Mendoza | Bodega Sottano

Ze zien er nog fris uit, de heren Ridois en Padoan. Vers uit het vliegtuig zitten ze aan de dis in de Winekitchen at Sea in Amstelveen. Máximo Padoan is CEO van Vicentin Family Wines, een bedrijf wat wijnen maakt, maar ook groenten e.d. verbouwd. Andrés Ridois is general manager. Vicentin heeft Bodega Sottano, want daar hebben we het vandaag over,  in 2016 overgenomen.

Bodega Sottano is een winery die internationaal goed scoort. Oorspronkelijk een Italiaans familiebedrijf. Vicentin family Wines is ook een familiebedrijf, benadrukt Máximo, dus aan dat karakter verandert niets. De wijngaarden liggen in de omgeving van Mendoza en Tupungato.

Bodega Sottano heeft 83 eigen hectaren en werkt met een aantal contractgrowers. Het totaalaantal hectares is 150. André Koopman van LFE begeleidt de heren, die hier letterlijk aan hun ontbijt zitten, want voor hun gevoel is het nog vroeg in de ochtend. De eerste wijn die we proeven is de Sottano Viognier 2018. Een opmerkelijke frisse wijn met prachtige zuren. Iets wat je niet vaak meemaakt met viognier en zeker niet met viognier uit Zuid-Amerika. De druiven komen van twee wijngaarden en worden half-om-half vergist in tanks en die mooie betonnen eieren. Daarna nog drie maanden op grote foeders. Een beauty van een wijn voor 12,50. Deze wijnen worden overigens voornamelijk in de horeca geschonken.

De chardonnay is minder expressief dan de viognier, maar wel erg subtiel. De merlot 2017 is subtiel, mineralig en creamy. De Sottano malbec 2017 is ‘minty’, een heerlijke instapper op het gebied van de malbec. Een instapper, want daarna volgt het trio:

Malbec Reserva 2016: elegant en soepel
Reserva de Familia Malbec 2016: barstens van het fruit met structuur om het fruit subtiel tegenspel te bieden.
Judas Malbec: de icoonwijn, internationaal hogelijk gewaardeerd door o.a. Parker en het IWC. Balans, lengte, intensiteit en complexiteit. Subtiel, zacht en krachtig. Een topper. Deze wijn kost ongeveer 60 Euro, maar dat is hij waard.

Overigens alle wijnen van Sottano zijn de prijzen waard. Zoals eerder gesteld, voornamelijk verkrijgbaar in de horeca. Info over de verkrijgbaarheid bij info@lfe.nl

Tot slot: Sottano maakt ook nog een Reserva de familia Cabernet Sauvignon 2016. De wijn heeft een ongekende rijpheid, is minty en mineralig. Echt een top cabernet sauvignon.

Mocht u zich nog afvragen wat we met al deze malbec’s in een visrestaurant te zoeken hebben? De Winekitchen at Sea maakt ook uitstekende vleesgerechten.

ChvZ

Foto vlnr.: Máximo Padoan, Andrés Ridois en André Koopman

 


Rubriek(en):
Wijn

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu