Pasen | Het nieuwe Champagne-moment

Pasen staat voor de deur. Het zijn vrije dagen en het is meestal – redelijk – mooi weer. De Paasbrunch is traditie geworden. En bij een brunch hoort natuurlijk champagne of ander mousserend. Voordat we gaan klinken, wat is Pasen eigenlijk? En als we dan toch bezig zijn. Wat is Hemelvaart? En Pinksteren?

Hoe zit het ook alweer?

Pasen is voor christenen belangrijker dan Kerstmis. Met Pasen herdenken zij de opstanding van Jezus Christus uit de dood, nadat hij op Goede Vrijdag aan het kruis gestorven was. Pasen is metafoor voor hoop en een leven na de dood. Pasen is ook het einde van veertig dagen vasten. Dat is natuurlijk ook een reden voor blijdschap en een feestje, moslims vieren het einde van hun ramadan altijd met het suikerfeest. De zondag voor Pasen is Palmzondag, dan wordt de intocht van Jezus in Jeruzalem herdacht. Op Witte Donderdag vond het laatste avondmaal plaats met de 12 apostelen.

De hele voorafgaande week aan Pasen heet de Goede week. Na Pasen duurt het vijftig dagen tot aan Pinksteren. Na Jezus dood op Goede Vrijdag en zijn verrijzenis op Pasen was Jezus nog veertig dagen bij zijn volgelingen. Op de veertigste dag ging Jezus naar de hemel, dit is Hemelvaart. Hij had beloofd de Heilige Geest te sturen die hen kracht zou geven het evangelie te verkondigen. Tien dagen na Hemelvaart en 50 dagen na Pasen, op Pinksteren of Pentacost, kwam de Heilige Geest over de discipelen. Dit wordt in tekeningen of schilderijen ook wel weergegeven als vurige tongen boven de hoofden van de discipelen.

Wat we nu vooral in de winkels zien, paaseieren en chocoladehazen, staan los van het christelijke Pasen. Het ei en de paashaas staan voor nieuw leven en vruchtbaarheid. Ze refereren aan niet-christelijke dan wel heidense vruchtbaarheidsfeesten die vroeger rond deze tijd werden gevierd. Ze komen uit een traditie van lentefeesten. En die feesten hebben een veel langere traditie dan de christelijke.

Dus hoe je het ook wendt of keert, Pasen is een dag van hoop en vreugde. En wat hoort daarbij? Juist, champagne. De Paasbrunch begint vaak om een uur of elf en dat is een uitstekende tijd om mousserend te drinken. Alle supermarkten, winkels, onlineshops en wijnhandels adverteren met champagne. Pasen als champagne moment is kennelijk aangeslagen en wellicht de oorzaak van de groei van de NL champagne omzet. We kunnen dus alleen maar blij zijn dat er nog een ‘echte’ champagne gelegenheid is na oudejaarsavond.

Uiteraard hoeft het niet altijd champagne te zijn. Crémant, Methode Cap Classique, Sekt en Cava zijn uitstekende alternatieven.

Of wat dacht u van de chique mousserende Brut Rosé van Golan Heights Winery, gemaakt van chardonnay aangevuld met 27% pinot noir met een tweede vergisting op fles. In diezelfde fles heeft de Brut Rosé vijf jaar gerust. Dat is 60 maanden, 42 maanden meer dan de verplichte rusttijd voor Brut uit de Champagne. De Rosé Brut is dan ook een Vintage uit 2016. Op het palatum aardbeien, rode appel, citroen gecombineerd met een bloemige karakter aangevuld met brioche of toast. Deze elegante mousserende wijn heeft een goede zuurgraad en een mooie lengte. De aantrekkelijke rosé kleur van de wijn maakt hem bijzonder feestelijk.

Vrolijk Pasen!

 

Charlotte van Zummeren

 

De Brut Rosé is verkrijgbaar bij de betere slijter. Info voor een adres in de buurt? Even een mailtje  naar info@monnik-dranken.nl

 


Rubriek(en):
Champagne
Hoofdmenu
error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl