Nieuwe classificatie Crémants de Bourgogne

De Union des Producteurs Elaborateurs de Crémants de Bourgogne heeft onlangs een aangepast kwalificatiesysteem voor Crémant de Bourgogne goedgekeurd. Nieuw zijn de categorieën Eminent en Grand Eminent. De productie van Crémants omvat één tiende van de totale Bourgogne productie, een factor van belang. Binnen de bestaande classificatie van Crémant de Bourgogne zullen de producenten volgens bepaalde regels Eminent of Grand Eminent op het etiket mogen vermelden.

Crémants met de titel Eminent moeten tenminste 24 maanden op de lie in de fles rijpen. Gewone crémants daarentegen rijpen minimaal negen maanden op fles.

Grand Eminents moeten aan de volgende voorwaarden voldoen:

• voor witte Crémant is uitsluitend alleen pinot noir en chardonnay toegestaan, maar voor rosé mag tot 20% van gamay worden gebruikt.

• minimaal 36 maanden flesrijping op de lie.

• minimum alcoholgehalte van 10%.

• minimaal 3 maanden na dégorgement en op de markt brengen;

• maximale dosage van 15 g per liter voorbrut.

• alleen de eerste 75% van het sap bij het persen mag voor de productie worden gebruikt.

Een onafhankelijke commissie zal toezicht houden op het naleven van de regels. De vakbond van Crémant de Bourgogne producenten telt 3.284 leden, inclusief wijnboeren, wijnmakers en handelaren.

In 2015 werden wereldwijd 17 miljoen flessen Crémant de Bourgogne wijn verkocht, waarvan ongeveer 1/3 werd geëxporteerd. Het productiegebied is ongeveer 2.000 hectare groot en de wijnen worden geproduceerd met behulp van de traditionele methode.

Bron: Decanter


Rubriek(en):
Actualiteiten

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu