Port | Royal Oporto

Wat is Port? Port is een versterkte wijn, de gisting wordt gestopt door toevoeging van aguardente, een soort brandewijn. Destijds- we spreken over de 16e eeuw- kwamen ze er bij toeval achter dat dit een smakelijke toevoeging was. Wijnen uit de Douro werden verscheept naar Engeland en om ze stabiel te houden werd er brandewijn aan toegevoegd.  Dat beviel heel goed en de rest is geschiedenis. Er zijn sindsdien vele en vele goede portproducenten, maar er kan er maar één de oudste zijn.

En dat is Real Companhia Velha, een bedrijf met een geschiedenis dat terugloopt tot 1756. Real Companhia Velha opgericht ‘by Royal Charter of D. José I, King of Portugal, the importance of this Ex-Majestic Company was reflected by the valuable services to the community.’ En zo’n koninklijk adjectief krijg je natuurlijk niet voor niets. De specifieke opdracht van Real Companhia Velha luidde ‘het ondersteunen en instandhouden van de aanplanting en de productie van wijngaarden in hun natuurlijke zuiverheid, ten voordele van de landbouw, de handel en de volksgezondheid’.

Royal Oporto is een van de drie merken van Real Companhia Velha.  Pedro Silva Reis, chairman: ‘weinigen in het buitenland weten dat Real Companhia Velha koninklijk is, vandaar dat we destijds voor die markt Royal Oporto hebben gecreëerd.’ Bovendien noemden de Engelsen het bedrijf al Royal Oporto vanwege de Royal Warrant.

De druiven voor Royal Oporto komen van dezelfde quintas als van de ‘eigen’ merken. De Tawny’s die in Nederland beschikbaar zijn, betreffen de 10, 20 en 40 jaar oude Tawny’s. Gebotteld in prachtige flessen.
Uiteraard maakt Royal Oporto ook een witte en rosé port én een Colheita en LBV.

Stuk voor stuk kwaliteitsproducten om heerlijk van te genieten. De jongere tawny’s hebben meer fruit en bij de oudere is de alcohol wat meer geïntegreerd in dat rode fruitmandje wat verdieping biedt. De colheita is een categorie op zich. Ik proefde de versie uit oogstjaar 1977 en die gebotteld in 2013 na 36 jaar. Want Real Companhia Velha zet de botteldatum netjes op het label. Niet onbelangrijk, want de ontwikkeling van de port stopt eenmaal gebotteld grotendeels. Dit geldt uiteraard alleen de Tawny’s.  Vwb de colheita 1977: Rijkheid en verfijning gaan hier hand in hand. Een prachtige lichtbruine kleur. De geur is zacht en complex: meerdere smaken strelen de toong, waaronder gedroogd fruit, honing, amandel en mokka. Én een charmante zijdezachte structuur.

Real Companhia Velha heeft in een van haar oude kelders in Oporto het state-of-the-art restaurant Enoteca geopend. Met meerdere ‘stationnetjes’ waar hetzij schaal- en schelpdieren, gerijpt vlees, sushi of kaas besteld kan worden. Een prachtige zaak waar het goed toeven en eten is.

Het is koninklijk genieten met Royal Oporto.

Charlotte van Zummeren

 

DGS | Real Companhia Velha

 


Rubriek(en):
Wijn
Hoofdmenu
error: Copyright 2021 | Winebusiness.nl