Port, Port | & nog eens Port

Wat is Port? Port is een versterkte wijn, de gisting wordt gestopt door toevoeging van aguardente, een soort brandewijn. Niet alle suikers vergisten daardoor, wat de Port zijn zoete smaak geeft. Port heeft een alcoholgehalte van 18 tot 20 %. Tientallen druiven zijn toegestaan om te gebruiken in Port. De meest gebruikte voor rode Port zijn touriga franca, tinta roriz, tinta barroca, touriga nacional en tinto cão. Voor witte Port spelen donzelinho branco, sercial, folgasão, gouveio branco, malvasia fina,  rabigato branco, viosinho en verdelho de hoofdrol.

In the old days werden de druiven voor Port letterlijk met voeten getreden in grote betonnen bakken, de zgn. lagares. Dat gebeurt nog steeds bij sommige producenten voor speciale Ports, maar er wordt ook gebruik gemaakt van de zgn. autovinificatie, een doorlopend automatisch proces.

Verder is de opvoeding van belang, op fles of in vaten die in de Douro pipes heten, ze zijn groter dan de barriques die voor wijn gebruikt worden, zo’n 550 liter. Er bestaan ook pipes met een kleinere of grotere inhoud.

De Ruby categorie wordt grotendeels op fles opgevoed. Late Bottled Vintage en Vintage spenderen een gedeelte van hun leven op pipes, maar de meeste tijd brengen ze door in de fles. De druiven van Vintage Port komen uit één jaar, de Port zit twee jaar in het vat en daarna op de fles en dat kan tientallen jaren duren. Na opening zal de wijn snel oxideren omdat hij nauwelijks in contact is geweest met zuurstof. LBV heeft vier tot zes jaar op hout gelegen en is gewend aan zuurstof. Open kan de wijn wel een maand blijven staan.

Crusted Port komt uit de tijd dat de Port naar Engeland werd verscheept en op het eiland rustte op barriques en in de fles. Omdat de wijn niet gefilterd werd, ontstond er veel bezinksel of Crust. Tegenwoordig moeten Portwijnen in de streek zelf gebotteld worden. Toch maken sommige producenten weer Crusted, maar dan in Portugal zelf. Het is een blend van meerdere jaren, erg zacht en fruitig.

Tawny Port rust 10 tot 40 jaar en langer op hout. Hoe jonger, hoe meer fruit. Hoe ouder, hoe meer belegen en verfijnder. Door het lange contact met hout raakt het toch hoge alcoholpercentage van 20% meer geïntegreerd. Het is een kwestie van smaak welke Tawny de voorkeur heeft.
Colheita is een tawny Port die uit één jaar komt, het jaartal staat op de fles.
Garrafeira wordt niet veel meer gemaakt. Het is een Vintage Port die zowel op hout als in grote glazen flessen (bon bons of demijohns ) wordt opgevoed. Een unieke zachte smaak.

Port producenten

In 1638 stichtte Christiano Kopke, een Duitse ambassadeur, het eerst porthuis in Porto. Kopke bestaat nog steeds en maakt een uitgebreid portfolio Ports. De Brtten hebben van oudsher een goede (handels) relatie met Portugal. Vandaar dat er zoveel Engelstalige namen zijn zoals Graham’s, Taylor, Churchill en Dow. De band werd in de 18e eeuw versterkt omdat door politieke redenen Britten meer moesten betalen voor Franse wijnen. De oplossing was om wijnen uit Portugal te importeren. Zo raakte de Portindustrie steeds meer verweven met Britten en dit duurt voort tot op de dag van vandaag.

Naast de grote huizen bestaan er nog veel kleine Portugese familiebedrijven, die al sinds jaar en dag in de Douro wijnmaken.

ChvZ

 

Deze tekst en schema zijn eerder verschenen in Winelife Magazine.

 


Rubriek(en):
Proeverijen
Hoofdmenu
error: Copyright 2021 | Winebusiness.nl