Pinot Grigio delle Venezie DOC | 10-9 Unieke proeverij voor professionals

Zoals iedereen elke dag kan zien, heeft Pinot Grigio zich in korte tijd ontwikkeld tot één van de populairste wijnsoorten ter wereld, vooral die uit het noordoosten van Italië. In 2018 verenigde het Consorzio Tutela vino DOC delle Venezie wijnen van deze druif uit diverse districten in een nieuwe, alles omvattende DOC: Pinot Grigio delle Venezie.

De DOC moet wildgroei inperken, misbruik voorkomen, de kwaliteit van de wijnen verbeteren (en borgen) en een verantwoord evenwicht op de markt met een bijbehorende prijsstabiliteit mogelijk maken. De nieuwe DOC behoort met 26.000 hectare aan wijngaarden tot de grootste appellations ter wereld en vertegenwoordigt maar liefst 42% van de mondiale Pinot Grigio-productie.

Nog geen maand na de registratie van de DOC in het eAmbrosia-register door de Europese Commissie, krijgt het Pinot Grigio Delle Venezie DOC Consorzio  officiële erkenning van het Ministerie van Landbouw-, Voedsel- en Bosbouwbeleid (MIPAAF) met alle daarbij horende taken.

Om de druif en de DOC beter te leren kennen, organiseert Nijhuis Consultancy & Services (NCS) een speciale workshop rond dit nieuwe fenomeen.

Tijdens de workshop komen alle relevante aspecten van de DOC aan bod, waaronder de druif, zijn terroir, de stijlen, vinificatie etc. etc.
De workshop (op SDEN-4+ niveau) is in principe geschikt voor iedere professionals en semiprofessionele connaisseur, maar ik kan me voorstellen dat zo’n uitgebreide workshop in de avond niet aansluit op alle agenda’s en behoeften.

Daarom zijn in samenwerking met het Consorzio Tutela vino DOC delle Venezie wat meer proefflessen verzameld dan normaal en kan een extra, doorlopende proeverij georganiseerd worden voor diegenen die op een andere manier een ruime selectie Pinot Grigio willen proeven.

Te proeven zijn de Pinot Grigio’s van: Ai Galli, Albino Armani, Astoria, Bidoli, Ca’ di Rajo, Cantina Colli Euganei, Cantina Di Bertiolo, Cantina Di Castelnuovo Del Garda, Cantina Duso, Cantina Soc.di Monteforte D’Alpone, Dal Cero, Delibori, Enotria Tellus, Gruppo Italiano Vini, International Wine Group, La Marca, Le Rive, MGM – Mondo del Vino, Monteci, Paladin, Pasqua, Piera Martellozzo, Ruffino, Santa Sofia, Seiterre, Sessantacampi, Tenuta Bonotto delle Tezze, Tenuta Grimani en Tinazzi.

Een aantal van deze wijnhuizen is nog niet vertegenwoordigd in Nederland of aanwezig in de horeca en NCS stelt pers, importeurs, restaurateurs en sommeliers graag in de gelegenheid om er nader kennis mee te maken.

Voorafgaand aan de reguliere workshop organiseert NCS daarom een open, doorlopende proeverij. Tijdens deze proeverij zijn uitsluitend de wijnen te proeven; er zijn geen producenten of importeurs aanwezig en er wordt alleen algemene informatie over de wijnhuizen en de DOC gegeven. De opzet is dus uiterst sober, maar is daarmee wel ideaal om ongestoord nieuwe wijnen te proeven voor assortiment of wijnkaart.

Deelname is gratis, maar toegang is alleen mogelijk na voorafgaande aanmelding, dit met het oog op relevante Covid-19 maatregelen.

Datum: donderdag 10 september 2020:

Locatie: Dorpshuis, Sint Antoniestraat 5, 4176 BH Tuil (nabij kruising A2-A15 / brug van Zaltbommel)

Programma:

13.00 – 17.00: Doorlopende proeverij voor genodigden en geregistreerde professionals tijdens blokken van telkens 1 uur.

19.30 – 22.00: Reguliere workshop ‘Delle Venezie’ met alle achtergrond informatie over de DOC en de wijnen.

Voor informatie en aanmeldingen: fred@fred-nijhuis.nl


Rubriek(en):
Proeverijen
Hoofdmenu