Op naar China: Concours Mondial naar Beijing

347 juryleden uit 51 landen reizen deze dagen af naar het Haidian district van Peking waar het Concours Mondial dit jaar zijn tenten opslaat. Duizenden te jureren flessen zijn de reizigers vooraf gegaan. Op de vraag: Waarom China? geeft de site van het Concours zelf antwoord. (citaat)

De laatste decennia maakte China echter een enorme inhaalbeweging en groeide het land uit tot de nummer 2 wereldwijd in termen van beplante oppervlakte met liefst 847,000 ha wijngaarden  (Spanje staat op 1, terwijl Frankrijk China volgt op de derde plaats). Volgens de berekeningen van de Internationale Organisatie voor Wijn en Wijnbouw (OIV), blijft China’s wijngaardareaal sterk groeien (+17,000 ha tussen 2015 and 2016), waardoor het de “sterkst groeiende regio is inzake wijnbouw wereldwijd”[2]. China bekleedt wereldwijd de 5de rang inzake wijnconsumptie (voorafgegaan door de VS, Frankrijk, Italië en Duitsland) en is tevens de 5de grootste invoerder van wijn in volume en de 4de in waarde (China zit Duitsland trouwens op de hielen voor de derde plaats). De binnenlandse Chinese vraag naar wijn wordt ook genoemd als de ‘belangrijkste factor in de handelsgroei.

Op dit ogenblik wordt het druivenras Cabernet-Sauvignon het meest aangeplant voor rode wijn. Voor witte wijn is dat Chardonnay. Meer dan 80% van de productie betreft rode wijn.

Maar China heeft nog andere druivenrassen die onze aandacht verdienen. Hierbij meerdere hybride rassen die een kruising zijn van Chinese en Europese of Amerikaanse rassen die naar China werden meegebracht door westerse missionarissen. China telt ook 39 wilde druivenrassen die in sommige gevallen ook in andere landen worden teruggevonden. Soorten zoals de Longyan (of Drakenoog), Shuanghong, Beihong, Beimei, Beibinghong en Gongzhubai, werden voorgesteld tijdens een tasting die geanimeerd werd door Jicheng Zhan. Ze zijn nauwelijks bekend op de internationale wijnmarkt, maar ze zouden wel eens aan belang kunnen winnen in de nabije toekomst. China cultiveert ook Kyoho-druiven, die vaak als tafeldruiven worden verhandeld maar waarvan ook wijn wordt gemaakt. De Hutai-druif vormt dan weer de basis van de ice wine uit de provincie Shaanxi.

Aldus Vinopres, al 20 jaar de organisator van het Concours. Vanuit Nederland reizen 10 juryleden naar China: Joke Holster, Chris Alblas, Cees en Ans van Casteren, Simon Woolf (Engelsman woonachtig in Amsterdam), Anne-Wies van Oosten, Ingrid Larmoyeur, Han Sjakes, Janna Meppelink, Anneke Staals, Lotte Wolf en Ron Andes.

Succes allemaal!

 


Rubriek(en):
Actualiteiten

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu
    error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl