Jean Leon | De Single Vineyards

Op deze zonnige maandagochtend gingen we al zoomend naar de Penedes waar o.a. Mireia Torres een uitleg gaf over de single vineyard wijnen van het huis.  Mireia Torres maakt onderdeel uit van het kleine team van Jean Leon, een wijnmerk met internationale rassen uit de Penedes. Jean Leon heeft een hele eigen bijzondere geschiedenis. De hoofdpersoon, Jean Leon, heeft een leven geleid dat een prachtige film zou opleveren. Hij was bevriend met James Dean en Frank Sinatra en hij bracht op de avond van het overlijden van Marilyn Monroe nog een pastaschotel naar haar huis. Tegen de politie verklaarden hij later dat Robert Kennedy daar ook aanwezig was.

De jonge Jean Leon – hij heette toen nog Angel Ceferino Carrion Madrazo – besloot begin 20e eeuw op de bonnefooi naar de Verenigde Staten te gaan om een beter leven voor zichzelf te vinden. De economische omstandigheden waren bar en boos in Spanje, hij ging eerst naar Frankrijk en werkte daar in de haven en in restaurants. In de Franse havenstad Le Havre kwam hij als verstekeling aan boord van een schip naar de VS en eenmaal daar kreeg hij tal van baantjes. Op zijn 17e werd hij kelner bij Villa Capri in Hollywood, het restaurant van Frank Sinatra en Joe DiMaggio. Tout Hollywood kwam er en zo leerde Jean Leon acteur James Dean kennen. Met hem startte hij het Italiaanse restaurant La Scala dat in de jaren 50 en 60 het meest luxueuze en pretentieuze place to be was voor the rich and famous. Jean Leon – die naam had hij inmiddels – was dus een zeer succesvol restaurateur, maar zijn ambitie dreef hem verder. Zijn liefde voor goede wijnen bracht hem ertoe zijn eigen wijngaard te starten in Spanje. In Torrelavit, 50 km ten westen van Barcelona vond hij een domein met uitstekende bodemgesteldheid en micro-klimaat voor wijnbouw. Daar begon hij enthousiast en de wijnen werden snel een succes.

Jean Leon was bevriend met Miguel Torres en omdat hij geen erfgenamen had die de winery wilde overnemen, sprak hij met hem af dat Torres de winery mocht kopen mits de naam Jean Leon gehandhaafd bleef. En zo geschiedde het.

Op deze maandag werden de single vineyard wijnen van Jean Leon besproken. Vier klasse wijnen die in een kleine oplage gemaakt worden.

Jean Leon Vinya Palau Merlot 2015: is door de Organisatie van Consumenten en Gebruikers (Organización de Consumidores y Usuarios – OCU) gekozen als een van de zeven beste rode wijnen in een onlangs gepubliceerd artikel. Jean Leon Vinya Palau Merlot stond op de eerste plaats in de 2019-ranglijst met het oogstjaar 2015.

Dit is een biologische wijn gemaakt van merlot van wijngaarden die 30 jaar geleden zijn geplant op twee verschillende soorten grond, kleiachtig-kalkachtig en zanderig met grind, met een totale oppervlakte van 10 hectare. De wijn rijpt 12 maanden in Franse eikenhouten vaten en minimaal 6 maanden op fles. De naam Vinya Palau is een eerbetoon aan Santander, waar Jean Leon werd geboren als Ceferino Carrión.

Jean Leon Vinya Le Havre 2015: In de Franse haven van Le Havre verborg Jean Leon zich op een schip op weg naar de VS. Hij werd al snel ontdekt door een zeeman die besloot zijn aanwezigheid geheim te houden. Deze Reserva-wijn is hier een eerbetoon aan. Gemaakt van cabernet sauvignon en een klein percentage cabernet franc, deze wijn is afkomstig van een wijngaard van 16 hectare met dezelfde naam.

Een Bordeauxblend met een elegante neus, toast en kruiden  door de 1 jaar rijping op barriques. Daarna twee jaar flessenrust. Krachtig met lengte, rijpe tannines en body.

Jean Leon Vinya La Scala 2013: Deze Gran Reserva wordt alleen gemaakt van uitzonderlijke jaargangen. Het vindt zijn oorsprong in de Vinya La Scala-wijngaard, een klein perceel van acht hectare geplant in 1963. Vinya La Scala wordt beschouwd als de eerste Spaanse wijn die voornamelijk wordt gemaakt van cabernet sauvignon. De naam is een eerbetoon aan het restaurant dat Jean Leon in Beverly Hills opende tijdens de Gouden Eeuw van Hollywood. Op het label van elke nieuwe vintage staat het werk van een bekende kunstenaar. Het label van 2013 isl geschilderd door Gloria Muñoz, met het landschap van de Penedès. De wijn rust 24 maanden op barrique en 3 jaar op fles. Het huidige jaar is 2013. Een zwoele, rijke en opulente wijn.

Jean Leon Vinya Gigi Chardonnay 2018: Zijn charisma en discretie maakten van Jean Leon een vertrouweling van de Hollywoodsterren, die hem omarmden als een van hen en hem hun ongewone verhalen toevertrouwden. Jaren later, toen hij zijn eigen gezin had, produceerde Jean Leon deze biologische wijn ter ere van hen. Vinya Gigi, een van de Spaanse chardonnays-pioniers, was ook de eerste die op barrique werd gefermenteerd. De wijn komt van een wijngaard van 5 hectare die in 1967 is aangeplant. Jean Leon noemde de wijngaard – en de wijn die hij produceert – naar zijn dochter. 6 maanden op barrique en 6 maanden op fles. Zeer intense neus, botertje, perfect in balans met tropisch fruit, toast, kruiden en frisheid.

Jean Leon maakt hele bijzondere wijnen!

De wijnen zijn verkrijgbaar in de horeca, Vinya Gigi en La Scala staan ook bij Perfecte Wijn voor resp. € 21,95 en € 39,95.

 

ChvZ

 


Rubriek(en):
Wijn
Hoofdmenu
error: Copyright 2021 | Winebusiness.nl