Costers del Segre | Purgatori

Het was vroeger een bestemming voor de niet-zo-gehoorzame monniken van het wereldberoemde Montserrat klooster. Daar konden ze werken: wijn maken en groenten verbouwen. Purgatori betekent vagevuur, wat niet zo gezellig is. De wijn Purgatori hoort nu bij de Familia Torres. Costers del Segre ligt zo’n 120 kilometer ten westen van Barcelona, het is een van de elf D.O.’s van Catalunya. Hete zomers, maar ook koude winters typeren deze streek.

Purgatori dateert van 1770 en sommige oude gedeeltes zijn opgeknapt om te bezichtigen. Aan de hoogte van de deuren is wel te merken dat de monniken destijds niet zo lang waren. De vinificatie was destijds ook wat simpeler.

Nu staat er naast de oude gebouwen een state-of-the-art winery met prachtige ‘concrete’ en stalen tanks. Miquel Torres Maczassek lichtte toe dat het ‘concrete’ was aangevuld met grond van de omgeving. Het estate telt 870 hectares, 200 met wijngaarden en verder, woud, granen en olijfbomen. Torres kocht het in 1999 aan en plantte en 2003 en 2006 wijngaarden. De druiven bleken alras erg populair bij de 15 wijnmakers van Torres, die onder de supervisie van hoofd-wijnmaker Josep Sabericht werken. Veel van de druiven belandden in eerste instantie in de Gran Sangre de Toro. Nu maakt Torres van de beste druiven de Purgatori wijnen. Garnacha, carinena en syrah doen het uitstekend in het Costers del Segre van Purgatori.

De winery heeft een capaciteit van zo’n 480.000 flessen, het doel licht voorlopig op de helft. 2012, 2013 en 2014 zijn al op de markt, 2018 wordt het eerste jaar wat in de nieuwe winery wordt gemaakt.

Ondergetekende proefde onlangs 2014 die nog gemaakt is in de oude winery. Het is een strakke elegante wijn met veel zwart fruit en zachte licht drogende tannines. Perfect op dronk. Dit glas doet verlangen naar het jaar 2018, het eerste jaar uit de nieuwe winery.

ChvZ


Rubriek(en):
Wijn
Hoofdmenu