Op bezoek bij Alvi’s Drift

Het eerste wat opvalt is de Shell pomp. Die ziet er zo retro uit dat je denkt dat die niet werkt. ‘Hij werkt wel’ zegt eigenaar Alvi van der Merwe, ‘er zit een tank onder met 5.000 liter.’ We hebben het hier over de winery Alvi’s Drift in Worcester. Wijnmaken is maar een van de vele dingen die het bedrijf doet. Maar het is wel de passie van de huidige eigenaar en de derde generatie Alvi van der Merwe.

Alvi is een afkorting voor Albertus Viljoen en hoewel Viljoen in Zuid-Afrika een achternaam is, is het in deze familie de tweede voornaam. De Alvi van vandaag is de derde generatie, maar het begon met de eerste Alvi in 1928. Albertus Viljoen van de Merwe boerde in Worcester op zo’n twee uur rijden van Kaapstad. De vader van Alvi heet overigens Bertie en hij woont ook op het bedrijfsterrein, vlak bij zijn zoon. Bertie komt zoals iedere avond later nog een glas wijn mee drinken.

Het was de missie van grootvader Alvi het gebied aan de andere zijde van de rivier toegankelijk te maken. In 1928 bouwde hij een drift – Afrikaans voor brug –  die de Breede Rivier oversteekt bij Alfalfa.  Zo werd het stuk land bij Alfalfa makkelijker bereikbaar. De huidige Alvi neemt vanaf 2010 het initiatief om kwaliteitswijnen te gaan maken i.p.v. bulk en eert zijn grootvader door de wijnen Alvi’s Drift te noemen. Daarvoor was Alvi huisarts.

Twee dagen

Voor we gaan proeven vraagt Alvi zijn vrouw Junel om ons een rondleiding over het land te geven. Een korte wel te verstaan. ‘It will take you two days to see everything.’ Dat verklaart ook de immense tank onder de benzinepomp, ze hebben veel benzine nodig. We zijn er één dag, dus we haasten ons achter Junel aan die al klaar zit in haar 4-wheel-drive. Junel is Cape Wine Master, een studie die minimaal vier jaar neemt, te vergelijken met Master of Wine. Ze weet héél véél. Ze racet naar de sauvignon wijngaarden die op een half uurtje rijden liggen. ‘Zie je die schist hier? Ze zeggen dat Stellenbosch het beste terroir heeft, maar wij hebben hier veel grondsoorten. Flint of silex en limestone’. Ze ontkurkt dan een fles Vonkelwijn en rijdt al doende rustig door. ‘Alvi’s Drift heeft 4.000 hectare, als je dat allemaal wilt zien, ben je wel even bezig.’ Ze laat ons nog wel de naamgever van de wijnen zien, de brug Alvi’s Drift. Deze ziet eruit als – letterlijk – een weg over een rivier op gelijke hoogte met de kades. De epische vormen waaraan je zou denken door de reputatie heeft het zeker niet, maar effectief is de brug wel. Even gas geven en je bent in Alfalfa. Goed bedacht van grootvader Alvi.

In het kort

Het volledige bedrijf van de familie van de Merwe is groot, heel groot. Van de 4.000 hectares staan er 460 beplant met wijngaarden. Ze hebben 500 man in dienst, die wonen óf in de buurt óf worden opgehaald. Er zijn scholen voor de kinderen. De vijfentwintig managers krijgen een huis én een brommer om zich over het terrein te kunnen verplaatsen. Ze hebben 4.000 koeien waaronder Jerseys en Fries stamboekvee, ze hebben een eigen kaasmakerij, een eigen slager en 20 hectares met citroenen, perziken en abrikozen. Ze hoeven het terrein dus niet af om boodschappen te doen, want Junel heeft ook nog eigenhandig een groentetuin aangelegd. Al lopende en rijdende zie je alle werknemers hun werk doen, ook rondom het huis. Het is opvallend hoe attent en vriendelijk iedereen is. Dat hangt samen met hun visie op leiding geven. ‘Je zet de lijnen uit en laat iedereen hun ding doen, het heeft weinig zin om er bovenop te zitten. Mensen hebben hun eigen verantwoordelijkheid.

De winery zit achter de woning van Alvi en Junel. ‘Het is de grootste private cellar in Zuid Afrika.’ En die staat dan in de achtertuin. Niet ver van het proeflokaal, dat ook achter het huis is gepositioneerd.

Wijn

Wijn is de passie van Alvi en Junel. Qua wijn verbouwt Alvi’s Drift in totaal 19 cultivars, zoals ze druivenrassen zo mooi noemen in Zuid-Afrika. De wijngaarden liggen in het hart van de Breede Rivier Vallei in het district Worcester in de West-Kaap, Zuid-Afrika. Dit is natuurlijk ook een groot wijn producerend district in Zuid-Afrika. Het kent zoals Junel al zei vele bodemsoorten en microklimaten. Het overall klimaat is mediterraan, maar heeft ook landklimaatkenmerken met grote verschillen in dag- en nacht temperaturen. Door de Breede Rivier is er altijd water om te irrigeren als dat nodig mocht zijn. En met de huidige droogte in Zuid-Afrika is Alvi’s Drift gezegend. Dat is een voordeel van Worcester t.o.v. de rest van Zuid-Afrika.

Alvi is een afgestudeerd arts en heeft daarna oenologie gedaan en dat is te merken bij zijn uitleg over de diverse wijnen. De technische termen laat ik hier achterwege maar het varieerde van sulfiet behandeling tot mogelijkheden  om de PH-waarde te temperen. ‘De meeste wijnmakers vertellen lang niet alles.’ Hij laat me een tank zien waar sauvignon blanc inzit met verlaagde ph zodat die voorlopig niet gaat vergisten en fris blijft. Later zal deze gebruikt worden in een blend. Uit een andere tank haalt hij de icoonwijn Verreaux pinotage om te proeven. Die is nu al heerlijk, maar we zullen nog even geduld moeten hebben.

Voordat Alvi met zijn eigen wijn begon, deed hij research naar welke wijnen liefhebbers op zoek zijn. Dat resulteerde in de Signature serie. Dit zijn stuk voor stuk soepele doordrinkbare wijnen met een uitmuntende prijs/kwaliteit verhouding. Een frisse chenin, een bloemige viognier, een zacht boterige chardonnay, een stevig-fruitige cabernet sauvignon, een pittige shiraz en een fruitmandje van een pinotage. Véél wijn voor € 6,95 per fles.

De Reserve Range bestaat uit de CVC Reserve van chenin blanc, viognier en chardonnay. Dit is een complexe wijn met mooie zuren. Het heeft het beste van de drie druivenrassen: zacht, bloemig met mineraliteit. Een hele mooie blend. De Fusion Red van CS, pinotage, shiraz en petit verdot is een feestje van cacao, sap en diepgang. Een eetwijn! De chardonnay is subtiel, vol en romig

De Albertus Viljoen wijnen zijn super premium, en met recht. De chenin is tropisch en heeft een zacht merkbare houtopvoeding. De Bismarck is een blend met 50% shiraz met cabernet sauvignon, pinotage en een klein beetje petit verdot. Een geconcentreerde stevige jongen met fruit en kracht. Junel vraagt nog of ik enig idee heb waar naam van de wijn vandaan komt? Voordat ik met Duitse geschiedenis aan kan komen, gaat ze me voor naar een perkje in hun tuin. Hier liggen de graven van al hun honden. Bismarck was er eentje van. De wijn is genoemd naar hem. Op dat moment komt er een enorme Deense dog aanzetten. Dit blijkt een pup te zijn die dolgraag wil spelen. Hij ziet er geen been in om te dollen met de even oude en piepkleine Jack Russell.

De absolute topper is de Verreaux Pinotage. Deze intense sappige wijn veroorzaakt een smaakexplosie in de mond. Het huidige jaar 2013 raakt langzamerhand op. Bij de braai laat Alvi nog zijn eigen Zuid Afrikaanse Châteauneuf du Pape proeven. Een nieuw probeersel en de moeite waard.

Alvi maakt ook nog een zoete wijn in een kleine fles van muscat de frontignan. Koel drinken, dan proef je een vloeibare bonbon. Ook erg lekker bij blauwe kaas.

Het is een mooi portfolio, een prachtige geschiedenis een dito naam. Het bedrijf is sympathiek in al zijn facetten. Wat een werk. Baie dankie.

Charlotte van Zummeren

 

ALVI’S DRIFT Signature Chenin Blanc      6,95

ALVI’S DRIFT Signature Chardonnay        6,95

ALVI’S DRIFT Signature Viognier              6,95

ALVI’S DRIFT Signature Cab. Sauvignon  6,95

ALVI’S DRIFT Signature Shiraz                   6,95

ALVI’S DRIFT Signature Pinotage             6,95

ALVI’S DRIFT Reserve CVC White Blend  12,95

ALVI’S DRIFT Reserve Chardonnay          12,95

ALVI’S DRIFT Reserve Drift Red Fusion    14,95

ALVI’S DRIFT Alb. Viljoen Red Bismarck  26,95

ALVI’S DRIFT Alb. Viljoen Chen. Blanc     24,95

ALVI’S DRIFT Verreaux Pinotage               31,95

ALVI’S DRIFT Muscat Frontignan 0,375 ltr           15,95

 

Wijnen verkrijgbaar bij de betere wijnwinkel.

Info over verkrijgbaarheid info@monnik-dranken.nl


Rubriek(en):
Wijn
Hoofdmenu
error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl