Methode Traditionelle uit Hongarije | Törley en Hungaria

Het oog viel op Törley door een prijsvraag op Facebook georganiseerd door de importeur. Niet lang daarna bracht Gerrie Bezuijen van importeur 4-Trading samples van de mousserende wijnen van Törley en Hungaria. De kwaliteit van de wijnen van Törley en Hungaria vielen gelijk op. Törley is natuurlijk ook niet voor niets de belangrijkste producent van mousserende wijnen in Hongarije. Törley en Hungaria maken methode traditionelle, methode transvasée, waarbij alleen de tweede gisting in een cuve gebeurt, en charmat – waarbij alles in een cuve gebeurt. Ondergetekende preofde alleen de MT’s.

József Törley richtte het 1882 op in Budafok en in de tachtiger jaren van de vorige eeuw bereikte het huis zijn top met een productie van zo’n 30 miljoen flessen per jaar. Nu ligt de productie op 10 `a 12 miljoen flessen per jaar waarvan zo’n 35 procent in Hungarije verkocht wordt.

Joseph Törley leerde het vak in Reims en startte een eigen fabriek in Budafok in 1882. Het vakmanschap, het terroir, de fraaie witte wijnen van o.a. chardonnay en de kalksteen-grotten zorgden voor een uitstekend resultaat. De sparkling wines van Törley waren rond 1900 zelfs in heel Europa te verkrijgen en vonden ook in mousserend-minnend Parijs gretig aftrek.

Na 1945 kwam Törley in handen van de staat. Hungaria was de naam die gekozen werd voor de nieuwe lijn. Vandaag is het de fabriek voor een deel weer eigendom van de Törley nazaten. Sinds 1992 is Henkell de grootste aandeelhouder, het bedrijf heeft nu nog meer merken zoals bijvoorbeeld Francois. Het kasteel van Törley en de vele kelders bevinden zich ten noorden van Budapest. Er zijn mogelijkheden voor rondleidingen en er is jaarlijks een groots wijnfestival.

Op 29 oktober 2004 hebben de wijncritici van The Wall Street Journal Törley’s Grand Cuvee de als tweede beste mousserende wijn van de wereld gewaardeerd. Dit is een methode traditionelle en inderdaad een hele goede.

En niet onbelangrijk, de prijzen liggen aanzienlijk lager dan van andere Methode Traditionelles

Zo zie je maar waar een prijsvraag op Facebook tot kan leiden. De Grande Cuvée en de rosé van Torley zijn super.

Het aanbod van zowel Törley als Hungaria is groot, neem een kijkje op Törley  Importeur in Nederland is 4-trading

 

ChvZ


Rubriek(en):
Wijn
Hoofdmenu
error: Copyright 2021 | Winebusiness.nl