Nederburg | The Heritage Heroes

Niel Groenewald, hoofd wijnmaker van Distell, was in het land en dat is een reden voor een mooie tasting. In een aparte panterkamer in het roze interieur van Mama Kelly – specialiteiten zijn gegrilde kip en kreeft – organiseerde ORB de proeverij. Groenewald is vanaf 1 februari ook nog eens managing director van de premium blends van Nederburg. Daarom is de tasting van vandaag goed getimed, want The Heritage Heroes, daarvoor zijn we hier, is een premium blend.

Groenewald was in een vorig leven wijnmaker bij DGB en toen deed hij de marketing erbij. ‘I am always looking for a way to develop and expose my marketing skills.’ Distell is een grote club met 56 brands waaronder 12 premium brands. Als ze allemaal zijn zoals The Heritage Heroes wacht Groenewald een schone taak. Maar eerst info over het huis Nederburg.

Nederburg

Op 1 november 1791 werd de immigrant Philippus Wolvaart eigenaar van de Nederburg boerderij met 49 ha wijngaarden. De boerderij ligt tussen de Berg en Palmiet rivieren, beter bekend als Paarl. Rond de historische boerderij liggen de kelders waar in de jaren dertig al wijn bij lage temperatuur werd vergist, voor die tijd revolutionair. Ook vandaag de dag worden de wijnen daar op eigentijdse manier vervaardigd. Traditie en talent gemixt met passie, precisie en geduld resulteert in klassiek gestructureerde wijnen met levendige fruitsmaken. Nederburg’s wijnen vol fruit en finesse worden wereldwijd beloond.

Nederburg is de meest bekroonde wijnmakerij van Zuid-Afrika en heeft meer prijzen, trofeeën, medailles en onderscheidingen gewonnen dan welke andere wijnproducent. Nederburg is o.a. in 2011 uitgeroepen tot Winery of the Year door de Platter’s Wine Guide. Nederburg is ook voormalig winnaar van de Zuid-Afrikaanse producent van het jaar op de International Wine & Spirit Competition. In eigen land is Nederburg twee keer uitgeroepen tot de meest succesvolle wijnmakerij op de Old Mutual Trophy Wine Show.

The Heritage Heroes

Groenenwald licht toe dat met de serie Heritage Heroes Nederburg een eerbetoon brengt aan persoonlijkheden die hun stempel hebben gedrukt op de Zuid-Afrikaanse wijnbouw. Elk van deze wijnen haalt het beste uit de cultivar dan wel druif of de blend.

  • The Anchorman is een eerbetoon aan Philippus Wolvaart. Een zwoele stevige chenin blanc met een ouderdomspotentieel van zeker 10 jaar.
  • The Young Airhawk herdenkt Arnold Graue, wijnmaker en vliegfanaat. Hij is ook met een klein vliegtuigje verongelukt. Deze sauvignon blanc is expressief en zeer smaakvol, een mustdrink voor niet sauvignon blanc liefhebbers.
  • The Beautiful Lady is opgedragen aan Ilse Graue. De echtgenote van Johann Graue, een Duitse immigrant die in 1937 Nederburg kocht. Ilse was een geboren gastvrouw, haar rozentuin staat nog steeds op het landgoed. Deze gewürztraminer is prachtig diepzinnig en ongeëvenaard.
  • Brew Master eert Johann Graue, een visionair met klonen en koele fermentatietechnieken. De wijn is een krachtige blend van cabernet sauvignon, malbec, merlot en petit verdot. Weliets bij eten.
  • The Motorcycle Marvel is genoemd naar Günter Brözel die van 1956 tot 1989 keldermeester was. Op zijn BSA-motorfiets croste hij door de wijngaarden. Hij droeg stevig bij aan de goede reputatie van Nederburg. Én: 1n 1985 werd hij de eerste Zuid-Afrikaanse wijnmaker van het jaar. Ook een rode blend, maar iets zachter dan de voorafgaande met carignan, grenache, mourvèdre en shiraz.

Deze wijnen worden verkocht in de Horeca voor om en nabij de 40 Euro. Een aanrader, want het zijn stuk voor stuk karaktervolle wijnen. Bij de rode wijnen moet je echt wat eten, die hebben wat geduld nodig. De sauvignon blanc, chenin blanc en gewürztraminer zijn expressief, uniek en outstanding.

 

Charlotte van Zummeren

ORB wijn

 


Rubriek(en):
Wijn

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu