Neleman Organic Wine | Een interview

Acht pagina’s in het magazine van Het Financieele Dagblad en twee pagina’s in het Algemeen Dagblad. Dat heeft de afgelopen weken in de landelijke dagbladen gestaan over Neleman Organic Vineyards. Aanleiding was de verkiezing dit jaar van Derrick Neleman tot meest inspirerende ondernemer van Nederland. Daarnaast zijn er de prijzen voor de wijnen (bijvoorbeeld het eerste cijfers 10- ooit gegeven door Onno Kleyn voor de witte Just Fucking Good Wine), of de 93 punten van James Suckling voor de Robusta, de design awards, de opening van een nieuwe winkel door de Utrechtse burgermeester enzovoorts. Het gaat maar door met de gouden loftrompet voor de wijnen van Derrick Neleman. Reden voor Winebusiness.nl om naar Zutphen af te reizen en Neleman een paar vragen te stellen.

Zutphen

Ik kom uit een alternatief gezin en ben gelijk doorgegaan in een opleiding van biologische landbouw. Eigenlijk ben ik mijn hele leven al biologisch bezig. En daardoor heb ik een helder verhaal en is de boodschap duidelijk.’ Interviewen is een divers vak. Bij de ene persoon moet je de woorden uit de mond trekken. Een andere persoon raakt niet uitgesproken, en zo iemand is Derrick Neleman. De boodschap is namelijk biologisch, wijnbouw zonder insecticiden en pesticiden. En daarvoor zit je per definitie goed in Spanje, waar de wijngaarden door de wind en de warmte sowieso minder hinder van insecten en rot hebben. Neleman kende het gebied rondom Casas del Rey uit zijn eerdere werk als wijnimporteur.

Zes jaar geleden is hij in een avontuur gestapt om met een partner wijngaarden te kopen en zelf biologische wijn te gaan maken. Neleman was daarvoor uit By the Grape gestapt en met weinig middelen is hij toen in Casas del Rey begonnen. Zes jaar later heeft hij daar 21 hectare eigen wijngaarden, heeft hij 20 hectare in beheer en koopt hij ook druiven van biologische wijngaarden. Anno 2020 maakt hij meer dan 1 miljoen flessen. Sinds een half jaar is hij voor 100% eigenaar van de winery. In totaal werken er 14 mensen bij Neleman Organic Vineyards, in Nederland en in Spanje. Als toef op de biologische hospitality-kaart: het gastenverblijf in Spanje is bijna klaar.

Kijk eens, vanuit dit raam zie je de Wijnhuistoren van Zutphen?’ Neleman houdt van de Hanzestad Zutphen. Zijn kantoor en zijn winkel zitten daar op nog geen honderd meter afstand van elkaar in de historische binnenstad. Het kantoor is ingericht met veel natuurkurk. Want kurk is een andere natuur-keuze van Neleman. ‘Ik ben een paar jaar geleden bij Amorim in Portugal geweest. Gepeld kurkeiken is zo belangrijk voor de natuur, het zijn de longen van Zuid-Europa. Ik ben afgestapt van de schroefdop en overgegaan op de gegarandeerd TCA-vrije kurken van Amorim.’ Sommige wijnen van Neleman hebben de twistkurk die je eraf kunt draaien. ‘We hebben ook een kurkretourneerprogramma, kunnen de kurken ook weer worden hergebruikt als bijvoorbeeld isolatiemateriaal.’

Op aanraden van een bevriende Chileense wijnmaker ben ik gaan werken met betonnen eieren, die maken de wijnen zo zacht.’ Hoewel hij zelf geen oenoloog is, is Neleman tijdens zijn opleiding in Dronten stage gaan lopen bij een winery in de Nahe. Toen is het wijnzaadje geplant, hij is daarna nimmer meer van de wijn afgestapt. In Spanje werkt hij met de Spaanse wijnmaker Pons.

Make wine not war

Neleman Wines Exclusive usage image

Een ander in het oog lopend detail van Neleman Organic Vineyards is het design. Alle 25 verschillende wijnen hebben een fris en helder design met opvallende strepen. De vormgevers komen van over de hele wereld. ‘Eerst heb ik ze gezocht en nu zoeken ze mij op.’ Daarmee is hij (een van de) eerste biologische vignerons die stevig aan een eigen merk bouwt. ‘Noem eens biologische wijn die ook een merk is?’ De enige op wie ik zo snel kan komen is dan Domaine de la Romanee Conti, maar dat is niet te vergelijken natuurlijk. Bodegas Torres misschien, maar Torres is veel meer dan alleen maar biologisch. Neleman heeft in het verleden een documentaire gemaakt over biologische wijnbouw waar ook Torres een rol in speelt. Miguel Torres was ook bij de vertoning in Amsterdam.

Torres heeft een programma om CO2 op te vangen. Neleman heeft minder uitstoot, maar voor wat hij uitstoot, plant hij een boom in de buurt van zijn winery. Per 173 flessen plant hij met eigen handen een boom en dat is nu een aardig bos geworden.

Leuk is ook dat hij praat over jong-denkende mensen in plaats van jonge mensen. Jong-denkende mensen houden van zijn boodschap, hoewel de lobby op het moment anti-alcohol is. ‘Op Netflix is er geen enkele serie waar wijn wordt geschonken.

Vruchtbaar

De wijnen van Neleman Organic Vineyards worden gebotteld onder D.O. Valencia en komen in de fles naar Nederland. Ze zijn behalve in zijn eigen winkels o.a. te koop bij Ekoplaza, Bijenkorf, Hema en Jumbo. Het zijn stuk voor stuk toegankelijke soepele wijnen. De Just-Fucking-Good-Wine-range is zelfs het relatiegeschenk geworden van de gemeente Zutphen.

Neleman is 43 jaar en heeft 4 kinderen in de leeftijd van 22 tot 13 jaar. Zijn oudste dochter gaat als het weer mogelijk is in Noorwegen op een biologische boerderij werken. Derrick Neleman zit om en om in Valencia en in Nederland.

Je hebt het biologische, de kurk, het design, de CO2 uitstoot en de bomen. Het ís inderdaad een verhaal dat met veel enthousiasme wordt verteld. Een aanstekelijk verhaal. Leuk om zo’n vigneron in Nederland te hebben. En wat een reclame voor biologische wijnbouw.

Charlotte van Zummeren

 

Neleman

 

Foto’s: Santiago Vidal Fotografía

 


Rubriek(en):
Interviews
Hoofdmenu
error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl