Piemonte | G.D. Vajra

Piemonte is een van de mooiste wijngebieden in de wereld, zo is de mening van wijnexperts en wijnjournalisten. ‘Aan de voet van de bergen,’ dat is de Nederlandse vertaling van de Piemonte. Italië laat zich geografisch kenschetsen als een kaplaars. In het noorden, in de kap van de laars, ligt Piemonte. Lieflijke dorpjes, nog relatief onontdekte steden als Turijn en heerlijke delicatessen, van truffels tot mortadella en karakteristieke wijnen zoals de Barolo en Langhe rosso. Het leven is goed in Piemonte. Door de combinatie van glooiende heuvels, wijnbouw, kerken en kastelen wordt Piemonte ook wel omschreven als het Toscane van het noorden.

Piemonte is ook – of juist – beroemd om zijn wijnen. Sinds 2014 staat het wijngaardlandschap Piemonte op Unesco Werelderfgoederenlijst en dat zegt genoeg. En wat betreft de wijn: In de jaarlijkse top 100 van wineries van Wines & Spirits staan steevast een paar wijnbedrijven uit de Piemonte. G.D. Vajra is een van die wijnbedrijven uit de top 100 en over G.D. Vajra hebben we het hier.

G.D. Vajra

Het wijnbedrijf G.D. Vajra werd in 1972 door Aldo Vaira gesticht. De initialen G.D. verwijzen naar Giuseppe Domenico, de grootvader van wie hij de wijngaarden erfde in de hoogstgelegen gemeente van de Barolo, Vergne. Met zijn vrouw Milena bouwde hij het bedrijf op. De familienaam Vaira werd in het verleden geschreven als Vajra, ze hebben de naam van de winery zo gelaten om het gescheiden te houden van de familienaam. Vajra heeft nu 40 ha eigen wijngaarden en staat hoog aangeschreven.

De belangrijkste druif van Varja is uiteraard de nebbiolo, dit is de druif van de Barolo en de Barbaresco, de bekendste rode wijnen van Piemonte en dus ook van G.D. Vajra. De familie Vaira produceert hun Barolo’s op traditionele wijze: nadruk op elegantie met een verfijnd bouquet en een gebalanceerde smaak. Dit lijkt normaal, maar dat is het niet. Heel veel Barolo’s zijn voor de gemiddelde consument te zwaar en te log. Die van Vajra zijn dat zeker niet. Dit bereiken zij door naast roestvrijstalen vaten voor de vinificatie te werken met grote foeders van Sloweens eiken.

In de loop van de jaren zijn dochter Francesca en de zonen Giuseppe en Isidoro ook in het bedrijf gekomen. G.D. Varja is naast een topproducent een creatief bedrijf. Achter hun labels zit vaak een betekenis.

G.D. Vajra maakt een groot portfolio, zie het overzicht bij de importeur Oud, Reuchlin & Boelen ORB Vajra wijnen Hieronder bespreken we vier kenmerkende wijnen.

Langhe Nebbiolo Claré J.C.

Op het label van de claré J.C staan drie vleugels afgebeeld, deze staan voor de broederschap tussen de drie kinderen van Aldo Vaira: Francesca, Isidoro en Giuseppe. De vleugels staan ook voor de vrijheid om weg te vliegen van clichés en vooroordelen. De Vaira’s zijn moderne mensen. De Claré is gemaakt zoals nebbiolo een paar eeuwen geleden is gemaakt. Van jonge nebbiolo, deels met maceration carbonique, vergist op RVS. Enorm fruitig met een prikkelend tintje. Met deze fles verras je iedereen.

G.D. Vajra Barolo Albe

Het woord Albe betekent in het Italiaans zonsopgang, boven drie wijngaarden van G.D. Vajra gaat de zon en die zie je terug op het label. Dit is een sappige Barolo met de typische tonen van leer, champignons en truffel.

G.D. Vajra Barolo DOCG Bricco delle Viole

Bricco delle Viole is een single vineyard die het dichts bij de Alpen ligt op zijn 480 meter hoogte. Deze Barolo is intenser, complex en enorm geconcentreerd. Een echte eetwijn. Door zijn tonen van truffel, leer, fijne zuren en florale karakter kan deze prima bij stevige vleesgerechten met room en alles met truffel. Een fantastische wijn.

G.D. Vajra Langhe Bianco Dragon

Deze wijn is ontstaan als een experiment om chardonnay en sauvignon in één wijn te verenigen. Naast chardonnay en sauvignon clanc wordt een klein deel nascetta en riesling gebruikt. De oogst is handmatig en de vinificatie vindt plaats bij 16 graden in RVS. Een enorm aromatische, frisse, tintelende witte wijn met veel fruit en zachtheid. Heerlijk.

ChvZ

G.D. Vajra is verkrijgbaar bij de betere wijnwinkel en in restaurants.


Rubriek(en):
Wijn
Hoofdmenu
error: Copyright 2021 | Winebusiness.nl