Zoomen met de Provence | Aix 2020

Maison Saint Aix heeft 2020 gebotteld en vandaag aan de Nederlandse pers via een zoommeeting gepresenteerd. 2020 smaakt inderdaad uitstekend: zacht, licht crèmig, fruitig en verfrissend. Een doordrink-rosé. Janna Meppelink deed de presentatie, Erik Kurver proefde vanuit zijn wijngaarden en exportmanager Jaap Sonnemans zat midden in de Australische nacht mee te zoomen. De uitstekende klimaatomstandigheden in 2020 hebben de wijnstokken op het 75 hectare wijndomein buitengewoon veel goeds gebracht, met als gevolg een perfect ontwikkelde grenache die de Provence uitermate mooi weerspiegelt.

Op de wijngaarden van het 135 jaar oude Domaine de la Grande Séouve – inmiddels heet dat dus Maison AIX – in het hart van de AOP Coteaux d’Aix-en-Provence, maakt Maison Saint Aix jaarlijks goede rosé. Het domein, gelegen op ongeveer 20km van de hoofdstad van de Provence (Aix-en-Provence), ligt op 400meter hoogte. Uit het koelere noorden passeert hier zo nu en dan de Mistral, die functioneert als natuurlijke bescherming tegen eventuele ziektes in de wijngaard. Over zonne-uren heeft Aix niet te klagen: 300 dagen per jaar schijnt de zon. Dit, in combinatie met de koelere nachten, zorgt voor een optimale rijping van alle druiven. Daarnaast is de ongeziene rijpheid van de druiven te danken aan een hete, droge voorzomer en voldoende neerslag later in het jaar, gepaard met optimale condities tijdens de oogst. Vooral de grenache ontwikkelde zich goed.

De druiven werden ruim voor zonsopgang geplukt om oxidatie tegen te gaan en zo de delicate aroma’s in de druif te behouden en optimale frisheid te waarborgen. AIX Rosé 2020 smaakt levendig fris, zuiver en delicaat fruitig met een heerlijke zachte kruidigheid. De evenwichtige, harmonieuze structuur en lange afdronk zorgen ervoor dat deze jaargang gedronken kan worden zowel als aperitief als in combinatie met diverse gerechten, zoals bijvoorbeeld kreeft. Daar waren Janna Meppeling en Erik Kurver het wel over eens. Het zoetje van de kreeft past perfect bij de rosé.

AIX is intussen verkrijgbaar in 35 landen wereldwijd. Van San Francisco tot New York, Ibiza tot Dubai, van Bali tot aan Sydney en zelfs Nieuw-Zeeland kent inmiddels z’n vele AIX-fans. Jaap Sonnemans vertelde het nieuwtje dat de AIX magnum binnenkort ook in Nederland in schroefdop te verkrijgen is, net zoals in Australië. Kurver voegde daaraan toe dat grote flesformaten 15% van de jaarlijkse 400.000 flessen omvatten.

Degenen die tot het laatst erbij bleven, konden nog meedoen met een quiz. Als ze het gewicht van de afgevallen Jaap Sonnemans tezamen met een 6 liter fles Aix goed raden, krijgen ze zo’n fles thuis gestuurd. Jammie!

ChvZ


Rubriek(en):
Wijn
Hoofdmenu
error: Copyright 2021 | Winebusiness.nl