Monsieur Malbec Hervé Fabre | Malbecs uit Mendoza, Patagonië en Cahors

De in Bordeaux geboren Fransman Hervé J. Fabre arriveerde begin jaren ’90 in Argentinië; op zoek naar mogelijkheden om te investeren in wijngaarden. Onder de indruk van het potentieel en de kwaliteit van de malbec besloot hij in 1992 tot het bouwen van zijn eerste wijnhuis in Mendoza: Fabre Montmayou. Het nu bekende Phebus volgde vijf jaar later. Een paar jaar daarna ging hij met Phebus malbec verbouwen in Patagonië, in het zuiden van Argentinië, waar de temperaturen gematigder zijn. Hij werd zo één van de pioniers op het gebied van de malbec, hij ging er namelijk als eerste ertoe over om malbec als mono-cepage te maken. Malbec is gevoelig voor rot maar in het droge Argentinië voelt deze druif zich prima op z’n gemak. De smaak van de druif kenmerkt zich door veel, zwart fruit, zeg maar een bommetje fruit in je glas. Malbec als mono-cepage waren ze toen nog niet gewend in Argentinië, inmiddels doet bijna iedereen het. Hervé Fabre is drie jaar geleden uitgeroepen tot beste rode wijnmaker ter wereld door de International Wine Challenge . Het jaar tevoren, in 2017, riep de IWC Fabre uit tot Wine Producer of the Year. Mind you!

Anno 2020 is malbec het nationale wijnvisitekaartje van Argentinië.

Terug naar de roots

In 2015 besloot Hervé weer wijn te gaan maken in Frankrijk, maar dan wel in Cahors, want malbec moest het zijn. Cahors is de bakermat van de malbec, hoewel ze het daar cot noemen. Door het druivenras en het terroir zijn de wijnen van Cahors diep donkerrood. Het zijn in het algemeen stevige kerels. Het aandeel malbec in de wijnen moet in Cahors minimaal 70% zijn. Hervé Fabre bracht zijn Argentijnse ervaring mee en maakt wijnen met veel fruit én weer met alleen malbec. Door zijn naam en faam werd hij met open armen ontvangen door de wat gesloten wijnboerengemeenschap in Cahors.

Hij investeerde samen met zijn vrouw Diane in wijngaarden gelegen in Cénac. Cénac ligt ruim 200 km ten oosten van Bordeaux aan de rivier de Lot. De wijngaarden van Hervé en Diana liggen op de Causses, een groep kalkplateaus die dateert uit het Juratijdperk, op bijna 300 meter boven zeeniveau. De druiven groeien op kalkbodems en genieten van het mediterrane klimaat met gematigde regenval. Het levert zijdezachte ingetogen wijnen op.

Mendoza en Patagonië

Door het zonnige en warme klimaat in Zuid-Amerika zijn de alcoholpercentages wat hoger. Argentijnen houden van enigszins stroeve wijnen want die combineren goed met vlees. De tannines in de wijn worden zachter bij het eten van vettere gerechten. Argentijnse wijnen zijn dus stevige jongens met veel fruit, alcohol en zachte tannines. De malbecs uit Patagonië hebben een vleugje frisheid en mineraliteit in het palatum.

Cahors

In Cahors zijn de wijnen strak, ingetogen en elegant, een klassiek Europese eigenschap. Deze klassieke eigenschappen gecombineerd met het hoge fruitgehalte maakt het product sappig, smakelijk, uniek en herkenbaar.

Onthoud voor alle malbecs: drink ze licht gekoeld, dan komen ze veel beter tot hun recht. Zet ze een half uurtje in de koelkast voor consumptie, in de hoogzomer een uurtje.

De malbecs van Hervé Fabre:

Mission de Cenac Malbec Cahors AOC € 9,99: Hervé Fabre haalt zijn druiven in Cahors van kalkrijke bodems, dat geeft rode wijnen lengte, mineraliteit en finesse.

Prieure de Cenac Malbec Cahors AOC. € 13,60: ingetogen, strakke fruitige elegantie. Chique Bordeaux-stijl.

Phebus Gran Reservado Malbec: € 16,99: Uitbundig en zwoel, veel fruit. Echt een vleeswijn.

Phebus Reserva Malbec Patagonie: € 11,99: Fruit en concentratie, een zwoele wijn waar de zeewind over is gegaan. Er is echt een verschil met Mendoza malbecs.

Phebus Malbec € 7,49: Een wijn die zonder houtopvoeding is gemaakt, dus bijzonder fruitig, vol en explosief met een licht pepertje. Verleidelijk.

Phebus Reserva Malbec Mendoza € 10,75: Een mooie balans tussen het fruit en de backbone, de stroefheid. Een elegante en uitbundige Mendoza malbec.

Phebus Malbec Rose € 7,49: je verwacht niet snel rosé van malbec, maar deze zal je verrassen. Fruitig en fris met lengte en diepgang. Een rosé om weg te mijmeren. Ideale lunchwijn.

 

ChvZ

De Prieure de Cenac en de wijnen van Phebus worden verkocht bij de betere wijnwinkels. Adressen opvragen bij Info DMD De Mission de Cenac is alleen te verkrijgen bij de Mitra  Mitra Mission de Cenac

 


Rubriek(en):
Wijn
Hoofdmenu
error: Copyright 2021 | Winebusiness.nl