Op wijnreis in Limburg

Een goed initiatief van Limburgse bodem. Een wijnreis in eigen land. Internationaal worden steeds meer prijzen in de wacht gesleept met wijn van Nederlandse bodem, en vooral met die uit Maastricht en omgeving. Volgens de vinologen Annaline Doelen en Maurice Warnier, is de Limburgse wijnstreek klaar voor route du vin langs wijngaarden en wijnboeren, mét de uitleg die deze wijnen verdienen. De twee ondernemers starten nu met dagtrips waarbij de bezoeker – te voet, per fiets, auto, bus of helikopter – de wijnstreek in de omgeving van Maastricht ontdekt. Bij de eerste groep waren (wijn)journalisten en de twee Nederlandse Masters of Wine.

Wijnmakers uit Maastricht en omgeving als Stan Beurskens van St. Martinus of Mathieu Hulst van de Apostelhoeve zijn nationaal en internationaal vermaard. Maar er zijn wel 20 innovatieve of authentieke wijnmakers uit de regio – enige eis is een respectabele opbrengst – die een ereplaats verdienen in de wijnwereld. Maurice Warnier, gids van de wijnreizen: ‘Per toeval ontdekte ik dat we in Limburg al jaren kwaliteitswijnen produceren die keer op keer in de prijzen vallen. En als het voor mij als Limburger al een verrassing is, dan moet dit wel een te goed bewaard geheim zijn in de wereld.’ Annaline Doelen, eigenaar van wijnrestaurant Mes Amis werd vorig jaar uitgeroepen tot Ambassadrice van de Limburgse Wijn. Ook zij maakt zich sterk om het regionale wijntoerisme op de kaart te zetten. ‘In mijn wijnrestaurant schenk ik uitsluitend wijnen uit de regio omdat deze wijnen het verdienen om geproefd te worden. Geen enkele gast die nog naar een buitenlandse wijn vraagt.’

Lokaal

De trend is lokaal dus als er goede wijnen worden gemaakt in de eigen buurt.. ja, wat wil een mens nog meer. De trip voor wijnprofessionals ging langs de state of the art winery van Stan Beurskens, gelegen in het schitterende landschap van Vijlen. Stan, zelf oenoloog, heeft een team van oenologen en cellarmasters en zijn winery is volledig gestoeld op zwaartekracht met drie verdiepingen tot 15 meter in de diepte. Deze winery had overal in de wijnwereld kunnen staan. Maar St. Martinus zit in Vijlen en blijft daar ook. Stan Beurskens heeft als oenoloog|consultant overal in de wereld werk en komt graag thuis in Vijlen. Zijn souvignier gris is uitmuntend en de 7 zonden – een rode wijn uit drie jaargangen – kan de internationale concurrentie zo aan. Chapeau.

Goede wijn behoeft geen krans. De wijnen van de Apostelhoeve van Matthieu Hust zijn boven iedere twijfel verheven. Hoewel hij ieder jaar uitverkocht is, houdt hij zijn prijzen realistisch. Hulst is nu zelfs trotse eigenaar van een oogstmachine. Prachtige wijnen, prachtige wijnboerderij. Eenvoudig schitterend.

Op deze wijnreis van een dag gingen we ook nog langs bij Genoels Elderen in het Belgische en Hoeve Nekum tegenover de Apostelhoeve. Er zijn nu 2 BOB’s in Nederland. BOB (beschermde oorsprongs benaming) Maasvallei ligt in België en Nederland, BOB Mergelland ligt in Nederlands Limburg en  BOB Vijlen is in oprichting. Er zijn nog veel meer goede wineries in Limburg en wijnreizen op maat zijn te boeken via de website van restaurant Mes Amis of via de site van Vinteur.nl
Maurice Warnier begeleidt deze reizen en is een uiterst aimabele en stipte gastheer.

De dag werd feestelijk afgesloten op de stand van Mes Amis op het Preuvenemint met alle Limburgse wijnmakers.

Goed initiatief.

 

ChvZ

 


Rubriek(en):
Actualiteiten
Hoofdmenu
error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl