Ribera del Duero | Chapoutier: Dominio del Soto

Waarom wordt dit gerespecteerde bedrijf geassocieerd met een Spaanse uitroep, zult u denken. Daar komen we op terug, want dit zal alras blijken. Chapoutier, opgericht in 1808 in Tain, is een van de belangrijkste wijnproducenten in de Rhône-vallei en van Roussillon. De Chapoutier-groep, zowel producent als negociant, exploiteert meer dan 1200 hectare wijngaarden, waarvan meer dan de helft in eigendom en 400 ha bio-dynamisch verbouwd worden. Michel Chapoutier leidt het domein al een kwarteeuw. Robert Parker is al een paar decennia een grote fan van Chapoutier, vijf van zijn wijnen hebben honderd punten van hem gekregen. Chapoutier is bovendien één van de voorlopers van de biodynamische teelt, nu aanwezig in een groot deel van zijn wijngaarden. Hij was de eerste met braille-labels, zijn naam is zowat synoniem met braille in de wijnwereld.

Sinds 2015 maakt Chapoutier onderdeel uit van de ‘vriendelijke’ investeringsgroep Sofina. Om dat ‘vriendelijke’ te begrijpen is een uitspraak van president-directeur-generaal Michel zelf adequaat genoeg: ’De wereld van de wijn is een unieke wereld, waar uit de landbouw zowel dromen als luxe worden gedistilleerd… Maar de werktuigen van die creatie zijn zwaar, duur en langzaam, oneindig trager dan de ritmes van de industrie. Precies daarom zijn de grote wijnen nooit beursgenoteerd en bestaan er weinig of geen beleggingsfondsen die ook kenner zijn. Het is ook daarom dat de zeldzame wijnen een familiezaak en -kwestie blijven. Sofina begrijpt het ritme van de wijn, de eisen van de luxe en is dus de gedroomde en onverhoopte partner voor onze toekomstige uitdagingen.’

Top producent

Chapoutier is geen kleine jongen met een omzet van een slordige 50 miljoen, een productie van 9 miljoen flessen en 50% export. Naast wijnen zit Chapoutier ook in de hospitality met leuke gîtes. Chapoutier is er ook in geslaagd zijn rentabiliteit op peil te houden tegen de achtergrond van duurder geworden Côtes-du-Rhônewijnen. De Rhône is populair bij de consument en sommige appellations kennen schaarste. Chapoutier – met zijn kinderen Mathilde en Maxim – zit overal in zuidelijk Frankrijk. De lijst is schier oneindig: Côte-Rôtie, Condrieu, Crozes-Hermitage, Ermitage, Saint-Joseph, Cornas, Saint-Péray, Châteauneuf-du-Pape, Gigondas, Côtes-du-Rhône (Villages), Luberon, Tavel, IGP des Collines Rhodaniennes, Vin de France, IGP Viognier Ardèche, Muscat Beaumes de Venise, Vin de France doux, Rasteau, Costières de Nîmes, Vacqueyras, Duché d’Uzès, Saint Péray Effervescent en Lirac. Maar dan zijn we er nog niet. Chapoutier maakt en verhandelt ook wijnen in Australia, Portugal, USA, Pays d’Oc IGP, Roussillon, Banyuls, Côtes-du-Roussillon (Villages), Beaujolais, Bourgogne, Provence, Rivesaltes en de Elzas. En dat is nog niet eens alles.

In Spanje heeft het bedrijf zijn vleugels uitgeslagen in Ribera del Duero. Een paar jaar geleden is op initiatief van dochter Mathilde Dominio del Soto overgenomen. Soto maakt o.a. een Crianza en een Tinto. Ribera del Duero is geen gemakkelijke streek. Master of Wine en Spanje- expert Sarah Evans schreef er nog een betoog onder het mom Hard to Love over in Decanter Decanter RdD Sarah Evans Hoog alcoholische tannineuze wijnen worden er volop gemaakt van de tempranillo. Domino del Soto doet het beter. Op de 16 ha wijngaarden wordt organisch gewerkt. Domino del Soto valt binnen het concern Chapoutier onder de lijn van Mathilde.

Zowel de Tinto als de Crianza zijn sappig, fruitig en elegant. De Crianza heeft uiteraard meer houtinvloed. Domino del Soto is echt een aanrader. Licht koelen verdient aanbeveling.

Dominio del Soto Tinto 2016: donkerrood, expressief, licht tannineus, rond , zacht en licht geconcentreerd.

Domino del Soto Crianza 2015: Geconcentreerde, opmerkelijk ronde smaak met sappig fruit en pikante tonen van zoethout en kaneel. Zijdeachtige tannines, een vleugje eiken en vanille.

ChvZ

De wijnen van Chapoutier worden in Nederland geïmporteerd door Oud Reuchlin & Boelen en vinden hun weg naar de consument voornamelijk via de horeca. Meer info bij onderstaande site.

ORB

 


Rubriek(en):
Proeverijen
Hoofdmenu
error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl