Monastrell | D.O.P. Jumilla

Laten we het eens over een wat minder bekend wijngebied in Spanje hebben: Jumilla. Dit is een van de drie D.O.P’s van Murcia, de collega’s zijn Yecla en Bullas. Jumilla is een wat obscure appellation voor bijv. de Rioja en Priorat liefhebbers, maar hier komen toch hele aardige wijnen vandaan. De hoofdrol is er voor de monastrell waarmee 80% van de 30.000 ha is aangeplant. De lokale voetbalclub speelt zijn thuiswedstrijden zelfs in het Estadio Uva Monastrell, mind you!

Jumilla ligt ten westen van Alicante tussen Yecla en Murcia op 400 tot 800 meter hoogte. Het is met de glooiende heuvels die tegen de stad aanliggen ook nog eens een prachtige wijnstreek. Jumilla kon lang genieten van ongeënte wijnstokken omdat phylloxera aan de streek voorbijging. Maar 100 jaar later kwam deze ziekte alsnog. Dat was een vloek en een zegen omdat met het enten en aanplanten van nieuwe stokken ook hypermoderne vinificatietechnieken in gebruik werden genomen. Buitenlandse investeerders wisten Jumilla intussen ook te vinden en dat is altijd een welkome kapitaalinjectie. Wijnmakers kwamen erachter dat de monastrell het heel goed doet op de droge zandgronden op kalksteen in Jumilla en dat de druif kwaliteitswijnen levert. In La Douce France noemen ze Monastrell mourvèdre en deze druif kan goed tegen de verzengende hitte die zo eigen is aan Jumilla. In de winter kan het overigens er licht vriezen.

Andere blauwe druivenrassen van Jumilla wijn zijn tempranillo, garnacha, cabernet sauvignon, merlot en syrah. De witte druivenrassen zijn merseguer,a airén, aacabeo en pedro ximénez.

Juan Gil en Casa Castillo zijn bekende wijnnamen in de streek. In Nederland vinden we bij Wijnvoordeel twee wijnen uit Jummilla van de monastrell en ik noem ze hier omdat ze zowel goed als zeer betaalbaar zijn. Dat zijn de Alceno 12 meses en  Camino de Seda Krachtige, sappige wijnen met veel fruit en backbone. Kekke maaltijdbegeleiders en de prijs is in de aanbieding resp. € 7,49 en € 6,99.

Aanrader!

 

ChvZ

 


Rubriek(en):
Wijn
Hoofdmenu
error: Copyright 2021 | Winebusiness.nl