA Cabernet Sauvignon – € 13,50: Deze wijn is elegant en zijdezacht van structuur, een ongekende fijnzinnige cabernet sauvignon. Csacao, tabak, cassis en sap! Een feest van een wijn. Je kunt hem opleggen.

TANAGRA Shiraz – € 13,50: Net zoals de cabernet sauvignon en heavenly chaos vergist de wijn met wilde giststammen in open cuves en wordt regelmatig ondergedompeld. Dat geeft concentratie, fruit, sap en structuur. Een licht pepertje en een aards karakter maken deze wijn compleet. Ook deze kan ouderen.

TANAGRA Heavenly Chaos– € 13,50; de naam is al heerlijk. Deze heavenly chaos is van grotendeels merlot, aangevuld met cabernet franc en cabernet sauvignon. De blend is ieder jaar anders, vandaar de naam heavenly chaos. De merlot drukt zijn stempel op deze heerlijke ‘jammy’ wijn met veel sap en structuur. Hij is wat lichter dan zijn collega’s shiraz en cabernet en daarom heel geschikt om ‘zo’ te drinken. De wijn staat ook zijn mannetje aan de dis.

Duurzaam

Tanagra is lid van de Biodiversity & Wine Initiative (BWI) en heeft zich aan de eisen die hierbij horen verbonden. Dit betekent duurzaam boeren en wijn produceren. Grote delen van de wijnboerderij staan nu onder natuurbehoud om ervoor te zorgen dat de biodiversiteit in de Kaapse wijnlanden behouden blijft.

Tanagra is verkrijgbaar bij de betere wijnwinkel. Informatie bij info@monnik-dranken.nl

ChvZ


Rubriek(en):
Geen categorie
Hoofdmenu
error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl