Minervois | La Croix de St. Jean

De Minervois was vroeger vooral bekend als streek waar makkelijke wijnen werden gemaakt. Maar sinds de jaren negentig richt men zich op het maken van kwalitatieve wijnen. Met resultaat: tegenwoordig is Minervois een streek met wijnen met een uitstekende prijs/kwaliteitsverhouding. De kwaliteitsinhaalslag van de wijnproducenten werd in 1985 erkend, toen kreeg de streek zijn A.O.C. Een van die kwaliteitsproducenten in Minervois is La Croix de Saint Jean.

Deze winery wordt geleid door Michel Fabre, die na zijn studie oenologie in de Bourgogne terugkeerde naar zijn Languedoc-Minervois en hier ondertussen is uitgegroeid tot een autoriteit. Drie generaties zijn bij de wijnbusiness betrokken, Michel’s vader Robert en zijn zoon Alexis. En de wijnen zijn dan ook toepasselijk ‘de vader’ (Lo Paire) en ‘de zoon’ (Lo Mainatge) in Occitan, het zgn. dialect Occitane/Languedoc-Roussillon) genoemd.

Michel werkt bij voorkeur op de schiste uitlopers van het gebergte in het noordoosten van de Minervois -Les Causses genaamd- waar het wat koeler , wat zorgt voor meer fraîcheur en elegantie in de wijnen. Hij heeft hier 18 ha beplant met syrah, grenache en mourvèdre.

La Croix de Saint Jean maakt 3 wijnen, Lo Paire, Lo Mainatge en Cuvée Michel.

Lo Paire 2015 is een icoon gebotteld in een grotere fles. Het is een wijn van 65% syrah, 30% grenache en 5% mourvèdre. Er zijn slechts 7.000 flessen van gemaakt. Het is een zwoele en rijke wijn. Het beste is om hem licht te koelen. Vlezig en sappig van smaak, met mooie zuren en een fruitmandje van bosaardbei, kers en zoethout.

Lo Mainatge 2015 is wat lichter qua aanzet. Grotendeels grenache aangevuld met syrah. Hiervan zijn ook meer flessen gemaakt: 23.000. Mollig, maar ook elegant. Fruitig en met voldoende backbone. Het is zonder meer een eetwijn. Maar wel een doordrinkbare.

De Cuvée Michel 2015 is een sappige doordrinker. Een wijn die je ook als aperitief kunt drinken. Blend van syrah en grenache noir. Rijpe rode en zwarte bessen, jeneverbes en kruidig. Zijdezachte afdronk.

Dit zijn drie hele mooie wijnen. De icoonwijn Lo Paire kan nog makkelijk jaren liggen, maar is nu ook al fantastisch. Lo Manaitge is, hoewel nog steeds stevig, wat soepeler. De cuvée Michel is een wijn die je blijft inschenken. Prachthuis!

De wijnen kosten resp. 18,50, 12,50 en 9,50. Een combinatie van 6 flessen is nu in de aanbieding voor 75 Euro bij Leon Colaris en dat is een mooie aanbieding.

ChvZ

Proefpakket La Croix de Saint Jean

 


Rubriek(en):
Wijn

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu