Olé, olé….Chapoutier

Waarom wordt dit gerespecteerde bedrijf geassocieerd met een Spaanse uitroep, zult u denken. Daar komen we op terug, want dit zal alras blijken. Chapoutier, opgericht in 1808 in Tain, is een van de belangrijkste wijnproducenten in de Rhône-vallei en van Roussillon. De Chapoutier-groep, zowel producent als negociant, exploiteert meer dan 500 hectare wijngaarden, waarvan meer dan de helft in eigendom en bezit nog meer grond waar in de toekomst nog wat mee gedaan kan worden. Michel Chapoutier leidt het domein al een kwarteeuw. Robert Parker is al een paar decennia een grote fan van Chapoutier, vijf van zijn wijnen hebben honderd punten van hem gekregen. Chapoutier is bovendien één van de voorlopers van de biodynamische teelt, nu aanwezig in een groot deel van zijn wijngaarden. Hij was de eerste met braille-labels, zijn naam is zowat synoniem met braille in de wijnwereld..

Sinds 2015 maakt Chapoutier onderdeel uit van de ‘vriendelijke’ investeringsgroep Sofina. Om dat ‘vriendelijke’ te begrijpen is een uitspraak van president-directeur-generaal Michel zelf adequaat genoeg: ’De wereld van de wijn is een unieke wereld, waar uit de landbouw zowel dromen als luxe worden gedistilleerd… Maar de werktuigen van die creatie zijn zwaar, duur en langzaam, oneindig trager dan de ritmes van de industrie. Precies daarom zijn de grote wijnen nooit beursgenoteerd en bestaan er weinig of geen beleggingsfondsen die ook kenner zijn. Het is ook daarom dat de zeldzame wijnen een familiezaak en -kwestie blijven. Sofina begrijpt het ritme van de wijn, de eisen van de luxe en is dus de gedroomde en onverhoopte partner voor onze toekomstige uitdagingen.’

Top producent

Chapoutier is geen kleine jongen met een omzet van een slordige 50 miljoen, een productie van 9 miljoen flessen en 50% export. Naast wijnen zitten Michel en Mathilde ook in de hospitality met leuke gîtes. Chapoutier is er ook in geslaagd zijn rentabiliteit op peil te houden tegen de achtergrond van duurder geworden Côtes-du-Rhônewijnen. De Rhône is populair bij de consument en sommige appellations kennen schaarste. Michel en nu ook dochter Mathilde zitten overal in zuidelijk Frankrijk. De lijst is schier oneindig: Côte-Rôtie, Condrieu, Crozes-Hermitage, Ermitage, Saint-Joseph, Cornas, Saint-Péray, Châteauneuf-du-Pape, Gigondas, Côtes-du-Rhône (Villages), Luberon, Tavel, IGP des Collines Rhodaniennes, Vin de France, IGP Viognier Ardèche, Muscat Beaumes de Venise, Vin de France doux, Rasteau, Costières de Nîmes, Vacqueyras, Duché d’Uzès, Saint Péray Effervescent en Lirac. Maar dan zijn we er nog niet. Chapoutier maakt en verhandelt ook wijnen in Australia, Portugal, USA, Pays d’Oc IGP, Roussillon, Banyuls, Côtes-du-Roussillon (Villages), Beaujolais, Bourgogne, Provence, Rivesaltes en de Elzas. En dat is nog niet eens alles.

Bent u er nog?

In Spanje heeft het bedrijf zijn vleugels uitgeslagen in Ribera del Duero. Een paar jaar geleden is op initiatief van dochter Mathilde Dominio del Soto overgenomen. Soto maakt o.a. een Crianza en een Tinto. Ribera del Duero is geen gemakkelijke streek. Master of Wine en Spanje- expert Sarah Evans schreef er onlangs nog een betoog onder het mom Hard to Love over in Decanter Decanter RdD Sarah Evans Hoog alcoholische tannineuze wijnen worden er volop gemaakt van de tempranillo. Domino del Soto doet het beter. Zowel de Tinto als de Criaza zijn sappig, fruitig en elegant. De Crianza heeft uiteraard meer houtinvloed. Domino del Soto is echt een aanrader. Licht koelen verdient aanbeveling.

Chapoutier maakt kostbare wijnen en dat zijn ook gelijk de predikaten die het zo goed doen bij Robert Parker. Côte Rotie Brune et Blonde, Condrieu etc. Maar de kwaliteit van een producent vind je terug bij zijn instappers, ook daar moet aandacht aan besteed worden. Chapoutier maakt een rode Lirac die fris, fruitig en strak is. Net zoals de Tinto kost die anderhalf tientje. Dan heb je zowel een goed product als een naam met faam in huis. Voor datzelfde geld kun je een Combo Pilate van de viognier krijgen. Dat is ook weer zo’n lastige druif die frisheid kan ontbreken en neigt naar oxidatie. Maar dat is bij deze niet het geval: tropisch, zwoel en zacht. En denk ook aan Le Vignes de Bila-Haut Côtes de Rouissillon, dit is ook een prijs/kwaliteit topper Chapoutier is een feest van een producent.

O ja, Chapoutier zit ook nog in Rueda.

Olé!

ChvZ

De wijnen van Chapoutier worden in Nederland geïmporteerd door Oud Reuchlin & Boelen en vinden hun weg naar de consument voornamelijk via de horeca. Meer info bij onderstaande sites.

ORB

Chapoutier


Rubriek(en):
Proeverijen

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu