Perfecte zomerwijnen | Mitra | La Perdrix

Nu de mussen van het dak vallen en de warmte en de droogte aanhouden, wordt het tijd voor zomerwijnen. Dit zijn wijnen die doordrinkbaar zijn, niet te zwaar zijn en het gemoed verlichten. De hitte valt sommigen zwaar op het dak tenslotte.

Voor de wijnen van vandaag reisden we af naar Costieres de Nimes. Een appellation die vroeger tot die van de Languedoc werd gerekend. Sinds 2004 wordt deze weer bij de Rhône geteld en terecht natuurlijk als je de locatie van deze AOP op de kaart ziet. Dichter bij de Rhône dan bij de Languedoc. De wijngaarden van Château Saint-Louis, het château wat de wijnen La Perdrix maakt, liggen in het meest zuidelijke puntje op de zacht glooiende heuvels van de Costieres de Nimes en daarmee ook van de Rhône.

In vroeger tijden, we spreken dan over de 13e eeuw, jaagde koning Louis IX hier. Deze vorst is in 1297 heiig verklaard wegens zijn deelname aan vele kruistochten. Bij zijn laatste kruistocht is Louis IX overigens door ziekte om het leven gekomen. Waar Louis IX door het landschap galoppeerde staan nu de druivenrassen grenache blanc en rouge, syrah, carignan en rousanne heerlijk met de voetjes tussen de kiezels en het koppetje in de zon. Deze rassen vormen de basis van de wijnen van Château Saint Louis La Perdrix. Grenache is de basis van zowel de witte de rosé als de rode wijn. De rode wordt geblend met carignan en syrah, de witte met rousanne.

Het zijn wijnen met een alcoholpercentage van 13,5%. Dat is niet teveel en ook niet te weinig. De crux is om de wijnen goed te koelen, ook de rode. De witte en de rosé zijn heerlijk fruitig met een aangenaam klein zoetje wat menigeen zal bevallen. De rode is fruitig en sappig en heeft een heerlijke bite. Een lichte stroefheid die wat extra’s aan de wijn geeft. Het fruit en het sap komen door het koelen meer naar boven en bieden een prachtig subtiel tegenspel aan de bite en de stroefheid. Een perfecte zomerwijn!

Wit, rosé en rood zijn verkrijgbaar bij de Mitra voor € 6,99, 6 halen, 5 betalen. Rennen naar de Mitra dus.

Mitra: Saint Louis La Perdrix


Rubriek(en):
Wijn
Hoofdmenu