Provence | Aix 2019

Maison Saint Aix heeft in het voorjaar 2019 gebotteld en vervolgens aan de pers gepresenteerd. 2019 smaakt inderdaad uitstekend: zacht, licht crèmig, fruitig en verfrissend. Een doordrink-rosé. De uitstekende klimaatomstandigheden in 2019 hebben de wijnstokken op het 75 hectare wijndomein buitengewoon veel goeds gebracht, met als gevolg een perfect ontwikkelde Grenache die de Provence uitermate mooi weerspiegelt. Het resultaat: goud voor AIX Rosé 2019.

Op de wijngaarden van het 135 jaar oude Domaine de la Grande Séouve in het hart van de AOP Coteaux d’Aix-en-Provence, maakt Maison Saint Aix jaarlijks goede rosé. Het domein, gelegen op ongeveer 20km van de hoofdstad van de Provence (Aix-en-Provence), ligt op 350 meter hoogte. Uit het koelere noorden passeert hier zo nu en dan de Mistral, die functioneert als natuurlijke bescherming tegen eventuele ziektes in de wijngaard. Over zonne-uren heeft Aix niet te klagen: 300 dagen per jaar schijnt de zon. Dit, in combinatie met de koelere nachten, zorgt voor een optimale rijping van alle druiven. Daarnaast is de ongeziene rijpheid van de druiven te danken aan een hete, droge voorzomer en voldoende neerslag later in het jaar, gepaard met optimale condities tijdens de oogst. Vooral de grenache ontwikkeldezich goed.

De druiven werden ruim voor zonsopgang geplukt om oxidatie tegen te gaan en zo de delicate aroma’s in de druif te behouden en optimale frisheid te waarborgen. AIX Rosé 2019 smaakt levendig fris, zuiver en delicaat fruitig met een heerlijke zachte kruidigheid. De evenwichtige, harmonieuze structuur en lange afdronk zorgen ervoor dat deze jaargang gedronken kan worden zowel als aperitief als in combinatie met diverse gerechten.

Gilbert & Gaillard, al meer dan twee decennia lang één van Frankrijks belangrijkste wijngidsen, heeft de nieuwe jaargang wederom bekroond met goud. AIX is intussen verkrijgbaar in 35 landen wereldwijd. Van San Francisco tot New York, Ibiza tot Dubai, van Bali tot aan Sydney en zelfs Nieuw-Zeeland kent inmiddels z’n vele AIX-fans.

Bron: pb + sample


Rubriek(en):
Wijn
Hoofdmenu