Montes uit Chili | Constante kwaliteit en innovatie in Cooler Climate

Het zijn de ogen van Aurelio Montes die je als eerste opvallen. Lichte helderblauwe ogen, zo zie je ze niet vaak. Aurelio kijkt je niet alleen aan, maar neemt ook nog eens alle tijd om zijn activiteiten uitgebreid toe te lichten, want voor de pers is niets te veel. Hij hopt door de onderwerpen en vragen heen. Dynamisch en innovatief zijn de juiste woorden hier.

Over de hitte in Colchaqua Valley ‘No, we don’t have sunburn, not even in the Apalta vineyards. But we need severe canopymanagment. It can get quite hot over there’. De expansie van zijn bedrijf is evident met Kaiken in Argentinië en Napa Angel in de gelijknamige streek. Montes is door vier vrienden opgericht in 1988 en heette toen even Discover Wines. Aurelio heeft wijngaarden in Apalta en Marchique, Colchaqua Valley, en Zapallar – zonder DO –  op 7 km van de zee.

Over de heftige stijl van Montes Alpha is hij kort ‘yes, we have changed that. Less alcohol due to amongst other more space beteween vines and the rows, canopy management, less wood’. Het resultaat is na 2011 aanzienlijk verbeterd ‘we battled against the high alcohol’. In de cool climate streek Zapallar maakt Montes nu o.a. een pinot noir en sauvignon blanc. De Montes Alpha Pinot Noir, Montes Outer Limits Pinot Noir en de Montes Limited Selection Pinot Noir. Dit zijn by the way, wijnen die er mogen wezen. Het zijn alle drie goede pinot noirs, de Outer Limits heeft m.i. de meeste diepgang en lengte, de andere twee barsten weer van het fruit en hebben dat kenmerkende droogje van de pinot noir.  Het is een kwestie van waar de voorkeur naar uit gaat. Alle drie zijn kwalitatief goed. Uit Casablanca, ook een wat koelere streek, komen de Montes Alpha  Special Cuvée Chardonnay, Montes Alpha Chardonnay en de Montes Reserva Chardonnay. Alle drie zacht en doordrinkbaar, met een mooie mineraliteit. Het hangt van je smaak af. De Montes Alpha Chardonnay en de montes Reserva zijn wat zwaarder aangezet, terwijl de Special Cuvée wat fijnzinniger is.

Al met al leiden deze wijnmakersactiviteiten tot een uitgebreide wijnportfolio van Icon Wines, Montes Alpha, Outer Limits, Montes Cherub en Limited Selected.

Van de Montes Cherub is een rosé gemaakt. Een rosé van syrah, de druiven komen van de dichtste bij zee gelegen wijngaarden in Colchaqua Marchique. Een vin de nuit: de wijn is een nacht in contact gebleven met de velletjes. Het resultaat is een stevige rosé die in de categorie van Tavel en Clairet valt. Mooi prikkeltje, veel fruit en body. En een hartstikke leuk label met een getekend cherubijntje erop van illustrator Ralph Friedman.

Ook uit Colchaqua Valley en deels Apalta en deels Marchique komt de Montes Twins. Een fifty/fifty zomerwijn van respectievelijk cabernet sauvignon en malbec, die gekoeld goed tot z’n recht komt. 60% van de wijn heeft 10 maanden op nieuwe Frans barrique gerust. Een van zijn fascinaties is en blijft toch de cabernet sauvignon, vandaar de trek naar Napa ‘we source the grapes from growers.  The first cabernet came in 2006 and in 2007 we introduced the star angel from syrah’ En niet te vergeten zijn liefde voor Argentinië. In 2002 leasde hij wijngaarden ten zuiden van Mendoza en hij kocht in 2008 een 80-jarige winery in Vistalba, wijngaarden heeft Montes Père & Fils in meerdere hoger gelegen gebieden aldaar. Junior is verantwoordelijk voor Kaiken – dit woord uit een inheemse taal betekent gans, de enige vogel die over de Andes kan vliegen.

Aurelio Montes – veelvuldig onderscheiden o.a. tot personality of the year door Masters of Wine en in 2008 Entrepreneur of the year door Ernst & Young – is en blijft wild van wijn. Helderblauw bezeten van wijn.

Charlotte van Zummeren

Wijnen verkrijgbaar bij de betere wijnwinkel. Info over beschikbaarheid: info@dgswijn.nl

 


Rubriek(en):
Wijn

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu
    error: Copyright 2021 | Winebusiness.nl