Mendoza | El Enemigo

Winebusiness.nl proefde onlangs een aantal prachtige instap wijnen van El Enemigo. Dit is een nieuwe tak van Catena Zapata uit Mendoza in Argentinië. Het concept voor deze unieke wijnen is ontstaan op de dag dat Nicolas Catena in 2009de Decanter Man of the Year Award ontving. Tijdens de wandeling na dit evenement, besloten zijn dochter Adrianna Catena en Alejandro Vigil om samen wijn te gaan maken. Adrianna Catena is een gepassioneerd historicus en Alejandro Vigil is op dat moment hoofd Wijnmaker bij Bodega Catena Zapata.

El Enemigo – De vijand

De focus van El Enemigo ligt op terroir. Het team vindt dat je veel meer kunt experimenteren met wijn als je de bodems goed kent. Het idee is dat je Mendoza kunt proeven als je een fles El Enemigo opent, de pure uitdrukking van elk type bodem en de hoogte. Alle wijnen komen van geselecteerde wijngaarden op hoogte. Het team gebruikt geen nieuwe eikenhouten vaten in de meeste wijnen, voornamelijk we heel oud eiken, dat is neutraal qua aroma’s en smaken.

De naam van de wijn betekent angst en daarmee wil het team van El Enemigo iets zeggen. Angsten zijn onze grootste vijanden, zo ervaart Alejandro Vigil zelf bij het wijnmaken, omdat zij ons niet laten doen wat we willen doen en daardoor blijven we in onze de comfort zone zitten. Als we iets écht willen, moeten we hiervoor vechten en hier niet bang voor zijn. De grootste vijand voor ons eigen succes is de eigen angst: El Enemigo. Het logo staat voor de innerlijke strijd, er gebeuren veel dingen in onszelf en niets is 100% goed of fout.

El Enemigo maakt vijf basiswijnen en vijf toppers waaronder twee SV’s: de Gran Enemigo Chacayes en Gualtallary. Chacayes en Gualtallary zijn het resultaat van vele jaren onderzoek met het idee dat je het verschillende terroir proeft. Het resultaat is de pure expressie van de regio. Gualtallary is de hoogste wijngaard (1470 meter) met kalksteenbodems met een zeer hoge zonlichtintensiteit en kouder dan Chacayes, Een explosie in je mond met veel verschillende smaken, aroma’s, zijdezacht maar krachtig met kruiden en bloemen. Chacayes is lager (1300 meter) en is geplant op een droge rivier. Het is een delicate en frisse wijn, met minerale tonen en tonen van rode bloemen. Aldus Alejandro Vigil.

Alejandro ontvangt met zijn El Gran Enemigo Gualtallary 2013 de hoogste beoordeling ooit voor een cabernet franc door Robert Parker’s The Wine Advocate.

Chacayes en Gualtallary zijn vanaf volgend jaar verkrijgbaar bij Jean Arnaud, de vijf basiswijnen zijn nu al in NL. Winebusiness.nl proefde deze vijf: een fijnzinnige zachte licht rokerige chardonnay, een semillon uit het boekje met fruitige bitters en backbone, een malbec met expressie en verdieping, een fruitige verleidelijke bonarda met zachte tannines en een syrah/viognier met fruit, kruidigheid, zachtheid en subtiele stevigheid.

El Enemigo maakt prachtwijnen. De basiswijnen kosten tussen de 20 en 25 Euro, de twee SV’s ongeveer 80 Euro.

Charlotte van Zummeren

Jean Arnaud El Enemigo


Rubriek(en):
Wijn
Hoofdmenu